90 Saniye'de anlatıyoruz: Yapay zeka alanında öne çıkan şirketler

Yapay zeka alanında öne çıkan şirketlere yakından bakıyoruz.
90 Saniye'de anlatıyoruz: Yapay zeka alanında öne çıkan şirketler

Kısa içerik formatımız 90 Saniye'de geçtiğimiz haftalarda "Üretimsel yapay zeka nedir?" sorusunu yanıtlamış, geçmişten günümüze üretimsel yapay zekanın gelişimini birlikte incelemiş ve büyük/geniş dil modellerine yakından bakmıştık. Bu bölümde ise öne çıkan yapay zeka şirketlerini anlatıyoruz. 

Yapay zeka alanında dikkat çekici isimlerden biri ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI. Kurum, ilk olarak 2015’te Sam Altman ve Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir ekip tarafından kuruldu. Başlangıçta kar amacı gütmeyen bir platform olarak hareket eden OpenAI, 2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolar yatırım aldı. OpenAI, GPT geniş dil modellerinin yanı sıra komutlarla görsel üretimi yapmanızı sağlayan DALL-E’ye de ev sahipliği yapıyor. OpenAI’a yaptığı yatırım ile ürünlerini yapay zeka ile güçlendiren Microsoft ise OpenAI ile ortaklığını milyarlarca dolarlık bir yatırım ile genişlettiğini duyurdu. OpenAI, bu ay kendisini "dijital ürün şirketi" olarak tanımlayan New York merkezli Global Illumination'ı satın aldığını açıkladı.

@webrazzi

90 Saniye'de anlatıyoruz: Yapay zeka alanında öne çıkan şirketler OpenAI, GPT-3 gibi dikkat çekici dil modelleri ve ChatGPT ile tanınırken, OpenAI'dan çıkan eski çalışanların kurduğu Anthropic, ChatGPT benzeri Claude gibi ürünlerle dikkat çekiyor. Meta AI ise Llama 2, Make-A-Video, Voicebox ve Cicero gibi çeşitli yapay zeka modelleri ve ürünleri sunuyor. Bununla birlikte Google'ın DeepMind'ı, nükleer füzyon reaktör kontrolünden Google Bard projesine kadar çeşitli projelerle yapay zeka alanında önemli bir oyuncu olarak konumlanmakta. #webrazzi #90saniye #yapayzeka

♬ orijinal ses - Webrazzi

OpenAI'ın eski çalışanları Daniela Amodei ve Dario Amodei tarafından hayata geçirilen Anthropic ise ChatGPT benzeri ürünü Claude'u piyasaya sürdü. Ürün, sohbetin daha kolay olması, aracın zararlı çıktılar üretme olasılığının daha düşük olması gibi konularla ChatGPT’den ayrışıyor. 2022'nin sonlarından beri kapalı beta geliştirme aşamasında olan Claude, Mart ayında herkese açıldı. Ayrıca Claude, bir romanı bir dakikadan kısa sürede okuyabiliyor. Bununla birlikte Zoom, Anthropic'in yapay zeka sohbet robotu Claude'u platformuna entegre etmek üzere harekete geçti. Ayrıca Anthropic, yatırımcılardan da ilgi görmeyi sürdürüyor. Şirket, C Serisi yatırım turunda, Spark Capital liderliğinde 450 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Sound Ventures, Google, Salesforce Ventures ve Zoom Ventures da katıldı. Buna ek olarak Anthropic, yakın zamanda SK Telecom'dan 100 milyon dolar yatırım aldı

Meta AI ise birbirinden farklı model ve ürünlere sahip. Meta'nın DALL-E benzeri yapay zeka destekli video aracı Make-A-Video, Meta'nın ses sentezleyen üretimsel yapay zeka modeli Voicebox, İnsanlarla müzakere edebilen yapay zeka çalışması Cicero, metinsel komutlarla müzik ve ses üreten açık kaynaklı yapay zeka AudioCraft ilk akla gelenlerden. Meta ayrıca Microsoft ile güçlerini birleştirerek ticari kullanım için yeni yapay zeka modeli Llama 2’yi de duyurdu. Ayrıca ImageBind ürünü, metinleri, görselleri, videoları, sesleri, derinlik gibi 3 boyutlu ölçümleri, ısı verilerini ve hareket verilerini birbiriyle ilişkilendirerek makine öğrenimini insan öğrenimine yaklaştırıyor.

Google’ın 2014 yılında satın aldığı yapay zeka şirketi Deepmind, nükleer füzyon reaktörlerini yapay zeka ile kontrol ederken, Google ise ChatGPT benzeri Bard projesi ile öne çıkma gayretinde. Şirket, Mayıs ayında Google Bard'ın İngilizce versiyonu tüm kullanıcılara açtı. Bunun yanı sıra Google 540-milyar parametreye sahip bir model olan PaLM 2 ile adından söz ettiriyor. PaLM 2'nin kod yazmak ve kodlardaki hataları düzeltmek konusunda destek sunduğunu da ekleyelim. Model, JavaScript, Python, Prolog, Verilog ve Fortran gibi 20 programlama dilinde eğitildi. Google'ın yine kod yazımı ve kod düzenleme alanlarına odaklanan üretimsel yapay zekası Codey ise GitHub’ın Copilot'una rakip olarak geliştirildi. Codey, kod yazma ile ilgili tüm sorularınızı yanıt vermeyi hedefliyor. Bunun ötesinde şirket, yapay zeka destekli tarayıcı tabanlı geliştirici platformu Google Project IDX’i tanıttı. 

Google'ın yazılım dışında da pek çok projesi mevcut. Google'ın yapay zeka aracı Med-PaLM 2, hastanelerde test edilmeye başlanırken, MusicLM, yazıları müziğe dönüştürüyor. Kısacası MusicLM verdiğiniz komutlar (prompt) üzerinden müzik üretebiliyor. MusicLM'in geçtiğimiz aylarda AI Test Kitchen üzerinden kullanıma sunulduğunu da ekleyelim. Şirket, Google Dokümanlar ürünlerine yapay zeka özellikleri getirirken NotebookLM gibi yapay zeka destekli ürünlerle hareket alanını genişletiyor.

Son olarak Google, Microsoft, OpenAI ve Anthropic'in güvenli yapay zeka geliştirmek için bir araya geldiğini de ekleyelim.

Yapay zekanın yanı sıra önceki bölümlerimizde sizlerle Web3 alanında pek çok bilgi paylaştık. Web3 hakkında daha fazla bilgi edinmek için "Web3 Nedir?" , "Web3 Sözlüğü", "Web3'e nereden başlamalı?", "Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır?" , "AR, VR ve metaverse nedir?", "NFT nedir?"Tokenomics'in temel kavramları ve DAO nedir ve nasıl çalışır? başlıklı bölümleri inceleyebilirsiniz.

90 Saniye içeriklerimizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. Dilerseniz hem bizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden takip edebilir hem de 90 Saniye içeriklerini izleyebilirsiniz. "90 Saniye'de anlatıyoruz: Yapay zeka alanında öne çıkan şirketler" videomuza Instagram için buradan, TikTok için ise buradan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.