Bitcoin'in nakite dönüşme problemi gelecekte çok daha büyük sorunlara neden olabilir

Bitcoin'in nakite dönüşme problemi gelecekte çok daha büyük sorunlara neden olabilir

Bitcoin dünyasına her geçen gün yeni insanlar katılıyor ve dolayısıyla çok ciddi miktarlarda para girişi oluyor. Daha fazla kişinin bitcoin kullanması da ağın sıkışmasına, işlem süresinin uzamasına ve işlem masraflarının artmasına neden oluyor. Bitcoinin varlık amacına tamamen zıt şeyler bunlar. Tüm bunların getirisi olarak da karşımıza herkesin dilinde olan "balonun patlaması" ile oluşabilecek nakit problemi çıkıyor.

Blockchain.info'dan alınan aşağıdaki grafik, Mayıs 2016 yılından beri haftalık ortalamayı alacak şekilde 1 bitcoin transferinin gerçekleşme süresini dakika olarak gösteriyor.

Bitcoin fiyatı gibi işlem süreleri de giderek artıyor ve bazen 7-8 saatten fazla sürdüğü bile olabiliyor 1 bitcoin işleminin onaylanması için gereken süre.

Bitcoine güvenen ve balon olduğuna inanmayan yatırımcıları bir kenara bırakacak olursak çok ciddi sayıda yatırımcı bitcoinin balon olduğunu düşündüğü halde elinde bitcoin tutuyor çünkü 20.000$'a yaklaşan fiyatı ve gün içinde yaşanan yüzlerce ve hatta binlerce dolar değerindeki değişimler çok büyük bir kar bırakıyor. İşte asıl korkması gereken kişiler hem balon olduğuna inanan hem de yatırıma devam eden kişiler. Çünkü ellerindeki bitcoin bir anda çok ciddi bir düşüş yaşayabilir ve dakikalar içinde tüm yatırımlarını kaybedebilirler. İşlem süresinin artışı bu kişiler için ciddi bir problem.

En büyük ICO'lar bile işlem sürelerinin uzunluğu dolayısıyla ciddi kayıplar yaşadıklarını söylüyorlar. Madenci sayısının sınırlı olması, işlem sayısının çokluğu ve her bir işlemi en az 6 madencinin onaylamak zorunda olması bu işi zorlaştıran şeylerden bazıları. Bunun üzerine alınan ödül miktarını artıran kişilerin işlemi daha önce onaylandığı için çok daha farklı problemler ortaya çıkıyor.

Kötü bir senaryo yazacak olursak balonun patlaması aslında çok da zor değil. Bir çok kişinin tahminlerinin aksine bitcoin piyasasının ciddi bir bölümü yaklaşık 1.000 kişinin elinde (tüm bitconinlerin %40'ı) ve bu da şu anlama geliyor; az sayıda kişi bir anda "yeterince kazandım, karımı alıp çıkmanın zamanı geldi" diye düşünerek veya çok önemli bir kaç haberin etkisiyle çıkmak isteyerek bitcoin piyasasının dakikalar içerisinde çökmesine neden olabilir. Geçmişte yaşanan krizlerde olduğu gibi milyarlarca dolar bir anda yok olabilir ve o sırada bitcoinlerinizi nakit olarak alabilmeniz gerçekten çok zor olacaktır.

Sonuç olarak bitcoinin ve blockchain teknolojisinin dünyayı ve ekonomiyi yeniden değiştireceğini düşünmenin yanında kriz senaryolarını da düşünmemiz gerekiyor. Gerçektende elinde yüklü miktarda bitcoin bulunduran milyonerler bir anda çıkmaya karar verirse neler olur? Jim Edwards'ın paylaştığı bu ihtimaller ve sorular için yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.