Zynga, Peak Games'in bir bölümünü 100 milyon dolara satın aldı! [Güncellendi]

Zynga, Peak Games'in bir bölümünü 100 milyon dolara satın aldı! [Güncellendi]

Türkiye'den çıkmış en büyük dijital oyun şirketlerinden biri olan Peak Games'in bir bölümü dünyanın en büyük oyun şirketlerinden Zynga tarafından satın alındı. Gelen bilgilere göre göre satın alma 100 milyon dolarlık nakit karşılığında gerçekleşti ve anlaşma sadece Peak Games'in kart ve okey oyunları geliştiren bölümünü kapsıyor.

Söz konusu anlaşmaya göre Peak Games'in Spades Plus, Gin Rummy Plus ve Okey gibi oyunları Zynga'nın olacak. Toy Blast ve Toon Blast oyunları ise Peak Games'te kalacak ve şirket İstanbul merkezli bağımsız bir oyun şirketi olarak yoluna devam edecek.

Bu satın alma Türkiye oyun pazarı adına önemli bir hamle olduğu kadar Zynga için de dikkat çekici bir adım. Zira bu satın alma yeni CEO Frank Gibeau'nın göreve geldikten sonraki en büyük yatırımı oldu. Zynga, daha önce de CSR Racing ve Dawn of Titans oyunlarının yapımcısı NaturalMotion'ı 527 milyon dolara satın almıştı.

Zynga CEO'su Gibeau yaptığı açıklamada Peak Games'in kart oyunlarını satın almanın kendileri için fırsat olarak gördüğünü söylüyor. Son dönemde gelirlerini her alanda artırmak isteyen Zynga, etkinlikler ve turnuvalar düzenlemeye, yeni oyunlar satın almaya başlamıştı. Zynga'nın Peak Games'in oyunlarına benzer oyunları da var ancak ABD'li dijital oyun devi bu satın almayla yeni bir oyuncu kitlesini kazanmış oluyor. 1,524 çalışanı olan Zynga, Peak Games'in bir grup çalışanını da kendi bünyesine katacak.

Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz aylarda Peak Games‘in Hasbro ile arasındaki telif davası çözümlenmiş ve taraflar karşılıklı anlaşmaya varmıştı. Hasbro kendi oyununu yayından kaldırmış ancak anlaşmanın detayları paylaşılmamıştı.

Peak Games‘in yatırımcıları arasında Hummingbird Ventures ve Earlybird Venture Capital gibi tanıdık yatırım şirketleri bulunuyor ancak bu satın alma sonrasında bu yatırımcıların çıkış yapıp yapmadığını henüz bilmiyoruz.

Güncelleme: Peak Games bu sabah konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi ve güncellemeleri aşağıda paylaşıyoruz.

Hissedar Yapısında Değişiklik Yok

Ömer İnönü / Peak Games

Peak Games Strateji Direktörü Ömer İnönü, Zynga'ya devredilen oyun stüdyolarının Zynga Türkiye çatısı altında Türkiye'de çalışmaya devam edeceğini söyledi ancak bu oyunları geliştiren ekibin kaç kişiden oluştuğuna dair bir bilgi vermedi.

İnönü'nün paylaştığı bilgilere göre Peak Games, anlaşmaya konu olan gelirin tamamını halen ilk 10 şirket arasında bulunduğu ABD mobil oyun pazarındaki büyüme hedefleri doğrultusunda kullanacak. 60 kişilik bir ekiple yoluna devam eden Peak Games, hissedar yapısında da herhangi bir değişiklik olmadan yoluna devam edecek.

Yeni anlaşmaya Spades Plus, Gin Rummy Plus ve 101 Okey Plus ve bu oyunları geliştiren stüdyolar Zynga'nın olacak.

Toplantıda paylaşılan önemli bir kaç rakam ise şu şekilde;

  • Peak Games'in Toy Blast oyunu ABD'nin en çok oynanan 10 oyunu arasında yer alıyor.
  • Geçtiğimiz Ağustos ayında oyuncuların beğenisine sunulan Toon Blast ise her ay ABD'de kazandığı 3 milyon yeni kullanıcıyla ABD'de en çok indirilen oyun olmayı başarmış.
  • Peak Games'in geliştirdiği  oyunların dünya genelinde ulaştığı kişi syısı 500 milyonu geçiyor.
  • Yüzde 99’unu yurtdışından elde ettiği cirosunun yüzde 70’lik kısmını ABD’deki gelirleri oluşturuyor.
  • Dünya genelinde 500 milyondan fazla kişinin mobil cihazında Peak Games ürünlerinden en az biri bulunuyor.
  • Gelir ve kullanıcı bazında mobil oyun pazarında ABD’de ilk 10’da yer alıyor.
  • Peak Games'in gelirlerinin yüzde 99'u yurtdışından, yüzde 70'i ABD'den.
  • Dünya genelinde mobil oyun pazarı büyüklüğü (2017): 46 milyar ABD Doları
  • ABD mobil oyun pazarı büyüklüğü (2016): 10 milyar ABD Doları
  • ABD mobil oyun pazarı büyüklüğü tahmini (2017): 13 milyar ABD Doları

Aldığımız bilgilere göre Peak Games ve Zynga arasındaki söz konusu devir işleminde, Code Advisors finansal danışmanlığını, Esin Avukatlık Ortaklığı ve Baker McKenzie ise hukuk danışmanlığını üstlendi.

Hedef Dünyanın En Büyük Mobil Oyun Şirketi Olmak

Peak Games’in küresel ölçekte en hızlı büyüyen Türk teknoloji şirketi olduğuna dikkat çeken Ömer İnönü, sorduğum soru üzerine henüz yeni bir şirket satın almayı planlamadıklarını söyledi ve geleceğe dair açıklaması ise şu şekilde oldu;

Mobil oyun pazarının dünyadaki en büyükleri arasında bulunan şirketimiz, 7 yıl gibi çok kısa bir süre içinde büyük başarılar elde etti. Tüm takım olarak yaptığımız işe ve yaşama olan tutkumuz, bu başarının ardındaki en büyük itici güçlerden biri. Peak Games, mobil oyun alanında ABD’de hem gelir hem kullanıcı bazında ilk 10 şirketten biri olmayı başardı. Buna rağmen, biz daha yeni başladığımızı düşünüyoruz ve hayallerimiz, bugün ulaştığımız noktanın da çok ilerisinde. Hedeflerimizden biri de mobil oyun şirketleri arasında dünya lideri olmak. Oyunlarımızın arkasındaki teknolojilerin yanında, bu teknolojileri geliştirmemizde büyük rolü bulunan takımımızın bilgi birikimi ve deneyimi ile bunu gerçekleştirebilecek ve çok daha büyük başarılara imza atabilecek güçteyiz.

Peak Games'in kurucusu Sidar Şahin geçtiğimiz yıllarda katıldığı bir Webrazzi konferansında Peak Games'i satmayı düşünmediklerini paylaşmış ve küresel liderliği hedeflediklerini eklemişti. Bu satış/devir işlemi de bu anlamda Peak Games'in vizyonunun değişmediğini gösteriyor, sürecin bundan sonra nasıl gelişeceğini de merakla izlemeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.