Google I/O 2023'te duyurulan tüm yenilikler

Özellikle yapay zeka konusunda önemli açıklamalarda bulunan Google, hem yazılım hem de donanım odağında pek çok yenilik tanıttı.
Google I/O 2023'te duyurulan tüm yenilikler

Google'ın merakla beklenen geliştirici konferansı olan Google I/O 2023, dün gerçekleşti. Google'ın Google I/O 2023 çerçevesinde neler tanıtabileceğini dün sizlere aktarmıştık. Özellikle yapay zeka konusunda önemli açıklamalarda bulunan Google, hem yazılım hem de donanım odağında pek çok yenilik tanıttı.

Tanıtılan yenilikler arasında yeni geniş dil modeli PaLM 2, Google Pixel 7a, Pixel Fold, Google arama için yapay zeka odaklı özellikler, Magic Editor özelliği, MusicLM, Codey, Pixel Tablet ve çok daha fazlası bulunuyor. Bu haberimizde ise Google I/O 2023'te tanıtılan yeniliklere yakından bakıyoruz.

Pixel Fold

Uzun zamandır katlanabilir bir akıllı telefon üzerinde çalıştığı konuşulan Google, konferanstan birkaç gün önce Pixel Fold modelinin ilk videosunu yayınladı. Google'ın ilk katlanabilir akıllı telefon modeli olan Pixel Fold'un detayları ise Google I/O 2023'te paylaşıldı.

5,8 ve 7,6 inçlik iki ekran ile gelen Pixel Fold, gücünü Google'ın kendi üretimi olan Tensor 2 işlemcisinden alıyor. 12 GB RAM'in ile birlikte 256 GB ve 512 GB dahili depolama seçenekleri de sunan Pixel Fold, 4,800 mAh büyüklüğünde bir pile sahip. Ön siparişe de açılan Pixel Fold'un fiyatı ise 1800 dolar.

Google Pixel 7a

Google'ın Google I/O 2023'te Google Pixel 7a modelinin tanıtabileceğini dün sizlere aktarmıştık. Beklenen oldu ve orta segment için geliştirilen Google Pixel 7a modeli, Google I/O 2023'te tanıtıldı. Google Pixel 6A modelinin devamı niteliğinde olan Google Pixel 7a, 6,1 inç büyüklüğünde OLED bir ekran ile geliyor.

Tıpkı Pixel Fold modeli gibi gücünü Google Tensor G2 işlemcisinden alan Google Pixel 7a, 8 GB RAM ve 128 GB depolama alanına sahip. 64 ve 13 megapiksellik iki kamera da sunan Google Pixel 7a, modelinin fiyat ise 499 dolar.

Pixel Tablet

Pixel Tablet modeli ilk olarak geçtiğimiz yıl düzenlenen Google I/O 2022'de karşımıza çıkmıştı. Tabletin tüm detayları ise Google I/O 2023'te paylaşıldı. Evlerde kullanılabilecek bir hub olarak tasarlanan Pixel Tablet, temelinde güçlü özelliklere sahip olan bir Android tablet olarak karşımıza çıkıyor.

Kendi şarj ve hoparlör dock'u ile birlikte gelen Pixel Tablet, 10,95 inç büyüklüğünde ve 2560 x 1600 piksel çözünürlüğünde bir ekrana sahip. Tensor G2 işlemcisini kullanan Pixel Tablet modelinin fiyatı ise 499 dolar.

PaLM2

Google I/O 2023 çerçevesinde tanıtılan en önemli yeniliklerden biri olan PaLM2, Google'ın yeni geniş dil modeli olarak hizmet veriyor. PaLM 2, Google’s PaLM API, Firebase ve Colab üzerinden geliştiricilerin ilgisine sunuldu.

JAX ve TPU v4 alt yapısı üzerine inşa edilen PaLM 2, 540-milyar parametreye sahip bir model olarak ön plana çıkıyor. PaLM 2'nin kod yazmak ve kodlardaki hataları düzeltmek konusunda destek sunduğunu da ekleyelim. Model, JavaScript, Python, Prolog, Verilog ve Fortran gibi 20 programlama dilinde eğitildi.

Codey ve MusicLM

Google'ın odağına kod yazmayı ve kod düzenlemeyi alan yeni üretimsel yapay zekası olan Codey de konferansta tanıtılan yenilikler arasında. GitHub’ın Copilot'una rakip olarak geliştirilen Codey, kod yazma ile ilgili tüm sorularınızı yanıt vermeyi hedefliyor.

