ChatGPT rakibi Claude, bir romanı bir dakikadan kısa sürede okuyabiliyor

Claude, bir romanı bir dakikadan kısa bir sürede okuyabilir hale geldi. Şirket, üretimsel yapay zekanın bilgi işleme sınırını 9 bin token'dan 100 bin token'a kadar çıkardığını açıkladı.
ChatGPT rakibi Claude, bir romanı bir dakikadan kısa sürede okuyabiliyor

OpenAI'ın eski çalışanlarının kurduğu Anthropic'in ChatGPT benzeri uygulaması Claude'dan sizlere bahsetmiştik. Claude, bir romanı bir dakikadan kısa bir sürede okuyabilir hale geldi. Şirket, üretimsel yapay zekanın bilgi işleme sınırını 9 bin tokendan 100 bin token'a kadar çıkardığını açıkladı. Bu da yaklaşık 75 bin kelimeye denk gelmekte. 

Daha iyi anlaşılması açısından Claude, Mary Shelley'nin yaklaşık 74 bin 800 kelimelik Frankenstein eserini ya da yaklaşık 69 bin kelimelik Mark Twain'in Tom Sawyer'ın Maceraları kitabını okuyabilir. Şirketin paylaştığı bilgilere göre Claude, bir dakikadan kısa bir sürede ilgili eseri okuyup analiz edebiliyor. 

Üretimsel yapay zeka araçlarının işleyebildikleri tokenlar aracılığıyla hala kısıtlı bir hareket alanına sahip olduğunu belirtelim. Bu noktada token'ları kelime parçacıkları olarak düşünebilirsiniz. Yapay zeka, kelimeleri işlemek için parçalara ayırıyor. Karşılaştırmak gerekirse; şu anda OpenAI'ın GPT-4 modeli 8 bin token işlemekte, modelin genişletilmiş versiyonu ise 32 bin token işleyebiliyor. ChatGPT'nin yaklaşık 4 bin token ile sınırlı olduğunu belirtmekte de fayda var. 

Bu veriler ışığında Claude'un çok daha geniş bir bağlam perspektifine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Anthropic'in paylaştığı bilgilere göre Claude, metinlerde yapılan değişikleri de algılayabiliyor. 

Test sürecinde şirket, Great Gatsby eserini yapay zekaya yüklerken Bay Carraway'in "Anthropic'te makine öğrenimi araçları üzerinde çalışan bir yazılım mühendisi" olduğunu ifade etmek için tek bir satırı değiştirdi. Claude kitaptaki değişikliği ve bu değişikliğin nasıl gerçekleştirildiğini 22 saniye içinde fark edebildi.

Bu geniş bağlam perspektifine sahip üretimsel yapay zeka, Anthropic'in iş ortaklarına API üzerinden açıldı. Bu yeni yetenek sayesinde kullanıcılar, uzun finansal beyannameleri ve araştırma makalelerini özetleyebilir. Bunun yanı sıra yasal dokümanları da yapay zeka aracılığıyla değerlendirebilir. 

Yine de kullanıcıların bu işlemleri gerçekleştirirken, yapay zeka halüsinasyonları ve önyargılarını göz önünde bulundurmasında fayda var. Öte yandan Claude'un diğer yapay zeka sohbet robotlarının aksine, yapay zekadaki hızlı gelişmelerin dünyayı olumlu yönde etkilemesi için daha az önyargılı yanıtlarla daha güvenli bir yapay zeka sunmayı hedeflediği ekleyelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.