Grupfoni'nin %55'e Yakın Hissesi Satıldı - Grup Alışveriş Pazarı Kendini Yeniliyor!

Grupfoni'nin %55'e Yakın Hissesi Satıldı - Grup Alışveriş Pazarı Kendini Yeniliyor!

Son dönemlerde durgun zamanlar geçiren grup alışveriş pazarında sektöre ilginin hem yatırımcı hem de müşteri tarafında eskisi kadar yoğun olmadığını biliyoruz. Grupanya'nın Intel Capital'dan aldığı yatırım dışında bu alanda dikkat çeken bir yatırım ya da satın alma da gerçekleşmedi.

Aslında kısa süre önce dünyada Groupon'un en önemli rakibi konumundaki Living Social'ın Grupfoni'yi satın alacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Hatta imza aşamasına gelindiğine dair çok önemli bilgiler alıyorduk. Ancak o dönemlerde Groupon'un halka arzını ertelemesi ile Grupfoni satışı da gerçekleşmedi ve Living Social Türkiye pazarına girmedi. O dönemlerde paylaştığımız bu bilgileri ve Living Social'ın son dakikada masadan kalkmasını Grupfoni yetkililerinden de doğruladık. Şu aşamada onlar için de Living Social defterinin kapandığını öğrendik.

Elbette önümüzdeki dönemlerde ne olur, Living Social Türkiye pazarına girişini tekrar alevlendirir mi bilemiyoruz. Sonuçta başarılı bir halka arz gerçekleştirmiş bir Groupon söz konusu ve bunun mutlaka sektöre bir yansıması olacaktır. Ama elbette takip etmek ve Groupon'un hisse değeri artışını doğru analiz etmek gerekiyor...

Living Social dışında Grupfoni'nin Doğan Online ile de bir satış görüşmesi olduğunu ancak anlaşmanın gerçekleşmediğini duymuş hatta bu konuyu Webrazzi Summit esnasındaki oturumlarda hem Hanzade Doğan Boyner hem de Sina Afra tarafından doğrulamıştık.

Bugün ise Grupfoni'nin yaklaşık %55 hissesini sattığı bilgisine ulaştık. Türkiye içinden kimliği gizli tutulan bir grup yatırımcı tarafından satın alınan hisseler, Grupfoni'nin Alman ortaklarına ait hisselermiş.

Şirketin Alman ortaklarının kim olduğunu hatırlamak gerekirse şu bilgiyi paylaşmış olayım. Klaus Hommels ve Oliver Jung tarafından kurulan Group Buying Global (GBG) isimli bir fon dünya çapında 12 ülkede grup alışveriş pazarına yönelik yatırımlar yapıyordu. Grupfoni ortaklığı da bu kapsamda gerçekleştirilmişti. Gelinen noktada hisselerini satmak isteyen yatırımcıların isteği ile söz konusu hisse satışı gerçekleşmiş ve artık Grupfoni'de yabancı yatırımcı kalmamış.

Grupfoni'nin Türkiye'de kurulu resmi şirketinin tüm hisseleri yurtdışında başka bir şirkete ait olduğu için gerçekleşen yatırım sonrası hisse dağılımları ve yeni ortakların kim oldukları yönündeki bilgilere ulaşamadık. Ancak Sina Afra ile görüşüp aldığımız duyumları doğrulayıp söz konusu yatırımın daha doğrusu hisse satışının gerçekleştiğini kesinleştirdik. Malesef Sina Afra da yeni ortaklarla ilgili bilgi veremeyeceğini bildirdi.

Grup Alışveriş Pazarında Yeniden Yapılanma Dönemine Giriliyor

Grup alışveriş pazarının şekillendiği ve iş modellerinin gözden geçirildiği şu günlerde oyuncuların artık kendi içlerinde konsolidasyona gitmesi ve bir tür yeniden yapılanma dönemine girmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Pazarlama ve reklam giderlerini azaltan, diğer taraftan kar marjlarını da yeniden gözden geçirmeye başlayan şirketler, sanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde kendi aralarında da daha organize ve dostluğun ön planda olduğu bir tablo çizeceklerdir. Aksi takdirde gelinen noktada grup alışveriş pazarının bir çıkmaza gireceği ve bu kadar ateşli rekabetin hiçkimseye de faydasının olmayacağı tartışılmaz bir gerçek...

Yabancı yatırımcıların grup alışverişe ilgisinin büyük oranda azaldığı şu günlerde, finansal durumlarını kontrol altında tutabilen ya da kontrol altına almış oyuncuların, gecikmeden biraraya gelip pazarı değerlendirmesi ve birlikte bir oyun planı çizmesi bence en doğru hareket olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.