Deloitte Türkiye yatırım raporuna e-ticaret damgasını vurdu

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de gerçekleşen birleşme ve yatırımlara (mergers and acquisitions) ait rapor Deloitte & Touche LLP tarafından açıklandı.
Deloitte Türkiye yatırım raporuna e-ticaret damgasını vurdu

Deloitte Turkiye - Birlesme ve Satin Alma Raporu  Geçtiğimiz yıl Türkiye'de gerçekleşen birleşme ve yatırımlara (mergers and acquisitions) ait rapor Deloitte & Touche LLP tarafından açıklandı. Yabancı yatırımcıların başını çektiği hareketlilik, bu yıl bilinen sektörlerin yanında internet perakendeciliğinde de gözlendi. 2012 için çizilen tablo, Avrupa'daki mali krize rağmen olumlu görünüyor.

Enerji, perakende, yiyecek ve bankaların öne çıktığı Deloitte Türkiye raporunda, 241 birleşme ve satın alma gerçekleştiği bilgisi yer alıyor. Bu Türkiye'nin bu alanda ulaştığı en yüksek rakam. Tüm birleşme ve satın almaların toplam değeri ise henüz kapanmayan bir kaç işlem dahil edildiğinde 15 milyar dolara ulaşıyor.

2011 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 8.2 büyüyerek Çin'in arkasında yer alan Türkiye, 735 milyar dolarlık ekonomisiyle küresel yatırımcıların gözdesi durumunda. Orta seviye işlemler öne çıkıyor ve yabancı yatırımcıların pazardaki payı yüzde 74'ü buluyor. Son yıllarda azalan yabancı yatırımcı ilgisinin bu yıl iki katına çıktığı görülüyor.

Geçtiğimiz yıl yabancı yatırımcılar 138 anlaşma yaparken yerli yatırımcılar 103 anlaşmada kalmış. İşlem sayısı bakımından ülke sıralamasında ABD 22, Birleşik Krallık (UK) ise 16 anlaşma ile yılı kapatmış. Değer bazındaysa yabancı yatırımcılar farkı biraz daha açmış.

Yatırım büyüklüğü bakımından, 50 milyon doların altındaki anlaşmaların oranı yüzde 83 (201 anlaşma). Sadece 4 anlaşmada 500 milyon dolar ve üzerinde birleşme ve yatırım olmuş.

İnternet yatırımları listede

Bu yıl hızlı büyüyen Türkiye e-ticaret pazarında gerçekleşen yatırımlar Deloitte Türkiye M&A raporuna yansımış. eBay'in yüzde 83 hisse karşılığında 217 milyon dolar ödeyerek gerçekleştirdiği GittiGidiyor.com yatırımı, listenin 12. sırasında yer alıyor.

Markafoni'nin çoğunluk hissesini satın alan Naspers'ın yatırımıysa Deollite listesinde 86 milyon dolar olarak geçiyor. Satın alınan hisse oranı yüzde 68. ePlanet'in Vipdükkan'a yaptığı yatırımın karşılığı ise yüzde 28,2 oranında hisse için 5 milyon dolar.

E-ticaret sektöründen son yatırımlar ise Trendyol ve Unnado.com'dan. Sırasıyla Tiger Global ve iLab Ventures'ın yaptığı yatırımların değeri listede yer almıyor. Satılan hisse oranları ise Trendyol için yüzde 20,1 ve yüzde 36,7 , Unnado.com için ise yüzde 33 olarak veriliyor.

Hummingbird'ün Çiçeksepeti yatırımı ve Intel Capital'in Grupanya yatırımı ise e-ticaret sektörünün değeri ve oranı belirsiz yatırımları olarak göze çarpıyor. iLab Ventures'ın Cimri.com'un tüm hisselerini satın almasıQuants Holding'in Grupfoni yatırımı hakkında da bir değer ve tahmin açıklanmıyor. Amazon'un Çiçek Sepeti yatırımı ise yüzde 18,7 ile doğrulanıyor.

Bilyoner'in Grupça'ya (Yeni adı Bombastik) yüzde 30 hisse için ne bedel ödediği de açıklanmıyor.

Sosyal oyun alanında Peak Games'in 11,5 milyon dolarlık yatırımı listenin 65. sırasında,  5 milyon dolarlık yatırımı 80. sırada,  1,5 milyon dolarlık yatırımı ise 101. sırada yer alıyor. Peak Games yatırımları eğlence sektörüne dahil edilmiş görünüyor. Turkcell'in Fizy'nin yüzde 70'ini satın alması da bedelsiz olarak eğlence kategorisinde yer alıyor.

Nokta'nın Intel Capital yatırımı ise medya sektörüne kayıtlı. Nokta, 2,5 milyon dolar karşılığında yüzde 8,5'lik bir hisse satmış. Nokta'nın Alkislarlayasiyorum.com'u satın alması ise eğlence sektöründe bedeli açıklanmayan yatırımlar arasında. ReklamZ, Linkz ve SEM satın alması da listeye yansımış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.