90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3 sözlüğü

Web3'ün temel kavramlarını içeren Web3 Sözlüğüne birlikte bakalım.
90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3 sözlüğü

Yeni kısa içerik formatımız 90 Saniye'de Web3'ün temel kavramlarını açıklıyoruz. 90 Saniye'nin yeni bölümünde Web3'ün temel kavramlarını daha iyi aktarabilmek adına bir Web3 Sözlüğü hazırladık. 

Blockchain: Blok zinciri olarak tercüme edebileceğimiz Blockchain’i dijital bir tür defter gibi düşünebilirsiniz. Burada her işlem ve bilgi, blok adı verilen parçalarda saklanır ve bu bloklar birbirine zincir gibi bağlanır. Böylece herkesin verileri kontrol etmesi sağlanırken, tarafların verileri değiştirmesi de önlenir.

Kripto para: Blockchain teknolojisi kullanılarak üretilen dijital para birimi. Sanal para olarak düşünebilirsiniz. Bu sanal para, kağıt para yerine bilgisayarlar ve internet üzerinden kullanılır. İlk akla gelen örnekler arasında Bitcoin, Ethereum ve Litecoin yer almaktadır.

Decentralized Apps: Merkeziyetsiz uygulama olarak tercüme edebileceğimiz Decentralized Apps, dApps kısaltmasıyla da anılır. Bu uygulamalar blok zincir üzerinde çalışır ve akıllı sözleşmelerle kontrol edilir. Merkeziyetsiz uygulamalar kullanıcıların farklı işlevleri yerine getirmesine ve blok zincirinde farklı şeyler yapmasına imkan tanır.

Akıllı sözleşme: Akıllı sözleşmeleri geleneksel sözleşmelerin dijital versiyonları olarak düşünebilirsiniz. Akıllı sözleşmelerin, geleneksel sözleşmelerden farkı, kendi kendini uygulayan programlar olması. Bu programlar, belirtilen koşullar gerçekleştiğinde otomatik olarak harekete geçer.

@webrazzi

♬ orijinal ses - Webrazzi

DAO: DAO’nun açılımı decentralized autonomous organization yani merkeziyetsiz otonom organizasyondur. Bu organizasyonlar, blok zincirlerinde çalışır ve karar verme süreçleri için akıllı sözleşmeleri kullanır. DAO katılımcıları, ellerinde bulundurdukları Governance Token’lar aracılığıyla oy hakkı sahibi olabilir. DAO’yu bir şirket gibi düşünebilirsiniz, DAO’larda herkesin belirli sorumlulukları vardır. DAO’da yer alan tüm kişiler, ortaklaşa karar alır. DAO'lar hakkında daha detaylı bir okuma için "DAO nedir? Nasıl çalışır? DAO'lar markalar için ne vadediyor?" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Proof of Stake: Hisse ispatı olarak tercüme edebileceğimiz Proof of Stake, işlemleri işlemek ve blok zincirde yeni bloklar yaratmak için bir kripto para konsensüs mekanizmasıdır. Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) arasındaki farkları aktardığımız makaleyi incelemenizde fayda var. 

Konsensus mekanizması: Blok zinciri ağında gerçekleşen değişikliklerin onaylanması için kullanılan bir sistemdir. Bu mekanizmalar, blok zincirlerinin güvenli kalmasını sağlar.

NFT: Açılımı Non-Fungible Token olan NFT’ler blok zincirinde depolanır. NFT'ler, dijital veya fiziksel varlıkların benzersiz token'lar haline dönüştürülmesinde kullanılır.

DeFi: Açılımı "Decentralized finance" olan DeFi merkeziyetsiz finans sistemleri anlamına gelir. Bu sistemlerde, geleneksel finansal araçlar yerine blok zincirleri ve akıllı sözleşmeler kullanılır. Bu, kredi, borçlanma, takas ve diğer finansal işlemler için yeni bir alternatif sunar.

IPFS: IPFS, dosyaları depolamak ve dosyalara erişmek için P2P (Peer to Peer / eşler arası) tabanlı merkeziyetsiz bir alternatif olarak tasarlandı. Bu sistem, dosyaları bir ağ üzerinde depolar. Dosyaların içeriği ise dosyanın kendisiyle birlikte hash fonksiyonları kullanılarak saklanır. Bir kütüphane gibi düşünebilirsiniz, kitaplar farklı raflara yerleştirilir ve her kitap bir etiketle belirtilir. 

@webrazzi

90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3 sözlüğü II 90 Saniye’de Web3’ün temel kavramlarını açıklamaya devam ediyoruz. Web3'ü daha iyi aktarabilmek adına hazırladığımız Web3 Sözlüğü'nün ikinci bölümüyle karşınızdayız! Web3 hakkında daha fazla bilgi için 90 Saniye'nin önceki bölümlerini inceleyebilirsiniz. #webrazzi #90saniye #web3 sözlük

♬ orijinal ses - Webrazzi

Yeni kısa içerik formatımız olan 90 Saniye ile Web3'ün temel kavramlarını açıklamaya devam edeceğiz. 90 Saniye içeriklerimizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. Dilerseniz hem bizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden takip edebilir hem de 90 Saniye içeriklerini izleyebilirsiniz. "90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3 sözlüğü" videomuza Instagram için buradan, TikTok için ise buradan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.