Elon Musk liderliğinde Twitter'da gerçekleşen tüm değişiklikler

İstihdam, şirket yapılanması ve platformun özellikleri kapsamında Twitter'da gerçekleşen tüm değişikliklere yakından bakıyoruz.
Elon Musk liderliğinde Twitter'da gerçekleşen tüm değişiklikler

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından istihdam, şirket yapılanması ve platformun özellikleri kapsamında Twitter'da pek çok değişikliğe şahit olduk. Tüm detaylarıyla Elon Musk liderliğinde Twitter'da gerçekleşen tüm değişikliklere birlikte bakalım. 

Elon Musk'ın ilk hamlesi: üst düzey işten çıkarmalar

2022'nin Ekim ayında Elon Musk, resmi olarak Twitter'ın sahibi oldu. Bununla birlikte şirket içinde üst düzey işten çıkarmalar başladı. Elon Musk, Twitter CEO'su Parag Agrawal, CFO'su Ned Segal ve hukuki işler ve politikalar yöneticisi Vijaya Gadde'nin sözleşmesini feshetti.

Elon Musk'ın bu hamlesi yeni söylentilerin temelini attı. New York Times, Elon Musk'ın çalışanları 1 Kasım'dan önce işten çıkaracağını söylemiş; bunun nedenini ise çalışanların tazminatlarının bir parçası olarak hisse senedi hibelerini almasını engellemek olarak açıklamıştı. Musk, haberi yalanladı.

Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması, ürün odaklı değişimleri de beraberinde getirdi. Elon Musk, Twitter'ın ek özellikler sunan ücretli aboneliği olan Twitter Blue'yu değiştirmek istedi. O dönemde paylaşılan bilgilere göre onaylanmış kullanıcılar özelliği, Twitter Blue aboneliğine eklenecek ve aboneliğin aylık ücreti de artacaktı. 

Markalar reklamları durdurdu

Twitter'daki değişim henüz tam manasıyla başlamamış olsa da; General Motors, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından Twitter reklamlarını durdurdu. Burada Detroit merkezli otomobil üreticisinin Tesla'nın rakibi olarak konumlandığını hatırlatalım. O esnada Twitter'ın geleceği konusunda endişeli olanlar platforma alternatif uygulamalara yönelmeye başladı. Bu uygulamalardan biri de Mastodon'un mikroblog uygulaması oldu. Mastodon'un Twitter alternatifi mikroblog uygulaması, yeni kullanıcı sayısında rekor kırdı

Kısa video formatı, sosyal ağların merkezine yerleşirken Elon Musk, Twitter mühendislerinden Vine'ı yeniden yayına almalarını istedi. Ancak daha önce Vine'da çalışanlar kodun 6 yıl öncesinin çalışması olduğunu hatırlatarak, kodun bazı kısımlarının neredeyse 10 yıl eski kodlardan oluştuğunu gündeme getirdi. "Eğer Vine'ı diriltmek istiyorsanız, yeni baştan başlamalısınız" önerisinde bulundu. Twitter'ın video odağını genişletmenin, uzun vadede platformdaki etkileşim ve trafik artışını da beraberinde getirebileceği düşünüldü. 

Önceki günlerde doğrulanmış hesap rozeti olan mavi tik için kullanıcıların aylık 20 dolar ödeyeceğini açıklayan Elon Musk, Kasım başında geri adım attı. Musk, Twitter'da doğrulanmış hesap rozeti mavi tik'in aylık 8 dolar olacağını açıkladı

İşten çıkarmalar başladı

Ürün tarafındaki değişikliklerin ötesinde istihdam alanında da Twitter'da değişim rüzgarları esmeye başladı. Şirket satın alması tamamlanmadan önce Elon Musk, Twitter'ın 5 bin 600 çalışanından yüzde 75'ini işten çıkarmak istediğini dile getirmişti. Bu da bizlere 2 binden fazla çalışanın Twitter'dan ayrılacağını gösteriyordu. The New York Times'ta yayınlanan şirket içi bir nota göre Musk, Kasım başında söz konusu işten çıkarmalar için kolları sıvadı. Tüm çalışanlar işten çıkarma ile ilgili "Twitter'daki rolünüz" başlıklı bir e-posta aldı.

Bir doğrulanmış hesap rozeti karmaşası

Kasım başında doğrulanmış hesap rozetini de içeren yeni güncellemesini yayınlayan şirket, ara seçimlere kadar doğrulanmış hesap rozetini yayına almayı erteledi. Twitter, o dönemde, doğrulanmış hesap rozetini yayına almayı erteleyerek olası dezenformasyon problemlerinden kaçınmayı hedefliyordu. 

