90 Saniye'de anlatıyoruz: Üretimsel yapay zeka nedir?

Kısa içerik formatımız 90 Saniye'de "Üretimsel yapay zeka nedir?" sorusunu yanıtlıyoruz.
90 Saniye'de anlatıyoruz: Üretimsel yapay zeka nedir?

Kısa içerik formatımız 90 Saniye'de şimdiye kadar Web3 konularına odaklandık. Şimdi sıra yapay zekada! 90 Saniye'de "Üretimsel yapay zeka nedir?" sorusunu yanıtlıyoruz.

Yazıyı okumaya başlamadan önce Web3 hakkında daha fazla bilgi edinmek için "Web3 Nedir?" , "Web3 Sözlüğü", "Web3'e nereden başlamalı?", "Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır?" , "AR, VR ve metaverse nedir?", "NFT nedir?", Tokenomics'in temel kavramları ve DAO nedir ve nasıl çalışır? başlıklı bölümleri inceleyebilirsiniz.

Yapay zeka, verileri analiz etmek, öğrenmek, problem çözmek ve kararlar vermek gibi görevleri gerçekleştirmek için algoritmalar ve bilgisayar programları kullanır. Yapay zeka algoritmaları, veriler arasındaki şablonları tanımlayabilir, tahminler yaparak önerilerde bulunabilir. 

Yapay zeka çatısı altında makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi alanlar yer alır. Makine öğrenimi, geniş veri setleri aracılığıyla belirgin bir programlama olmaksızın bilgisayarların öğrenebilmesini sağlar. Derin öğrenme ise yapay sinir ağlarından yararlanan bir makine öğrenimi tekniğidir. Bu alanda yapay sinir ağlarının, makine öğrenimine kıyasla daha karmaşık şablonları işlemesi sağlanır. 

İnsan zihninden ilham alan yapay sinir ağları, birbirine bağlı düğümlerden oluşur. Her bir düğüm verileri işleyerek çeşitli görevleri yerine getirmeyi öğrenir ve tahminlerde bulunur. 

En yaygın makine öğrenimi teknikleri, denetimli/gözetimli ve denetimsiz/gözetimsiz öğrenmedir. Denetimli makine öğrenimi modellerinde etiketler kullanılırken, denetimsiz modellerde veriler etiketlerden arınmıştır. Denetimli öğrenmede yapay zeka, geçmiş örnekleri kullanarak öğrenir ve bu verilerden yola çıkarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunur. Denetimsiz öğrenmede ise modeller işlenmemiş veriyi inceleyerek, bu veriler arasındaki benzerlikleri tespit eder. Derin öğrenme, yarı denetimli öğrenme modeliyle ilerler. Bu modelde hem etiketli hem de etiketsiz verilerden yararlanılır.  

Gelelim günümüzde sıkça konuşulan "Üretimsel Yapay Zeka" konusuna. Derin öğrenmenin bir alt başlığı olan Üretimsel Yapay Zeka (Generative AI) da tıpkı derin öğrenmede gördüğümüz üzere yapay sinir ağlarını kullanırken, denetimli, yarı denetimli ve denetimsiz öğrenmeden yararlanarak hem etiketli hem de etiketsiz veriler ile çalışır. 

@webrazzi

90 Saniye'de anlatıyoruz: Üretimsel yapay zeka nedir? Derin öğrenmenin bir alt başlığı olan Üretimsel Yapay Zeka (Generative AI) da tıpkı derin öğrenmede gördüğümüz üzere yapay sinir ağlarını kullanırken, denetimli, yarı denetimli ve denetimsiz öğrenmeden yararlanarak hem etiketli hem de etiketsiz veriler ile çalışır. #webrazzi #90saniye #üretimselyapayzeka #generativeai

♬ orijinal ses - Webrazzi

Üretimsel tekniği daha iyi anlamak açısından derin öğrenmenin başka bir alt başlığı olan ayırt edici derin öğrenme modeli ile karşılaştıralım. Discriminitive AI, veri noktası olarak tercüme edebileceğimiz Data pointler için sınıflandırma ya da tahminleme yapar. Üretimsel derin öğrenme ise eğitildiği verilere benzer veriler üretir. Böylece Discriminitive AI bir lamba görselinin, lamba görseli olduğunu tespit ederken, üretimsel yapay zeka lamba görselinin bir benzerini üretir. 

Üretimsel yapay zeka, eğitim kodunu (training data), etiketli ve etiketsiz verileri alarak temel bir model oluşturur. Bu temel model ise içerik üretir. Bu içerikler, metin, görsel, kod, video ve ses türünde olabilir. 

Geleneksel kodlamada bir ev görselinin, kapısından çatısına tüm detaylarının tanımlanması gerekiyordu. Yapay sinir ağları ise geleneksel kodlamadan farklı olarak ev görselleri ile beslendi. Böylece yapay sinir ağları, “Bu bir ev midir?” sorusuna evet ya da hayır cevabı verebildi. 

GPT, Lambda, Palm gibi dil modellerinin ortaya çıkardığı üretimsel yapay zeka ise internetteki pek çok kaynaktan aldığı geniş çapta verilerle beslendi ve temel dil modelleri oluşturdu. Bu sayede bu üretimsel yapay zeka modellerine sesli veya yazılı bir komut ile “Ev nedir?” diye sorduğumuzda bize ev hakkında öğrendiği tüm verileri size aktaracaktır. Yani ev hakkında topladığı verilere dayanarak yeni bir içerik oluşturacaktır. 

90 Saniye içeriklerimizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. Dilerseniz hem bizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden takip edebilir hem de 90 Saniye içeriklerini izleyebilirsiniz. "90 Saniye'de anlatıyoruz: Üretimsel yapay zeka nedir? "videomuza Instagram için buradan, TikTok için ise buradan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.