2017'de ülkemizde ve yurt dışında teknoloji odağında önemli gelişmeler yaşandı. Son zamanlarda artan kripto para ilgisinin ötesinde bir yılda en çok okunan haberleri sizlerle paylaşalım istedik. Kapanmalar, lansmanlar, yatırımlar derken hafızaları tazelerken belki de gözden kaçırdığınız haberleri de bulabilirsiniz.
Ocak
Yılın ilk ayının en çok okunan haberi yatırım oldu: Letgo 175 milyon dolar yatırım aldı. Ardından Webrazzi Ödülleri en çok okunan haber olarak şaşırtmadı. İlk 5'te yer alan bir diğer içerikse Zuckerberg'in yatırım tavsiyeleri oldu: Mark Zuckerberg’in Facebook için satın alma yaparken kullandığı 4 taktik. Yerli girişimlerin ürün geliştirmelerine de ilgi oldukça yüksek düzeyde; Tuşla'nın WhatsApp’te ‘çoklu müşteri temsilcisi’ desteği sunması en çok okunanlar arasına girdi. Listeye son sıradan giren haberse MIT'nin tanıttığı dünyanın en hafif ve güçlü yeni maddesi oldu.
Şubat
2017'de Google'da en fazla aranan kelimeler arasında yer alan Kodlama konusunda daha yılın başında yazdığımız Kodlama öğreten en iyi 5 mobil uygulama en fazla okunan haber oldu. Kapanmalar odağında ise son dönemde başarısız olan 26 girişim ve kapanma nedenlerini derlediğimiz haber ve Altyazi.org eski adıyla Divxplanet'in faaliyetlerini durdurması en çok okunanlar listesinde yerini aldı. Logo'nun 45 milyon TL kâr elde etmesi ve girişimlerden GazeteEkmekSüt bu ayın en çok okunan 4. ve 5. haberi oldu.
Mart
Mart'ta öne çıkan YouTube'un yeni sosyal ağı Uptime oluyor. Arçelik, yeni nesil üretim ve çalışma ofisi Arçelik Garage ve dijital yeteneklerini geliştirmek isteyen herkese ücretsiz eğitim programı Google Dijital Atölye en çok okunanlar arasında yerini aldı. Booking.com’un hizmetlerinin durdurulmasına karar verilmesi tüm yıl konuşulacak bir süreci de başlatarak bu ayın en fazla okunanları arasında yerini aldı. En fazla ilgi gösterilen haberlerden biri de MNG holdingin MNG.com'u 500 bin TL'ye satın alması oldu.
Nisan
Tatil dönemi hazırlıklarından mı bilinmez ama bu ay en çok okunan haber: Bir ucuz uçak bileti bulma yöntemi olarak VPN oldu. Asya seyahati öncesi Burak denk geldiği deneyimini anlattı. Bilim dünyasının yeni Einstein’ını bulması yurt dışından ilgi çeken haberler arasında yer alırken Yemek Sepeti'nin Lezzet Muhtar'ı projesi ise en çok okunan yerli içerik olarak listede yerini aldı. Bitaksi'nin güncellemesi ve TRT'nin arşivini açması ise bu ayın en çok okunan diğer haberleri oldu.
Mayıs
Kapanma, lansman haberleri bu ayın en çok ilgi çekenleri arasında yerini aldı: iTaksi'nin lansmanı, Zomato'nun kapanması. YouTube'un tasarım değişikliği en çok merak edilenlerden olurken vergi cezaları da bu aya damgasını vurdu: Airbnb evlerine vergi baskını ve Google’a 300 milyon TL vergi cezası.
Haziran
Bu ayda öne çıkan iki kapanma vardı: Markafoni ve Bukoli. Kapanmalara karşılık Amazon'un Türkiye'ye geleceği yılın ortasında en çok konuşulan haberler arasında yer aldı. Rekabet Kurulu'nın Sahibinden kararı ve girişimlerden Scooty en çok okunan haberler arasında yerini aldı.
