90 Saniye'de anlatıyoruz: Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır?

Kısa içerik formatımız 90 Saniye'de "Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır?" sorusunu yanıtlıyoruz.
90 Saniye'de anlatıyoruz: Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır?

Kısa içerik formatımız 90 Saniye'de "Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır?" sorusunu yanıtlıyoruz. Yazıyı okumaya başlamadan önce Web3 hakkında daha fazla bilgi edinmek için Web3 Nedir?Web3 Sözlüğü ve Web3'e nereden başlamalı? başlıklı bölümleri inceleyebilirsiniz.

Akıllı sözleşmeleri, geleneksel sözleşmelerin bir dijital versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Ancak akıllı sözleşmelerin, geleneksel sözleşmelerden farkı, akıllı sözleşmelerin kendi kendini uygulayan programlar olmasıdır. Bu programlar, sözleşmenin özelliklerine göre programlanır ve sözleşmede yer alan koşullar gerçekleştiğinde otomatik olarak harekete geçer.

Blok zinciri teknolojisi kullanarak programlanan sözleşmeler olan akıllı sözleşmeler, blok zincirine bir kod olarak yazılır ve her bir ağ katılımcısı tarafından çalıştırılabilir. Blok zincirine programlanmış koşulların yerine getirilmesi durumunda akıllı sözleşmeler otomatik olarak çalışır. Bu şartlar, taraflar arasında önceden belirlenmiş koşullardır ve sözleşme kodu tarafından otomatik olarak takip edilir.

@webrazzi

90 Saniye'de anlatıyoruz: Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır? Akıllı sözleşmeleri, geleneksel sözleşmelerin dijital bir versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Ancak akıllı sözleşmelerin, geleneksel sözleşmelerden farkı, akıllı sözleşmelerin kendi kendini uygulayan programlar olmasıdır. Web3 hakkında daha fazla bilgi edinmek için Web3 Nedir?, Web3 Sözlüğü ve Web3'e nereden başlamalı? başlıklı bölümlerimizi inceleyebilirsiniz. #webrazzi #90saniye #web3 #akıllısözleşmeler

♬ orijinal ses - Webrazzi

Kısaca hatırlatmak gerekirse, blok zinciri, tüm ağ katılımcıları tarafından güncellenen dağıtık bir defterdir. Bu sayede, blok zinciri üzerindeki herhangi bir değişiklik tüm ağ katılımcıları tarafından onaylanır ve değiştirilemez hale gelir.

Sözleşme, taraflar arasında yapılan anlaşmaları ve işlemleri kaydeder. Kaydedilmenin ardından, bu kayıtlar blok zincirinde depolanır. Bu sayede, herhangi bir tarafla ilgili anlaşmazlık olduğunda, blok zincirindeki kayıtlar kullanılarak anlaşmazlık çözülebilir.

Örneğin, bir akıllı sözleşme, iki taraf arasındaki bir ödeme işlemini otomatik olarak gerçekleştirebilir. Sözleşme, belirli bir tarihe kadar ödemenin yapılması gerektiğini belirler ve eğer ödeme yapılmazsa, sözleşme otomatik olarak iptal olur. Bu sayede, herhangi bir tarafta haksızlık veya anlaşmazlık olması durumunda, sözleşme tarafları arasındaki anlaşmazlığı otomatik olarak çözebilir.

90 Saniye ile Web3'ün temel kavramlarını açıklamaya devam edeceğiz. 90 Saniye içeriklerimizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. Dilerseniz hem bizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden takip edebilir hem de 90 Saniye içeriklerini izleyebilirsiniz. "90 Saniye'de anlatıyoruz: Web3' nereden başlamalı?" videomuza Instagram için buradan, TikTok için ise buradan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.