Amazon 2018'de Türkiye'de faaliyete başlıyor [Duyum]

Amazon 2018'de Türkiye'de faaliyete başlıyor [Duyum]

Küresel e-ticaret devi Amazon'un bir süredir devam eden Türkiye'ye geliş söylentileri, 2018'de doğrulanabilir. Konuya yakın kaynaklardan bize gelen duyumlara göre Amazon, önümüzdeki yıl Türkiye'de e-ticaret operasyonlarına başlamayı planlıyor. Şirket, bunun için somut adımlar atmaya başladı.

Amazon'un Türkiye'de işe alım konusunda ivmelendiği, düzenli bir LinkedIn kullanıcısıysanız dikkatinizi çekmiştir. Son dönemde iş ilanları sayısında belirgin bir artış yapan şirket, açık ilanlarını LinkedIn, kendi websitesi ve diğer popüler platformlarda paylaşıyor. Ancak bu platformlardaki ilanların hemen hepsi şirketin bulut servisleri Amazon Web Services (AWS) altında yayınlanıyor. Bize gelen bilgiler, şirketin Türkiye'den yaptığı işe alımların bunlarla sınırlı olmadığı; e-ticaret işi için de alımların bir süre önce başladığı yönünde.

Amazon'un e-ticaret işi için, Türkiye'de faaliyet gösteren büyük teknoloji şirketlerinden üst düzey transferler yaptığını ve bu kişilerin Lüksemburg'da eğitimine başladığını duyuyoruz. Bununla birlikte şirketin lojistik operasyonu için de yerel ortaklarla çalışmalara başladığı bize gelen bilgiler arasında. Türkiye'de büyük küresel bir lojistik şirketiyle çalışan Amazon buradaki operasyonları için 10 bin metrekarenin üzerinde bir depolama alanı oluşturmayı planlıyor, yine bu bilgilere göre.

Amazon'un kamuya açık resmi paylaşımlarından bu bilgileri doğrulamak mümkün değil yani şirket, bu süreci olabildiğince sessiz sedasız yürütmeyi tercih ediyor. Olası bir adımın ülke ve bölgedeki etkisi düşünülünce halka açık şirketin, erken aşamadaki bu hassasiyeti anlaşılabilir.

Amazon'un Orta Doğu bölgesine duyduğu ilgiyse artık sır değil. Zira şirket, geçtiğimiz Mart'ta Orta Doğu’nun en büyük e-ticaret şirketlerinden Souq.com‘u, tahmini 650 milyon dolara satın almıştı. Amazon'un benzer bir stratejiyle Türkiye'den büyük bir e-ticaret şirketini satın alarak Türkiye pazarında operasyonlarına başlaması da olası. Aldığımız duyumlar şirketin, Türkiye'den doğrudan operasyonlara başlayacağı olasılığını güçlendiriyor olsa da satın alma opsiyonunu tamamen görmezden gelmek, şu aşamada hata olabilir.

Amazon'un gözünü Türkiye pazarına çevirdiğini ise şirketin geçtiğimiz yıl sonunda yaptığı Türkiye açılımı doğruluyor. Almanya operasyonunu yürüttüğü Amazon.de mağazasına, geçtiğimiz Kasım ayında Türkçe dil seçeneğini ekleyen şirket, Türkiye’ye yapılan gönderimlere özel ücretsiz kargo teklifi sunmaya başlamıştı. Bugün Amazon.com.tr adresini ziyaret eden internet kullanıcıları doğrudan Amazon.de Türkçe sayfasına yönlendiriliyor.

Amazon'un Türkiye'de faaliyete başlayıp başlamayacağıyla ilgili resmi bir açıklama henüz yok. Konuyla ilgili araştırmalarımıza devam ediyor. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

2017'de halka açılmasının 20'inci yıl dönümünü kutlayan Amazon'un piyasa değeri yaklaşık 460 milyar dolar. Bu, en yakın rakiplerinden Walmart'ın (240 milyar dolar) neredeyse iki katı; eBay'in (39 milyar dolar) ise 10 katından fazla bir büyüklüğe sahip olduğu anlamına geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.