Meta ve Microsoft'tan ticari kullanım için yeni yapay zeka modeli: Llama 2

Llama 2'nin hem önceden eğitilmiş hem de konuşmaya dayalı versiyonları ücretsiz olacak geliştiricilerin ilgisine sunuluyor.
Meta ve Microsoft'tan ticari kullanım için yeni yapay zeka modeli: Llama 2

Meta ve Microsoft, ticari kullanım ve araştırmalar için yeni yapay zeka geniş dil modeli Llama 2'yi tanıttı. Llama 2 ile yayınlanan dokümanlarda sorumluluk temasının öne çıkıyor. Paylaşılan bilgilere göre; geliştiriciler modeli güvenlik açısından sıkı bir şekilde test etti. Bununla birlikte olası sorunları detaylandırmak için bir şeffaflık şeması oluşturuldu. 

Yayınlanan dokümanlar arasında modeli sorumluluk sahibi bir şekilde kullanmak üzere hazırlanan kullanım kılavuzunun yanı sıra suç faaliyeti, yanıltıcı temsiller ve spam gibi suistimalleri önlemek üzere bir kullanım politikası yer alıyor. 

Llama 2, Llama 1'e kıyasla yüzde 40 daha fazla veri ile eğitildi ve bağlam uzunluğunu ikiye katladı. Bu noktada Llama 2'nin önceden eğitilmiş modellerinin 2 trilyon token üzerinde eğitildiğini ekleyelim. 

Llama 2'nin hem önceden eğitilmiş hem de konuşmaya dayalı versiyonları ücretsiz olacak geliştiricilerin ilgisine sunuluyor.  Microsoft modeli Azure AI kataloğu üzerinden içerik filtreleme de dahil olmak üzere bulut araçlarıyla kullanılabilmesi için geliştiricilere açıyor. Araç ayrıca Amazon Web Services ve Hugging Face gibi 3. taraf sağlayıcılarda mevcut olacak ve Windows PC'lerinde de çalışabilecek. 

Aslına bakarsanız orijinal yapay zeka modeli hem açık kaynaklıydı hem de yalnızca akademi alanı ve araştırmacılar için üretilmişti. Llama 2 ise şirketlerin bu teknolojiyi chatbot yada görsel üreticileri geliştirme gibi kendi amaçlarına yönelik özelleştirebilmesini sağlıyor. Yapay zeka alanında açık kaynaklı kod kullanımı ilk kez karşılaşılan bir şey değil. Hatta Stability AI'ın Stable Diffusion modeli bunun en güzel örneği. OpenAI'ın GPT-4 modeli ise abonelik ve lisans ücretleri nedeniyle bunu pek tercih etmiyor. Aynı zamanda saldırganların ya da kötü niyetli kişilerin açık kaynak lisanslarını görmezden gelerek yapay zeka araçlarını tehlikeli amaçlar için kullanabileceği düşünülüyor.

Öte yandan yasa koyucular yapay zekanın sınırlarını belirlemek için harekete geçti. Örneğin, Avrupa Parlamentosu, "AB Yapay Zeka Yasası" olarak bilinen ve yapay zeka için önemli bir dönüm noktası olan kuralları onayladı. Yasanın 2024 yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Tüm bu gelişmeler olurken, Microsoft yapay zeka alanında elini güçlendirmeye devam ediyor. Llama 2 ile özellikle Google gibi rakiplerini geride bırakmayı hedefleyen Microsoft, halihazırda OpenAI sistemlerini Azure ve Bing gibi ürünlerde kullanıyor. Microsoft'un Meta iş birliği ise müşterisi olan işletmelere daha fazla seçenek sunmasını sağlıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.