Aynı tarihlerde yayınlanan Platformer'ın şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Elon Musk, tüm Twitter'ı paywall yani ödeme duvarının arkasına koymayı düşünüyordu. Kısacası Musk'ın tüm Twitter'ı ücretli bir platform haline getirmesi gündeme geldi

Bu tartışmalar gündemi meşgul etmeyi sürdürürken, Twitter Blue hizmetinin başkanı Esther Crawford, devlet hesapları, ticari şirketler, iş ortakları, büyük medya kuruluşları, yayıncılar ve bazı tanınmış kişiler ilgili belirli hesapların, onları diğer kullanıcılardan ayırmak için gri bir "resmi onay" işareti alacağını söyledi.

Crawford, attığı tweet'te, pek çok kişinin mavi tik işaretli Twitter Blue aboneleri ile resmi olduğu doğrulanmış hesapları nasıl ayırt edebileceklerini sorduğunu; bu yüzden lansman yapıldığında hesapları seçmek için "resmi" etiketi tanıttıklarını açıkladı.

Bu esnada doğrulanmış hesap rozeti mavi tik, Twitter Blue kapsamında ücretli olarak dağıtılmaya başlanınca, platformda resmi kurum ve tanınmış kişileri taklit eden pek çok hesap ortaya çıktı. Ücretli doğrulanmış hesap rozeti programı sessiz sedasız askıya alınırken, beraberinde "resmi onay" işaretinin de platformda varlık göstermesiyle sonuçlandı. Yani Twitter'ın doğrulama sürecine daha önce devre dışı bırakılmış olan "resmi onay" işareti geri geldi

Ardından doğrulanmış hesap rozeti olan mavi tik özelliğinin Twitter Blue kapsamında kullanıcılara açılmasıyla, "resmi onay" işareti de platformda varlığını göstermeye başladı. Bununla beraber Elon Musk, Twitter'da çok fazla "yozlaşmış eski Mavi "doğrulama" onay işareti olduğunu söyledi.

Elon Musk, sonrasında paylaştığı bir tweet ile kurumların kendileriyle ilişkili hesapları tanımlayabileceğini dile getirdi. Musk, sonraki tweetlerinde kurumların kendilerine ait diğer hesapları tanımlamasıyla ilgili süreci detaylandırdı. 

Aynı dönemlerde Elon Musk, Twitter üzerinden bankacılık hizmetleri sunmak istediğini açıkladı. Ödemelerde dönüştürücü bir fırsat olduğunu söyleyen Elon Musk, doğrudan mesaj göndermekle ödeme göndermek arasında çok büyük bir fark olmadığını dile getirdi.

Twitter'da Elon Musk ile tartışan mühendis kovuldu

Doğrulanmış hesap rozeti karmaşasının yanında Elon Musk'ın yönetimsel problemleri de gündeme gelmeye başladı. Elon Musk, Twitter'da kendisiyle tartışan mühendisi kovdu

Elon Musk, 13 Kasım'da Twitter'ın birçok ülkede yavaş olması ile ilgili özür tweet'i attı. Musk, söz konusu tweet'inde düşük performansın, uygulamanın ana zaman çizelgesini yüklemek için 1000'den fazla kötü gruplanmış uzaktan prosedür çağrısı yapmasından kaynaklandığını ima etmişti. 6 yılını Android için Twitter'da çalışarak geçirdiğini belirten mühendis Eric Frohnhoefer ise Musk'ın bu söylediklerinin yanlış olduğunu belirtti. 

Musk bir noktada Frohnhoefer'a Twitter'ın Android'de yavaş kalmasını düzeltmek için kişisel olarak ne yaptığını sordu. Aslında Twitter'ın globaldeki yavaşlığı söz konusu iken konu bir anda Android'e bağlandı ve Musk'ın bu soruları Frohnhoefer'a özelden sorması gerektiği belirtildi. Konu hakkında yorum yapanlardan biri Musk'ın muhtemelen Frohnhoefer'ı ekibinde istemediğini söyleyince de Musk, Frohnhoefer'ın kovulduğunu söyleyen bir tweet attı

Elon Musk'ın çalışanlara karşı benimsediği sert tavır bununla sınırlı kalmadı. Elon Musk, Twitter çalışanlarına, uzun saatler çalışmalarını isteyen, onay vermedikleri takdirde işten çıkarılmayı kabul ettiklerini belirten bir form gönderdi. Kabul etmeyen çalışanların Twitter ofislerine alınmadığı iddia edildi. Musk, Twitter'ı satın aldığında, şirketin 7 bin 500 çalışanı bulunuyordu, bu çalışan sayısı Kasım ayında 2 bin 900'e kadar indi.

