90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3 nedir? 

Yeni kısa içerik formatımız 90 Saniye'de Web3'ün temel kavramlarını açıklıyoruz
90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3 nedir? 

Yeni kısa içerik formatımız 90 Saniye'de Web3'ün temel kavramlarını açıklıyoruz. İnternetin geleceğini temsil eden Web3 kavramı, genel olarak Web.1.0, Web2.0 ve Web3.0 arasındaki geçiş analojisi ile açıklık kazanıyor. Zincir üstü merkeziyetsiz uygulamalarla kullanıcılarının kendi verilerinin sahibi olabilmesini sağlayan Web3’e yakından bakalım.

Web3 nedir?

Kullanıcılar, 90’larda internetteki içerikleri yalnızca okuyabilirken, bu içeriklerle yorum beğeni gibi dijital etkileşimlere girmeniz pek mümkün değildi. Bu durum, Web2.0 ile değişti ve kullanıcılar 2000’lerin başında içeriklere yorum bırakabilmeye, farklı platformlarda içerikleri paylaşabilmeye başladı. Web 2.0 ile birlikte sosyal ağların yıldızının parlaması, daha dağıtık halde bulunan içeriklerin, Twitter, Facebook, Google ve Reddit gibi platformlarda toplanmasına yol açtı. Bu platformlar, içerik akışının merkezi haline gelirken, verilerin de sahibi olarak konumlandı. 

Web3'de ise bu durum değişiyor. Paylaşılan cüzdanlardan ve veritabanlarından oluşan blok zincir üzerinde inşa edilen uygulamalar, eşler arası merkeziyetsiz ve demokratik bir yapı sunar. 

Üstelik Web3’ün en büyük vaadi, token’lar aracılığıyla söz konusu veri sahipliğinin kullanıcılara geri verilmesini sağlamak. Web3 ile kullanıcılar Web1’deki gibi içerikleri okurken, Web2’deki gibi etkileşimde bulunabilecek ancak tek bir farkla, hem üretilen içeriklerin hem de etkileşimlerin tüm sahibi kullanıcıların kendisi olacak.

Web3 uygulamalarının en bilinen örnekleri Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, NFT’ler ve DAO’lardır. Açılımı Non-Fungible Token olan NFT’ler, blok zincir tabanlı bir varlık sınıfıdır ve dijital ya da fiziksel bir varlığın benzersizliğini ve sahipliğini tanımlamak için kullanılır. NFT’ler genel olarak Ethereum blok zinciri üzerinde oluşturulan ERC-721 veya ERC-1155 token standartlarını kullanırlar. DAO’lar ise Token’lar aracılığıyla toplulukların karar mekanizmasına katkıda bulunduğu Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlardır. 

Instagram ve TikTok hesaplarımızdan takip edebilirsiniz

Web3’de kullanıcılar dijital katkıları için token’larla ödüllendirilebilir. Şimdiye kadar kripto para madenciliği kapsamında doğrulayıcı görevi gören pek çok kullanıcı bunun en güzel örneğini sergiledi. Bunun yanında ödüllerin başka kullanıcılarla değiş tokuş edilebilmesi, kullanıcıların dijital katkıları üzerinden yeni bir ekonominin şekilleneceğini de gösteriyor.

@webrazzi

90 Saniye’de anlatıyoruz: Web3 nedir? Yeni kısa içerik formatımız 90 Saniye'de Web3'ün temel kavramlarını açıklıyoruz. İnternetin geleceğini temsil eden Web3 kavramı, genel olarak Web.1.0, Web2.0 ve Web3.0 arasındaki geçiş analojisi ile açıklık kazanıyor. Zincir üstü merkeziyetsiz uygulamalarla kullanıcılarının kendi verilerinin sahibi olabilmesini sağlayan Web3’e yakından bakalım. #webrazzi #90saniye #web3🔥? #kripto #web3wallet #blokzinciri #teknoloji #dijital #medya

♬ orijinal ses - Webrazzi

Yeni kısa içerik formatımız olan 90 Saniye ile Web3'ün temel kavramlarını açıklamaya devam edeceğiz. 90 Saniye içeriklerimizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. Dilerseniz hem bizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden takip edebilir hem de 90 Saniye içeriklerini izleyebilirsiniz. "90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3 nedir?" videomuza Instagram için buradan, TikTok için ise buradan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.