Kahvelerin interneti: Starbucks'ın yeni CEO'su Microsoft'tan transfer edilen Kevin Johnson oluyor

Kahvelerin interneti: Starbucks'ın yeni CEO'su Microsoft'tan transfer edilen Kevin Johnson oluyor

Starbucks'ta ilk kez 1982 yılında çalışmaya başlayan ve 1987'de Starbucks'ı satın alarak CEO'su olan Howard Schultz, şirketi bugün 75 ülkede 25 binden fazla şubeyle faaliyet gösteren bir kahve devi haline getiren isim. Bir süre ara verdikten sonra 2000 yılında yönetim kurulu başkanı olarak geri dönen Schultz, Ocak 2008'den bu yana sürdürdüğü CEO'luk görevinden ayrılıyor. Starbucks'ın 1 Aralık'ta yazılı bir açıklamayla duyurduğu gelişme, Schultz'un şirket yönetim kurulunda kalmasını ön görüyor. Schultz'un yerine ise Starbucks'ın COO'su Kevin Johnson CEO olarak atanıyor.

kevin-johnson
Starbucks yeni CEO'Su Kevin Johnson

Buraya kadar her şey iyi de konunun teknolojiyle ne ilgisi var diye düşünüyorsanız haksız sayılmazsınız. Zira Starbucks'ı bir teknoloji şirketi olarak düşünmek -henüz- doğru değil ancak şirketin yeni CEO'su Kevin Johnson liderliğinde Starbucks'ın daha fazla gündemimize girmesi kuvvetle muhtemel. Zira Johnson, bir teknoloji duayeni olarak tanınıyor. Kariyerinde 30 yıllık teknoloji sektörü deneyimi olan Johnson, bunun 16 yılını Microsoft'ta geçirmişti. Microsoft'un dünya çapında satış ve pazarlama operasyonlarını yöneten Johnson, Microsoft Platformlar biriminin başkanı oldu. Bundan sonra Juniper Networks'te 5 yıl süresince CEO'luk görevinde bulunan Johnson, 2008'den itibaren ABD Başkanları George W. Bush ve Barack Obama'ya telekomünikasyon alanında ulusal güvenlik danışmanlığı yaptı.

Kevin Johnson'ın Starbucks COO'su olduğu dönemle ilgili, şirketin mobil ödemeler alanında daha kararlı ilerliyor olması ilk göze çarpan anektod. Bu dönemde ABD'de mobilden sipariş verme ve mağazada teslim alma özelliğini tanıtan Starbucks, online dağıtım servisini de denemeye başladı. Şirketin mobil uygulaması Türkiye ve Çin gibi gelişmekte olan pazarlara hızla açılmaya başladı. Mobil ödemeler konusunda Apple ve Google'dan bile hızlı yol kat eden Starbucks, Aralık 2015’te sona eren son üç aylık dönemde, müşterilerin Starbucks kartlarına uygulama aracılığıyla 1,9 milyar dolarlık bakiye yüklediklerini açıklamıştı.

Kahvelerin interneti

Mobili küresel stratejisinde öncelikli büyüme kanalı haline getiren Starbucks, geçtiğimiz Mart itibariyle ABD’de tüm ödeme işlemlerinin yüzde 21’inin Starbucks mobil uygulaması üzerinden yapıldığını açıklamıştı. Şubat ayında ise mobil uygulama ile verilen siparişlerin 7 milyon adete ulaştığı paylaşılmıştı. Kevin Johnson döneminde inovasyon kültürünün şirket içinde daha fazla yaygınlaşması ve yeniliklerin hızla küresel pazara adapte edilmesi bekleniyor. Johnson'ın Silikon Vadisi bakış açısını Starbucks'a getirmesi beklenen dönem, kesinlikle ilginç bir dönem olacak.

Kevin Johnson'ın yeni CEO olma kararı 3 Nisan 2017 itibariyle uygulanacak. Eski CEO Howard Schultz ise Starbucks'ın yeni kahve tadımını müşterilerine sunduğu üst segment kafeleri, Starbucks Reserve Roasteries'in dünya çapında yaygınlaşmasına odaklanacak.

Starbucks, bu yıl başında Gerri Martin-Flickinger'ı yeni CTO'su olarak atamıştı. Flickinger vizyonunu, Starbucks'ın mobil işlemler aracılığıyla topladığı milyonlarca (haftada 90 milyon mobil işlem) veriyi kullanarak müşterilerine bugüne kadar hiç olmadığı kadar kişisel bir deneyim yaşatmak şeklinde tanımlıyordu. Bu vizyonda kahvelerin Nesnelerin interneti (IoT) ile demlenmesinden mağazaların müşterileri tanıyıp proaktif bir şekilde servis yapması gibi inovatif fikirler var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.