Google imzalı yapay zeka teknolojisinin tarihi Go zaferi

Google imzalı yapay zeka teknolojisinin tarihi Go zaferi

Yapay zeka, Go oyununda da insan türünün en iyilerini geride bıraktı. Antik Go oyununun 2 bin 500 yıldan uzun tarihinde ilk kez bir makine, en iyi Go oyuncularından birini yendi. 5-0'lık skorla tarihe geçen AlphaGo adlı program Google araşmacılarının imzasını taşıyor. Zafer, Go oyunu kadar yapay zekanın gelişiminde de tarihi bir kırılım olma özelliğinde.

Google'ın 2014 yılında satın aldığı İngiliz derin öğrenme girişimi DeepMind'a bağlı çalışan araştırmacılar, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Londra'da insanlar ve yapay zeka yazılımları AlphaGo'nun karşılıklı oynadığı Go turnuvaları düzenliyorlar. 27 Ocak'ta Nature dergisinde yayınlanan sonuçlara göre ise AlphaGo, Go Avrupa şampiyonu Fan Hui'yi 5-0'lık net bir skorla yendi. AlphaGo kendisi gibi kodlardan oluşan rakipleriyle oynadığı maçların yüzde 99.8'ini de kazandı.

AlphaGo için sırada dünya şampiyonluğu var. AlphaGo önümüzdeki Mart ayında Go dünya şampiyonu ve birçoklarına göre dünyanın en güçlü oyuncusu Lee Sedol'un karşısına çıkacak. Güney Kore, Seul'da düzenlenecek olan maçla ilgili kendilerine çok güvendiklerini söylüyor DeepMind kurucu ortağı Dennis Hanabis.

AlphaGo bir Go fanatiği değil, yalnızca zeki

Gelişmenin tarihte bir ilk olmasından belki daha önemlisi, yapay zeka açısından önemli bir eşiği daha atladığımız anlamına geliyor olması. Zira AlphaGo'yu benzer bir galibiyeti elde edebilecek bir yazılımdan ayıran en önemli özelliği genel amaçlı bir algoritmayla geliştirilmiş olması. Kıyas için IBM'in 1997 yılında Gerry Kasparov'u yenen Deep Blue bilgisayarı yalnızca satranç "eğitimi" alarak bu galibiyeti sağlamıştı. AlphaGo'nun yazılımı ise oyunla ilgili eğitilmesine gerek kalmadan, oyunla ilgili kalıpları yorumlamasına, uzun vadeli düşünmesine ve karar vermesine olanak veriyor.

DeepMind araştırmacıları benzer şekilde bir süre önce kendi kendine video oyun oynamayı öğrenen ve oynadıkça ustalaşan yapay zeka teknolojisi geliştirdiğini duyurmuştu. İşe Atari oyunlarını öğrenerek başlayan program, kendi kendine öğrendiği 49 farklı Atari 2600 oyunun 29’unda insan rakiplerinin rekorlarını geride bırakmıştı.

DeepMind araştırmacıları yapay zeka teknolojisinin bu neden birçok farklı alanda kullanılabileceğini düşünüyorlar. Tıpta tanı ve tedavi için medikal görüntülerin kullanılması ve iklim değişikliğiyle mücadele modellerinin geliştirilmesi gibi iddialı konular var yapay zekanın gündeminde.

Yapay zeka çalışmalarında Go tahtasında bir diğer oyuncu ise Facebook. Mark Zuckerberg de 27 Ocak'ta Facebook'un bu alandaki çalışmalarıyla ilgili bilgi vermiş ve araştırmacılarının Go oynayabilen bir yapay zeka geliştirdiğini paylaşmıştı.

The ancient Chinese game of Go is one of the last games where the best human players can still beat the best artificial...

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, January 26, 2016

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.