Google Project IDX: Yapay zeka destekli tarayıcı tabanlı geliştirici platformu

Project IDX, full-stack web çalışmaları ve çok platformlu (multiplatform) uygulamaları geliştirmek için tasarlandı.
Google Project IDX: Yapay zeka destekli tarayıcı tabanlı geliştirici platformu

GitHub ve Amazon sırasıyla Copilot ve CodeWhisperer ürünleriyle yapay zeka alanındaki çalışmalarını yazılım dünyasına taşırken, Google da Project IDX ile aynı alana adım attı. 

Google, dün, bir süredir merakla beklenen Project IDX'in lansmanını gerçekleştirdi. Project IDX, yapay zeka destekli tarayıcı tabanlı bir geliştirici platformu. Project IDX, full-stack web çalışmaları ve çok platformlu (multiplatform) uygulamalar geliştirmek için tasarlandı. Bu noktada çok platformlu uygulamaların, birden fazla işletim sistemini desteklediğini hatırlatalım. 

Angular, Flutter, Next.js, React, Svelte ve Vue gibi frameworkleri destekleyen Project IDX, JavaScript, Dart, Python ve Go gibi dilleri desteklemekte. Project IDX'in ortaya çıkması için yeni bir IDE (entegre geliştirme ortamı) geliştirilmedi. Şirket bunun yerine açık kaynaklı Visual Studio Code'u kullandı.

Google ayrıca IDX'de kod yazmaya ve kod düzenlemeye odaklanan üretimsel yapay zeka Codey entegrasyonundan faydalanıyor. Google'ın geniş dil modeli PaLM 2 tabanlı Codey ile IDX, akıllı kod tamamlama gibi özellikler sunarken, ChatGPT benzeri bir yapıyla kod yazma ile ilgili tüm sorularınızı yanıt vermeyi hedefliyor.

Buna ek olarak Project IDX, Google'ın ürünü Firebase Hosting'i kullanıyor. Böylece üretilen kodun takım arkadaşlarıyla paylaşılması kolaylaşıyor. Geliştiriciler, GitHub reposunda mevcut kodları kullanabiliyor. Ayrıca her çalışma alanı Linux tabanlı sanal makinelere erişebiliyor. Bununla beraber geliştiriciler yakında doğrudan tarayıcı üzerinden Android ve iOS simülatörlere de erişebilecek. 

Google IDX, her ne kadar Copilot ve CodeWhisperer ile rekabet etse de, şirketin full-stack geliştirmeye odaklanması, platformu diğerlerinden ayrıştırıyor. Ayrıca Google'ın Cloud Code IDE eklentileri sunması, Codey'nin neredeyse tüm tanınmış IDE'lere getirilebilmesini sağlıyor. 

Geliştiriciler, genellikle, belirli bir projeyi çalıştırmak için gereken teknoloji yığınlarının kurulumunda zorlanabiliyor. Geliştirme sürecinde kimi zaman bir cihazdan diğerine geçmek, sürümler arasında senkronizasyon problemlerine yol açabiliyor. Bu da bazı kodların 2 cihaz arasında farklı davranmasıyla sonuçlanıyor. Google IDX'in sundukları bu problemin önüne geçmekte faydalı olurken, platformun bulutta çalışması, geliştiricilerin kodları çalıştırmak için güçlü makine ihtiyacına da cevap niteliği taşıyor. Project IDX'i denemek isteyenler bekleme listesine kaydolabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.