Deepmind, nükleer füzyon reaktörlerini yapay zeka ile kontrol etti

Google'ın çatı şirketi Alphabet tarafından aktarılan bilgilere göre Deepmind'ın yapay zekası bir nükleer füzyon reaktörünün içindeki aşırı ısınmış maddeyi başarılı bir şekilde kontrol etmek için kullanıldı.
Deepmind, nükleer füzyon reaktörlerini yapay zeka ile kontrol etti

Google'ın yapay zeka platformu olarak hayatımıza giren DeepMind'ı geçtiğimiz yıllarda pek çok kez sizlere aktarmıştık. Oldukça yetenekli bir yapay zeka teknolojisine sahip olan Deepmind, AlphaGo ile birlikte dünyanın 1 numaralı go oyuncusu Ke Jie'yi de resmen mağlup da etmişti.

2018 yılında ise Google'ın veri merkezlerinin soğutma sistemini Deepmind tarafından geliştirilen yapay zekaya emanet ettiğini sizlere aktarmıştık. Deepmind bu kez çok daha önemli bir gelişme ile karşımıza çıktı. Google'ın çatı şirketi Alphabet tarafından aktarılan bilgilere göre Deepmind'ın yapay zekası bir nükleer füzyon reaktörünün içindeki aşırı ısınmış maddeyi başarılı bir şekilde kontrol etmek için kullanıldı.

Paylaşılan bilgilere göre Deepmind'ın nükleer füzyon reaktörünün içindeki aşırı ısınmış plazmayı başarılı bir şekilde kontrol edebilmesi bilim insanların bu tür maddelerin farklı koşullar altında nasıl tepki verdiklerini daha rahat bir şekilde araştırmalarına izin verebilir.

Deepmind'ın aşırı ısınmış plazmayı kontrol edebilmek için İsviçre'de bulunan École Polytechnique Fédérale de Lausanne üniversitesinin Swiss Plasma merkezi ile iş birliğine gittiğini de ekleyelim. Şirket tarafından tarafından aktarılan bilgilere göre bu gelişme, "endüstriyel ve bilimsel" kontrol mekanizmaları tasarlamak için kullanılabilecek.

Fizikçilerin füzyon teknolojisinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamalarına yardımcı da olabilecek olan Deepmind, potansiyel olarak sınırsız bir temiz enerji kaynağının gelişini de hızlandırabilir. DeepMind'ın AlphaCode AI isimli yazılımcılar ile rekabet edebilen bir yapay zeka geliştirdiğini de geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık.

Her geçen gün yeteneklerini geliştiren ve farklı sektörler için çözümler üreten DeepMind'ın bir sonraki durağının neresi olacağı ise merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.