Webrazzi ekibinin 2016'da en çok dikkatini çeken yenilikler, gelişmeler

Webrazzi ekibinin 2016'da en çok dikkatini çeken yenilikler, gelişmeler

Webrazzi için Webrazzi Ödülleri bir yılın bitip yenisinin başladığı süreci işaret ediyor. Webrazzi okurları yılın en iyilerini seçerken, Webrazzi'nin yazan, programlayan, tasarlayan ve satış yapan ekip üyeleriyle birlikte, yıl boyunca karşılaştığımız yüzlerce gelişmeyi süzgecimizden geçirmeye devam ediyoruz. Yapay Zeka, Artırılmış Gerçeklik, Blockchain ve mobilite gibi büyük trendlerin yanında, Türkiye'de PayPal'dan Tazedirekt.com'a büyük kapanışları sektör olarak hazmetmeye çalıştığımız bir yılı geride bırakıyoruz.

Webrazzi'nin onuncu yılını kutladığı 2016'nın yıl sonu derlemesi, yıl boyunca dikkatimizi çekmeyi başaran teknolojik her şeyi kapsıyor. Ana trendler dışında yeni bir donanım, yazılım, uygulama özelliği, bir exit ya da bir kapanış haberini dahil ettiğimiz gelişme ve yenilikler arasında şunlar öne çıkıyor:

Yenilikler, yeni alışkanlıklar 

Ekipten hemen hemen herkesin listesine giren yeniliklerden ilki Instagram Stories. Instagram'ın bu yıl hiç gocunmadan yayınladığı Snapchat klonu özellik, bazılarımızı Snapchat'ten koparıp, Instagram'a bir adım daha yaklaştırdı. Instagram'da filtresiz, sıradan kareler görmek keyifli ancak Facebook ve diğer teknoloji devlerinin, bu yıl Snapchat'i kopyalama seferberliği ilan etmesi absürd ve komikti.

Webrazzi ekibi de geçtiğimiz yazı Pokémon kovalayarak geçirdi. Ofiste bol bol pokétop, pokéstop muhabbeti yapan ekipteki Pokémon Go oyuncularının tümü furyanın kısa sürmesini eleştiriyor. İlk aylarında beklentileri epey yükselten Pokémon Go yapımcıları oyunun hayatımızda daha uzun süre kalması için pek de çaba göstermediler.

Hayatımıza girmek için büyük çaba gösteren Starbucks'ın mobil uygulamasını Türkiye'de yayınlamasıyla birlikte, cüzdanımızı çıkarmadan, baristaya QR kodu gösterip, kuyrukta hızlıca ilerlemeye başladık. Starbucks'ın dijital öncelikli stratejisinde, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki en büyük ikinci pazarı olan Türkiye, hızla ilerleyecek gibi görünüyor.

Ödemeler konusunda ekibin hayatını kolaylaştıran bir diğer trend ise tek tıkla ödemenin Türkiye'de yaygınlaşmaya başlaması oldu. Özellikle mobil alışverişlerde tek tıkla ödeme desteği paha biçilemez bir kolaylık sağlıyor.

pokemon-go

Bunlarla birlikte PHP7'nin stabil versiyonunun yayınlanması, Stripe Atlas'ın yayınlanması, Google Haritalar'a toplu taşıma bilgilerinin eklenmesi, bulut servislerinde sağlanan ilerlemeler ve Türkiye'de büyük veri merkezlerinin kurulmaya başlanması, Google Çeviri'deki iyileşmeler ve Skype'a eklenen gerçek zamanlı tercüme özelliği, WhatsApp video çağrı özelliğiiOS 10 ile yenilenen Sağlık uygulaması da ekibin günlük hayatına doğrudan etki eden yenilikler.

