Twitter, ücretsiz API'ını resmen kapattı

Twitter, ücretsiz API'ını resmen kapattı. Şirket, ücretsiz API katmanını ücretli temel katman ile değiştiriyor.
Twitter, ücretsiz API'ını resmen kapattı

API'ını ilk olarak 2006 yılında duyuran Twitter, zamanla API platformunu yeniden oluşturmak için adımlar atmış ve platforma yeni özellikler eklemişti. Son zamanlarda Twitter'ın ücretsiz API'ının kapanacağına dair birçok bilgi paylaşılmıştı. Bunun ne zaman gerçekleşeceği tam olarak belirtilmemiş olsa da kaynaklar tarafından paylaşılan bilgilere göre Twitter, ücretsiz API'ını resmen kapattı. 

Kapatma derken, aslında ücretsiz katman kapatılıyor. Yani Twitter, ücretsiz API katmanını ücretli temel katman ile değiştiriyor. Twitter, bu yılın başlarında, geliştiricilerin kendisiyle üçüncü taraf uygulamalar oluşturmasını yasakladıktan sonra API'ında birden fazla değişiklik yaptığını duyurmuştu. Değişiklikler arasında, API için yeni ücretli katmanlar ve bir dizi sınırlamaya sahip ücretsiz, salt yazılır bir sürüm yer alıyordu. 

API değişiklikleri, Twitter'da şimdiden etkisini göstermeye başladı. Bazı oyun şirketleri, değişikliklerin hesap girişlerini etkileyebileceği konusunda kişileri uyardı. 6 Nisan'da Substack, Twitter'ın haber bültenlerine tweet yerleştirme yeteneğini beklenmedik bir şekilde kısıtladığını söyledi. Bu da API'ın kapanmasının bir uzantısı. Echobox, Flipboard ve Social Bearing gibi diğer birçok uygulamanın da bu gelişmeden etkilendiği belirtildi. 

Twitter eski API'a erişimi kestiği ve yeni ücretli Enterprise API'a erişimi henüz yayınlamadığı için, yeni API için ödeme yapmaya istekli geliştiriciler bile sorunlarla karşılaşıyor. Twitter'ın bu sorunları nasıl ve ne zaman çözeceği şu an için belirsiz. 

Twitter, Elon Musk tarafından satın alındığından beri birçok değişiklikle karşılaştı. Özellikle "para kazanmaya" yönelik bu değişiklere şimdi de ücretli API eklendi diyebiliriz. Bu değişimin etkilerinin nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz. 

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.