Google'ın yeni geniş dil modeli PaLM 2 tanıtıldı

PaLM 2, Google'ın güncellenen yapay zeka aracı Bard'ı desteklemek için kullanılıyor.
Google'ın yeni geniş dil modeli PaLM 2 tanıtıldı

Dün gerçekleşen Google I/O 2023 etkinliğinde Google'ın yeni nesil geniş dil modeli PaLM 2 tanıtıldı. PaLM 2, Google'ın güncellenen yapay zeka aracı Bard'ı desteklemek için kullanılıyor. Bu noktada Bard'ın ChatGPT rakibi olarak konumlandığını hatırlatmakta fayda var. 

PaLM 2, Google’s PaLM API, Firebase ve Colab üzerinden geliştiricilerin ilgisine sunuldu. Her ne kadar Google modelin nasıl eğitildiğine dair detaylar paylaşmaktan kaçınsa da; PaLM 2'nin 540-milyar parametreye sahip bir model olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra PaLM 2'nin JAX ve TPU v4 alt yapısı üzerine inşa edildiği de paylaşılan bilgiler arasında yer aldı. 

Deepmind Başkan Yardımcısı Zoubin Ghahramani, modellerin büyük olmasının her zaman modellerin iyi olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. Ghahramani, bu nedenle şirketin farklı boyutlarda bir model ailesi sunduğunu dile getirdi. 

Şirket bu model ile yeteneklerden ziyade muhakeme, matematik ve mantığa odaklandı. Modeli eğitmek için geniş çapta matematik ve bilim metinlerinden yararlanıldı. Google, PaLM 2'nin kolaylıkla matematik bulmacalarını çözebildiğini, problemlerde muhakeme yeteneğini kullanabildiğini ve diyagramlar ortaya koyabildiğini açıkladı. 

Buna ek olarak PaLM 2, kod yazmak ve kodlardaki hataları düzeltmek konusunda destek sunuyor. Model, JavaScript, Python, Prolog, Verilog ve Fortran gibi 20 programlama dilinde eğitildi. Üstelik PaLM 2, Google'ın kodlama ve hata ayıklamaya yönelik özel modeli Codey'nin de temelini oluşturuyor. Bu arada Codey'nin de kod tamamlama ve oluşturma hizmetinin bir parçası olarak bugün piyasaya sürüldüğünü ekleyelim. 

Google, PaLM'ı bir model ailesi olarak değerlendirmekte. Bu model ailesinde Codey ve medikal bilgilere odaklanan Med-PaLM 2 gibi modeller yer alıyor. Ayrıca akıllı güvenlik odaklı Sec-PaLM da bu ailenin bir parçası. PaLM 2'nin en hafif versiyonu ise cep telefonlarında çalışabilecek kadar küçük olan Gecko. Geniş dil modellerinin akıllı telefonlarda çalışabilecek hale gelmesi mühim. Yine de akıllı cihazlarda çalışabilecek nitelikte yapay zeka modellerinin yeteneklerinin daha geniş modellere kıyasla kısıtlandığını belirtelim. 

PaLM ailesi ve özellikle PaLM 2, Google'ın Microsoft gibi rakipleriyle arasındaki "yapay zeka açığını" kapatmasını sağlayabilir. Yine de model geliştiricilerinin önünde veri güvenliği ve halüsinasyonlar gibi pek çok problem olduğunu söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.