Yeni uygulamalar ve yeni oyunlar 

Webrazzi ekibi, yıl boyunca onlarca hatta yüzlerce yeni uygulama deneyip, bunların birçoğunu kısa bir süre sonra akıllı telefonundan siliyor. Webrazzi ekibinin telefonlarında kalmayı başaran yani yerine yenisini -belki henüz- koyamadığı mobil uygulamalarsa şöyle:

Kredi kartı kampanylarını takip eden BonusFlaş, ikinci el her şey için Letgo, saat başı seçilmiş bir video içeriği telefonunuza getiren Hyper, bu yıl yeniden, oldukça iddialı bir müzik uygulaması olarak yayınlanan Fizy, yapay zeka destekli fotoğraf düzenleme uygulaması Prisma, bu yıl Türkiye'ye açılan Netflix'in mobil uygulaması, -maalesef- Opera'nın yayınladığı Opera VPN mobil uygulaması, yenilenerek ödeme özelliği eklenen Cinemaximum uygulaması, yeni aşamalar eklemekte yavaş davransa da VOI mobil oyunu, Super Mario Run. Bunlarla birlikte masaüstünde Chrome eklentisi Toby, baştan sona yenilenen Newton e-posta uygulaması da ekibin listesinde.

bitaksi-arayuz-poster

Zaman geçirmez uygulamalar

Yeni uygulamaların kalıcılığına şüpheyle bakılsa da, uzun zamandır piyasada olmasına rağmen kullanıcının elinin altında olan uygulamalar da var. Ekibin bahsetmeden edemediği uygulamalar arasında, MagicPlan, Overcast, Snapchat, Slack, WhatsApp, Spotify, Apple Music, Franz, BiTaksi, Uber, Garanti Cep, Artpaper, Airbnb, MUBI, DI.fm, Gestimer, IA Writer, Getir (kurye bulabildiğiniz zamanlar), IMDB, Chess.com, Buffer, Habitica.com, Time Tree, Yandex Navi,  InVision, Pocket, Garageband, Forest, Eve, Zomato, Turkcell Hesabım, Google Home, Flipboard, Investing.com, Enlight, Product Hunt gibi klasikler var.

Türkiye internet ve teknoloji sektöründe 2016'nın unutulmazları

tazedirekt.com market siparisi

2016, siyasetten ekonomiye tüm dünyada kabus gibi bir yıl olarak anılıyor. Türkiye internet ve teknoloji sektöründe 2016'nın en çok akılda kalan gelişmelerinin birçoğu, önemli internet girişimlerinin kapanışı haberlerini içeriyor.

PayPal'ın Türkiye operasyonlarını durdurması

Tazedirekt'in kapanması

İncir.com'un kapanması

Modagram.com'un kapanması

Bolbol'un kapanması

Blablacar'ın Türkiye ofisini kapatması

Netflix'in Türkiye'ye açılması

Amazon Prime Video'nun Türkiye açılması

Amazon'un Almanya üzerinden Türkiye'ye açılması

Yurtdışından alışveriş yapanlar için gümrük muafiyet oranının düşürülmesi

Orta Doğu'nun Uber'i Careem'in Türkiye'de faaliyete başlaması

İnternet yasaklarının kapsamının gittikçe genişlemesi, bu yıl ilk kez GitHub'ın bile yasaklanması

Çiçeksepeti'nin küresel açılımını yapması

Körfez fonlarının artan Türkiye ilgisi

Avrupa’nın en büyük adtech girişimlerinden Adform'un Türkiye’ye açılması

Webrazzi'nin, yalnızca teknoloji yayınları değil Türkiye dijital yayıncılık tarihinde sayılı başarılardan birini elde ederek, 10'uncu yılını geride bırakması

Küresel gelişmeler, trendler 

Yapay zeka, chatbot'lar ve markaların yapay zeka alanına chatbot'ları kullanarak adım atması

Yazılımın otomotiv sektörünü ele geçirmesi, elektrikli araçların çeşitlenmesi.

Twitter'ın satış noktasına gelmesi ve yıl sonunda durumunun hala belirsizliğini koruması

Microsoft'un LinkedIn satın alması

Amazon Go

Google'ın yapay zeka öncelikli dönüşümü ve DeepMind'ın önlenemez yükselişi

Blockchain

Siber güvenlik seferberliği

Gezegenler arası yaşam ve Mars'a yolculuk planının ayakları yere basar hale gelmesi

Bonus

Arda Kutsal'ın donanım notları

"Hep elimin altında olan Siri yerine para verip aldığım Alexa'yı tercih ediyorum

Line6 SonicPort gitar çalanlar için mucizevi aparat

Sonos'u her geçen gün daha da çok seviyorum

Oculus ve Playstation VR her ikisi de keyif vermiyor..."

2016'ya dair deneyim ve önerilerinizi yorumlarınızla paylaşabileceğinizi hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.