Temmuz
Kapanmasının ardından vakit geçmeden satın alınacağını duyurduğumuz Markafoni, Temmuz'un en çok okunan haberi oldu. E-ticaret odağında en çok okunan bir diğer gelişme ise Hepsiburada'nın yeni CEO'su oldu. Kripto paraya ilgi ise yavaş yavaş artmaya başladı ve haberler en çok okunanlar arasında yerini aldı: İsimsiz ethereum simsarı bir ay içinde 230 milyon dolar elde etti, Türkiye’de kripto madenciliğe yatırım yapmak. Bu ay en çok okunan haberlerden birisi ise en popüler yazılım dilleri oldu.
Ağustos
Bir önceki ayda artan kripto para ilgisi bu ayda da etkisini gösteriyor ve Dünyanın en büyük bitcoin madeninin içinden ve Bitcoin'in ikiye bölünmesi en çok okunanlar oldu. Yerli girişimlerde Gönder en fazla ilgi gösterilenler arasında yer alırken yurt dışı gelişmelerde en çok ilgiyi yapay zeka aldı: Yapay zeka dünyasının konuştuğu 16 yaşındaki dahi ve yapay zeka botları kendi dilini geliştirince Facebook mühendislerinin fişi çekmek zorunda kalması.
Eylül
Eylül'e damgasını Apple vuruyor desek yeri. Apple iPhone 8 ve iPhone X tanıtılıyor: Canlı bloglama, iPhone X: Apple’ın 1.000 dolarlık akıllı telefonu tanıtıldı!, Hangisini almalı: iPhone X mi Samsung Galaxy Note 8 mi? haberlerimiz en çok okunanlar arasında yer alıyor. En çok okunan 5 haberden geriye kalan ikisini ise kripto para dolduruyor: Bitcoin’in ikinci kez bölünmesiyle Bitcoin Gold geliyor ve Çin’in bitcoin borsalarını kapatacağı haberi sonrası kripto paralar düşüşe geçti.
Ekim
Webrazzi Summit'i gerçekleştirdiğimiz ayda en çok okunan haberlerden biri YouTuber'ların oturumu oldu: Türkiye’nin YouTube fenomenleri: Markalar bizi biraz daha özgür bırakmalı. Hepsiburada'nın satış teklifleri için Goldman Sachs ile anlaşması, Turkcell'in mobil arama motoru Yaani, Yapı Kredi'nin hatalı mobil bildirimi en çok ilgi gösterilen haberler oldu. Bu ayın en çok ilgi çeken ürünü ise Google'ın gerçek zamanlı çeviri yapan kulaklıklığı: Pixel Buds oldu.
Kasım
Black Friday Kasım'da öne çıkan oluyor. Hepsiburada'nın Efsane Cuma adıyla yaptığı kampanyada 252 milyon TL ciro elde etmesi, ayın en çok okunan haberi oldu. Bir diğer ilgi çeken haberse indirimleri derlediğimiz "Türkiye'deki online dünya Black Friday'i nasıl karşılıyor?" haberimiz oldu. Ayın öne çıkan bir başka gelişmesi ise Zynga'nın Peak Games'in bir bölümünü 100 milyon dolara satın alması oldu. Instagram ikili canlı yayın özelliğini tüm kullanıcılarına açması, sahte WhatsApp uygulaması 1 milyon kişi tarafından indirilmesi ise ilgi çeken haberler arsında yerini aldı.
Aralık
Aralık'ta tek konu kripto para oldu. En çok okunan 5 haberin biri 6 yaşındaki YouTuber'dı, onu ayırarak en çok okunan dört haberi paylaşayım: Ripple, tarihinde ilk defa 1 doları geçti, Litecoin kurucusu Charlie Lee, sahip olduğu tüm LTC'leri sattı, Bitcoin 5 gün içinde neden yüzde 30'a yakın değer kaybetti?, Bitcoin'in nakite dönüşme problemi gelecekte çok daha büyük sorunlara neden olabilir.
Bir yılı da böyle bitiyoruz, 2018'de bakalım bizleri hangi gelişmeler bekliyor?