Google'dan yapay zeka destekli not tutma aracı: NotebookLM

Project Tailwind, yeni ismi NotebookLM ile dünden itibaren ABD'deki sınırlı sayıda kullanıcıya açıldı.
Google'dan yapay zeka destekli not tutma aracı: NotebookLM

Google'ın yapay zeka destekli not alma aracı Project Tailwind, bu yıl Google I/O geliştirici etkinliğinde tanıtılmıştı. Araç, yapılan bir isim değişikliğiyle bundan sonra yoluna NotebookLM olarak devam edecek. 

Google, paylaştığı bir blog gönderisi ile NotebookLM'in dünden itibaren ABD'deki sınırlı sayıda kullanıcıya açıldığını duyurdu. Bu araç ile birlikte Google, kullanıcılara özel kişiselleştirilmiş yapay zeka desteği sunmayı amaçlıyor. NotebookLM, kullanıcıların kendi verileri ve notları üzerinde eğitilerek, tüm bunları kullanıcılar için anlamlandırmayı hedeflemekte. 

NotebookLM ile neler yapılabilir? 

NotebookLM, Google dokümanlar ile birlikte çalışabiliyor. Böylece seçtiğiniz dokümanlar hakkında NotebookLM'e soru sorabiliyor ve bu dokümanlara dayanarak yeni içerikler ya da dokümanlar oluşturabiliyorsunuz. 

Ayrıca NotebookLM ile uzun bir dokümanı kısaltabilir, bir video akış içeriğini senaryoya dönüştürebilirsiniz. Aynı şekilde aracın öğrencilerin kullanımına yönelik işlevleri de mevcut. Haftalık ders notlarınının özetini çıkarmasını isteyebilir ya da spesifik bir konuda hızlıca fikir sahibi olmak için detaylı bir anlatım talep edebilirsiniz. 

Bunların hemen hemen hepsi başka bir yapay zeka aracı tarafından sunulabilen özellikler. Ancak Google'ın NotebookLM ile amaçladığı şey, sunulan çıktıların sizin sağladığınız verileri ve dokümanlarınızı kapsaması. Böylece yapay zeka modelinin yanıtları, gelişmeye devam ederken, yanlış içerik üretmesi de engellenmiş olacak. Hatta bu konuda NotebookLM, otomatik olarak oluşturulan yanıtları hızlı bir şekilde kontrol etmeyi kolaylaştıracak yerleşik alıntılara da sahip. Buna rağmen Google, NotebookLM'in hala halüsinasyon görebileceğini belirtiyor. Dolayısıyla her zaman doğru sonuçlarla karşılaşmak mümkün olmayabilir. 

NotebookLM'in veri güvenliği

Bu arada Google, NotebookLM'in veri güvenliği konusundaki yaklaşımlarını da paylaştı. NotebookLM yalnızca yüklemeyi seçtiğiniz dokümanlara erişebiliyor. Bu kapsamda verilerinize 3. taraflar erişemezken, yeni yapay zeka modelleri geliştirmek için de kullanılmıyor. Şu an için yalnızca tek başına bir uygulama olarak görünüyor olsa da; NotebookLM'in uzun vadede Google Doküman'lardaki bir yapay zeka özelliği olarak kendini göstermesi mümkün. 

Siz de bu yeni ürünü denemek istiyorsanız, NotebookLM'in bekleme listesine kaydolabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.