Microsoft, OpenAI'a 1 milyar dolar yatırım yaptı

Bu çok-yıllık bir ortaklık kapsamında Microsoft, geniş ölçekte bir Azure AI platformuna kavuşurken, supercomputing teknolojilerinin genel yapay zeka geliştirmelerinde kullanılmasını sağlıyor.
Microsoft, OpenAI'a 1 milyar dolar yatırım yaptı

Microsoft kurucuları arasında Elon Musk ve Y Combinator Başkanı Sam Altman'ın yer aldığı kar amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI'a çok-yıllık bir ortaklık kapsamında 1 milyar dolar yatırım yaptı.

Pazartesi günü yeni ortaklıklarını duyuran Microsoft ve OpenAI, ortaklık kapsamında iki şirketin de Microsoft’un Azure bulut platformu için yeni bir yapay zeka supercomputing teknolojisi geliştireceklerini belirtti. Bunun yanı sıra Open AI'ın bu süreçte Azure'da faaliyet gösteren hizmetler için bir bağlantı noktası görevi görecek. 

Anlaşma kapsamında gelecekte üretilen yapay zeka teknolojilerinin ticarileşmesi durumunda Microsoft, Open AI'ın tercih edilen ortağı olarak konumlanacak. 

Bu noktada ticari kaygılarla değil de özgürce ve doğru prensiplerle çalışmak için kurulan OpenAI'ın özel ortaklıklara imza atması oldukça şaşırtıcı. Yapay zeka araştırmacılarının özgür bir ortamda çalışmasını hedefleyen Open AI'ın ortaya çıkardığı çalışmaların ve patentlerin de ticari kullanıma açık olmasının beklenmedik bir adım olduğunu söylemek mümkün. 

Ancak OpenAI şirketi kar amacı gütmeyen bir kuruluş olsa da OpenAI LP gibi ticari bir yan kuruluşa sahip. OpenAI LP'nin tüzüğünde ise Emniyet ve güvenlik endişeleri nedeniyle çalışmalar devam ederken kamuya açık yayınların azaltılabileceğine dair bir madde yer alıyor. 

Görünen o ki; bu yeni anlaşmayla birlikte Microsoft, geniş ölçekte bir Azure AI platformuna kavuşurken, supercomputing teknolojilerinin genel yapay zeka geliştirmelerinde kullanılmasını sağlıyor. 

Open AI ise alacağı 1 milyar doların yanı sıra Microsoft'un genel yapay zeka geliştirirken güvenli ve insanların çıkarına olacak prensiplere bağlı kalmasını sağlıyor. 

Anlaşmanın detayları açıklanmazken, OpenAI'ın CTO Greg Brockman, yatırımın nakit olarak gerçekleştiğini söyledi. Brockman, bu yatırımı 5 yıllık bir süre içinde kullanacaklarını da ekledi.

OpenAI'ın kuruluş sürecinde Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Amazon Web Services, Infosys ve YC Research'ten 1 milyar dolar yatırım aldığını hatırlatalım. 

Kurucuları arasında Amazon Web Services'ın bulunması nedeniyle kurum içinde Microsoft'un Azure odağındaki bu yeni yatırımın nasıl konumlanacağı ise merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.