Twitter Blue Verified yine beklemede

Tüm bunlar olurken Elon Musk, Twitter Blue Verified'ı beklemeye aldı. Musk paylaştığı attığı bir tweet ile platformdaki taklit hesap problemini durdurduklarından emin olana kadar "Blue Verified"ın yeniden yayınlanmasının beklemeye alındığını açıkladı. 

Bununla beraber uygulamaların test sürümündeki özellikleri keşfetmesiyle tanınan Jane Munchun Wong, paylaştığı bir tweet ile 280 karakteri aşan Tweetlerin otomatik olarak thread'e dönüştürülmesini sağlayan bir özellik üzerinde çalıştığını açıkladı. Bu da platformdaki 4 bin karakterlik tweetlerin ilk sinyalini verdi. 

Donald Trump ve askıya alınan hesaplar geri döndü

Elon Musk'ın Twitter'da yaptığı bir anketi takiben Donald Trump Twitter'a geri döndü. Donald Trump'ın @realDonaldTrump hesabındaki tweetler tekrar görünür hale geldi. 2024'te ABD başkanlığına aday olacağını açıkladıktan yalnızca bir kaç gün sonra Trump'ın platforma dönmesi dikkat çekti.

Elon Musk'ın önceki açıklamalarına göre Donald Trump'ın Twitter'a geri dönme kararı Twitter Moderasyon Konseyi'ne ait olmalıydı. Musk, Konsey fikrinin büyük bir siyasi/sosyal aktivist grup koalisyonuna ait olduğunu açıkladı. Kısacası Elon Musk, Donald Trump'ın Twitter'a geri dönme kararıyla ilgili eleştirilere cevaben aktivistleri hedef gösterdi. 

Çok geçmeden Elon Musk, Twitter'da askıya alınan hesapların platforma yeniden dönebileceğini söyledi. Tıpkı Donald Trump için yaptığı gibi Twitter'da askıya alınan hesaplar için bir anket oluşturan Elon Musk, bu hesapların platforma geri dönebileceğini söyledi.

Twitter 2.0

Platformdaki yeni kararları şirket yapılanmasındaki değişiklikler takip etti. Twitter, Belçika'nın Brüksel kentindeki ofisini kapattı. Sosyal medya platformunun Avrupa dijital politika şefleri Julia Mozer ve Dario La Nasa'nın kapatma kararından önceki hafta şirketten ayrıldığı bildirildi. Brüksel ofisi, AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun yakın çevresinde çalışarak Avrupa Birliği dijital politikasına odaklanmıştı. Söz konusu ofis, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) için yeni ve önemli bir gözetim rolü üstlenecekti.

Şirketin küçülmesindeki hızlanmayla Elon Musk, şirkette çalışanlara Twitter 2.0 temalı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda yer alan verilere göre, 16 Kasım 2022'ye gelindiğinde, yeni kullanıcı kazanımı son 7 günde, günlük olarak yaklaşık 2 milyonu aşarak ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Blue for Business ve altın rozetler

Bu sıralarda Twitter Blue aboneliğinin yeni özelliği olan Blue for Business kullanıma sunuldu. Twitter tarafından yapılan açıklamaya göre Blue for Business'ı kullanan kurumsal şirketlerin Twitter hesaplarında altın renginde bir rozet yer alacaktı. Çok geçmeden Blue for Business için pilot program başlatıldı

Elon Musk tarafından paylaşılan bir tweet'e göre şirketler altın renkli onay işareti alacak, hükümet yetkilileri gri onay işareti alacak ve mavi onay işareti ise ünlü olmasalar bile bireylere tahsis edilecekti. Bununla beraber tüm eski mavi onay işaretlerinin birkaç ay içinde kaldırılması planlanıyordu. 

Doğrulama, Blue Verified ve Blue for Business gündeme oturmuşken Elon Musk, yalnızca Twitter Blue abonelerinin şirketin politikalarıyla ilgili anketlerde oy kullanabileceğini söyledi. Bunun nedeni ise Elon Musk'ın Twitter'ın yönetimini bırakıp bırakmamasına dair yayınladığı anketin sonucu idi. 

Revue kapandı, kripto para ödemeleri gündeme geldi

Twitter'daki ürün odaklı değişiklikler yalnızca Twitter Blue ile sınırlı değildi. Elon Musk'ın satın alması sonrasında Twitter, geçmişte satın aldığı uzun formatta yazı aracına teker teker veda etmeye başladı. Twitter'ın bülten uygulaması Revue kapanacağını duyurdu. Üründe yapılan bir diğer değişiklik ise tweet görüntüleme sayılarında gerçekleşti. Tweet görüntüleme sayılarının doğrudan gönderilerin üzerinde yer almasına karar verildi. 