MusicLM ise adından da anlaşılabileceği üzere odağına müziği alıyor. Tıpkı Codey gibi üretimsel yapay zeka aracı olan MusicLM, yazıları müziğe dönüştürüyor. Kısacası MusicLM, verdiğiniz promptlar üzerinden müzik üretebiliyor. MusicLM'in AI Test Kitchen üzerinden kullanıma sunulduğunu da ekleyelim.

Universal Translator

Google Translate ile birlikte çeviri pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alan Google, konferansta yeni özelliği olan Universal Translator'ı tanıttı. 20 dilde hizmet verebilen Universal Translator, çeviriler için otomatik olarak seslendirme de sunabiliyor. Yapay zeka teknolojisine de sahip olan çevirisi yapılan kişinin dudaklarının hareketleri ile seslendirmeyi senkronize edebiliyor. 

Google Maps "Immersive View for Routes"

Google I/O 2023'te Google Maps için de önemli bir özellik tanıtıldı. "Immersive View for Routes" isimli yeni özellik, trafik simülasyonları, bisiklet yolları, karmaşık kavşaklar, park yerleri ve daha fazlası dahil olmak üzere bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri tek bir yerde topluyor.

Magic Editor

Google'ın Google I/O 2023'te tanıttığı bir başka yapay zeka özelliği olan Magic Editor, sahip olduğu yapay zeka özellikleri ile birlikte fotoğrafları düzenleyebiliyor. Fotoğraflardaki boşlukları doldurma, istenmeyen alanları silme, arka planı düzenleme gibi özelliklere sahip olan Magic Editor, oldukça kolay bir şekilde fotoğraflar üzerinde dilediğiniz düzenlemeyi yapmanızı sağlıyor. Magic Editor özelliği Google Fotoğraflar ile birlikte kullanılabilecek.

Duet AI

Google'ın Docs, Sheets, Slides, Meet ve Gmail gibi servisleri için yapay zeka desteği sunmaya başladığını geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. Söz konusu yapay zeka özelliklerini Duet AI çatısı altında sunmaya başladığını duyuran Google, Duet AI ile birlikte Docs, Sheets, Slides, Meet ve Gmail gibi servislerde yapay zeka odaklı çözümler sunacak.

Duet AI ile yapılabilecekler arasında yapay zeka desteği ile birlikte e-posta hazırlama veya slaytlarda yer alan yazılardan görseller oluşturma gibi oldukça önemli özellikler yer alıyor. Duet AI'ın temel amacı ise sahip olduğu yapay zeka desteği ile birlikte kullanıcılarına yardımcı olmak.

Google aramaları için yapay zeka desteği

Yapay zeka konusunda pek çok çalışma yapan Google, arama deneyimini de yapay zeka teknolojileri ile birlikte geliştirmek istiyor. Google I/O 2023'te çerçevesinde tanıtılan "AI snapshots" özelliği ile birlikte Google içindeki arama deneyimi tamamen değişiyor.

AI snapshots sahip olduğu yapay zeka desteği ile birlikte aramaların daha kapsamlı sonuçlar vermesine odaklanıyor. Google'da bir arama yaptığınızda AI snapshots özelliği sayesinde yaptığınız arama ile ilgili çok daha uzun ve kapsamlı bir cevap elde edebileceksiniz.

Bard'ın İngilizce versiyonu tüm kullanıcılara açıldı

Google'ın ChatGPT rakibi yapay zeka çözümü olan Bard'ın resmi olarak duyurduğunu geçtiğimiz Şubat ayının ilk günlerinde sizlere aktarmıştık. Geçtiğimiz Mart ayında ABD ve Birleşik Krallık'ta test sürecine başlayan Bard'ın İngilizce versiyonu tüm kullanıcılara açıldı. Google I/O 2023'te aktarılan bilgilere göre Bard, İngilizce versiyonu ile birlikte 180 ülke ve bölgede kullanıma açık durumda.

"About this image" özelliği

About this image özelliği, içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını tespit edebiliyor. İlk etapta ABD'li kullanıcılar için aktif edilecek olan özellik, görsel ve benzeri görsellerin Google tarafından ilk kez ne zaman indekslendiği, görsellerin ilk ortaya çıkmış olabileceği yerler, görsellerin haberler, sosyal medya gibi online olarak başka nerelerde görüldükleri gibi bilgileri kullanıcılarına aktarabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.