Amazon, Bedrock ile yapay zeka yarışına adım atıyor

Amazon Bedrock, AI21 Labs, Anthropic ve Stability AI gibi girişimlerin önceden eğitilmiş modelleri aracılığıyla, üretimsel yapay zeka destekli uygulamalar oluşturulmasını sağlayacak.
Amazon, Bedrock ile yapay zeka yarışına adım atıyor

Yapay zeka pazarının 2030'da 110 milyar dolara ulaşması beklenirken, Amazon, Bedrock ürünü ile yapay zeka yarışına adım atıyor. Amazon Bedrock, AI21 Labs, Anthropic ve Stability AI gibi girişimlerin önceden eğitilmiş modelleri aracılığıyla, üretimsel yapay zeka destekli uygulamalar oluşturulmasını sağlayacak. 

Paylaşılan bilgilere göre, Bedrock sınırlı bir önizleme ile kullanıma sunuluyor. Bu yeni ürün kapsamında AWS tarafından şirket içinde eğitilen bir model ailesi olan Titan temel modellerine erişim de sunulmakta. 

Bedrock'ta bulunan üçüncü taraf modeller arasında AI21 Labs'ın Jurassic-2 ailesi yer alıyor. Jurassic-2 ailesi çok dilli yapısıyla dikkat çekerken, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Portekizce, İtalyanca ve Hollanda dilinde metin üretebiliyor. Anthropic'in Bedrock'taki modeli Claude ise birbirinden farklı konuşma ve metin işleme görevlerini tamamlayabiliyor. Ayrıca Stability AI'ın Bedrock'ta barındırılan metinden görüntüye model paketi ile kullanıcılar Stable Diffusion'dan da  faydalanarak görüntüler, logolar ve grafik tasarımlar oluşturabilecek. 

Özetle Bedrock ile AWS müşterileri, bir API aracılığıyla birbirinden farklı sağlayıcıların yapay zeka modellerinden yararlanabilecek. Yine de tüm detayların henüz kesinleşmediğini belirtelim. Örneğin, Amazon henüz resmi bir fiyatlandırma açıklamış değil. Ancak şirket, Bedrock'un "kurumsal ölçekte" yapay zeka uygulamaları geliştiren büyük müşterileri hedeflediğini vurguluyor. Bu da Bedrock'ı Replicate gibi bazı yapay zeka modeli barındırma hizmetlerinden ve Google Cloud ile Azure'dan ayırıyor. 

Fiyatlandırılmanın açıklanmaması, beraberinde ortaklık ve gelir paylaşımı modellerinin de gizliliğini korumasına yol açıyor. Bu anlamda Bedrock üzerinden hizmet vermesi planlanan yapay zeka model üreticilerinin, nasıl bir gelir paylaşım modeliyle ilerleyeceği henüz bilinmiyor. 

Bedrock'ın tanıtımı aslında bir süredir yapay zeka alanında önemli adımlar atan AWS'nin son hamlesi oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında Stability AI, AWS'yi bulut sağlayıcısı olarak seçerken, Mart ayında Hugging Face ve AWS yeni bir iş birliğine imza attı. Bu iş birliği kapsamında Hugging Face ve AWS, metin üreten yapay zeka modellerini AWS platformuna taşımaya karar verdi. Buna ek olarak AWS, girişimler için üretimsel yapay zekaya odaklanan bir hızlandırıcı programını hayata geçirdi. Ayrıca AWS yapay zeka modellerini eğitmek için "yeni nesil" altyapı oluşturmak üzere Nvidia ile birlikte çalışacağını duyurdu. 

Bu arada şirketin Bedrock'ın yanı sıra yeni Amazon CodeWhisperer ürününü tanıttığını belirtelim. CodeWhisperer, kod yazmanızı daha hızlı ve kolay hale getiren yapay zeka destekli bir kodlama yardımcısı olarak konumlanıyor. CodeWhisperer, bir kullanıcının yorumlarına ve önceki kodlarına dayanarak gerçek zamanlı kod önerileri sağlamak için arka planda üretimsel yapay zeka kullanıyor.

Bireysel geliştiricilerin Amazon CodeWhisperer'a herhangi bir kullanım sınırı olmadan ücretsiz olarak erişmesi mümkün. Profesyonel kullanım için ise kurumsal düzeyde güvenlik ve yönetim özellikleri gibi ek özelliklere sahip ücretli sürümler mevcut. CodeWhisperer ürünü sizlere GitHub'ın GPT-4 destekli Copilot'ını anımsatmış olabilir. 

Bu yeni gelişmeler ışığında AWS'nin geliştiricilerin makine öğreniminde uzmanlık gerektirmeden akıllı uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan araç ve teknolojilerle karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.