Yapılan değişiklikler kapsamında Twitter Blue kullanıcıları, Twitter'da 60 dakikalık videolar paylaşabilecek hale gelirken, Twitter, tweet'ler, konular ve trendler arasındaki geçişi kolaylaştırmaya başladı. Ayrıca şirket, Twitter, kripto para ödeme sistemi için düğmeye bastıFinancial Times'ta yayınlanan habere göre, Twitter, platformda Bitcoin gibi kripto para birimleriyle ödeme yapılabilmesi için bir ödeme sistemi üzerinde çalışmaya başladı.

Ürünlerdeki bu değişimin Twitter'da bazı problemlere yola açtığı da konuşuldu. 2023'ün Mart ayında 1 ay içinde ikinci kez çöken Twitter'ın anasayfası çalışmadı. Yine de bu yeni özellikler ekleme konusunda şirketi durdurmadı. Twitter, gönderilerde yer işaretlerine eklenme sayısını göstermeye başladı.

Ayrıca kimlik doğrulama konusundaki çalışmalar da hız kesmeden devam etti. Twitter, nüfus kağıdı destekli kimlik doğrulamasını test etmeye başladı. Bu bağlamda kullanıcılar, kimliklerinin ön ve arka yüzünün platforma yüklenmesinin yanı sıra selfie'lerini de çekerek kimlik doğrulama sürecini tamamlayabilecek. 

Twitter Blue için kullanıcı kazanımı ise önem arz etmekteydi. Bu kapsamda Twitter, yeni kullanıcıların Blue üyeliği için bekleme süresini 90 günden 30 güne düşürdü.

Twitter değerlemesinde düşüş, değişikliklere devam

Tüm bu değişikliklere rağmen Twitter, Elon Musk'ın satın aldığı 44 milyar dolar değerlemenin altına düşmüştü. Elon Musk, Twitter çalışanlara gönderdiği bir e-posta ile hisse senedi ödemelerini yaklaşık 20 milyar dolar değerleme üzerinden yapacaklarını açıkladı. Bu belirtilen değerlemenin, 44 milyar doların altında kalması dikkatleri üzerine çekti. 

Değişiklikler hız kesmeden devam etti. Twitter'ın mavi onay işaretinin yeni etiketi ile kimin Blue kullanıcısı olduğu artık anlaşılmaz hale gelirken, Twitter logosunun yerini Dogecoin aldı. Bu olaylar esnasında Twitter, ücretsiz API'ını resmen kapattı

Ana şirket X Corp. oldu

Şirket yapılanmasındaki değişikliklerin bir sonraki adımı ise X Corp. oldu. Elon Musk'ın sahibi olduğu X Corp. Twitter Inc.'i bünyesinde dahil etti. Bu hamle ile birlikte Twitter'ın ana şirketi artık Twitter Inc. değil, X Corp. oldu. 

Ana şirketin değişmesi, yönetimsel problemlerin gündeme yansımasını etkilemedi. Elon Musk'ın şirketi satın almasıyla birlikte işten çıkarılan Parag Agrawal, Twitter'ın eski Chief Legal Officer'ı Vijaya Gadde ve eski CFO'su Ned Segal, Twitter'ı 1 milyon dolardan fazla yasal masrafı kendilerine geri ödememekle suçladı. Eski Twitter yöneticileri, yasal masrafların kendilerine ödenmemesi nedeniyle şirkete dava açtı

Ürün tarafındaki problemler de varlığını sürdürmekteydi. Twitter'ın yakın arkadaşlar özelliği Circle'daki tweet'ler yanlışlıkla herkese açıldı. Üründe süregelen aksaklıklar yeni özellikler geliştirmeye ve geleceğe dönük planlar yapmaya engel olmadı. 

Elon Musk, Twitter'ın üretimsel yapay zeka projesi için 10 bin GPU satın aldı. Yapay zeka yarışına katılmaya hazırlanan şirket, özellik tarafında ise hem Twitter Blue'da hem de platformda değişiklikler yayına aldı.

Twitter, ücretli Blue kullanıcılarının tweet limitini 10 bin karaktere çıkarmaya başlarken, nefret söylemi içeriklerini bir etiketle sınırlamaya koyuldu. Şirket, erişimi düşürülen gönderilere ekleyeceği etiketleri resmi olarak duyurdu. Yakın zamanda kendi kullanıcısı olmayanlara arama çubuğunu kapatan Twitter, kurumlar için daha uygun fiyatlı bir doğrulama planı sunmaya da başlayacak

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.