2021, 2022 ve 2023 yıllarında en yüksek yatırım alan yerli girişimleri sizlere aktarmıştık. Bir yılın daha sonuna gelirken, 2024 yılında en yüksek yatırımları alan yerli girişimleri derledik. Geçtiğimiz yılın en çok yatırım alan 10 yerli girişimiyle kıyaslandığında bu yıl yatırım miktarlarının yükseldiği görülmekte. Aslında 2022 yılından 2023 yılına gelindiğinde yatırım miktarlarında bir düşüş ile karşılaşılmıştı. Bu durumun 2024 yılında değiştiğini söylemek mümkün.
Geçen yıl 105 milyon dolar ile listedeki en yüksek yatırımı alan Insider, bu yıl aldığı 500 milyon dolar ile çıtayı yükseltirken zirvedeki yerini korudu. Geçen yıl 50 milyon yatırım ile ikinci sırada yer alan Getir'in ise bu yıl 250 milyon dolar yatırım aldığını ve yine ikinci sıraya konumlandığını görüyoruz. Bununla beraber yaklaşık 20 milyon dolar ve üzeri yatırım alan Fal.ai, İkas, Flower Labs ve DraftWise gibi pek çok girişimin bulunduğunu belirtelim. Gelin, 2024'te en çok yatırım alan 10 yerli girişime birlikte bakalım.
10. Trio Mobil (26,5 milyon dolar)
Temmuz ayında paylaşılan bilgilere göre; iş güvenliği odaklı yapay zeka ve IoT çözümleri sunan Trio Mobil, Amerika merkezli NewSpring’in büyüme fonu NewSpring Growth liderliğinde 26,5 milyon dolar yatırım aldı. Girişimin mevcut yatırımcıları 212 ve TIBAS Ventures da bu yatırım turuna katıldı. Hatırlarsanız, endüstriyel güvenlik çözümleri geliştiren Trio Mobil'in 100. Yıl Girişim Sermayesi ve 212'den yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. 2021 yılının Temmuz ayında Trio Mobil'in 212'den yatırım aldığını hatırlatalım.
Fabrika ve depoların yanı sıra lojistik operasyonlarda da iş güvenliği ve verimlilik ihtiyaçlarını karşılayan Trio Mobil, entegre bir platform sunuyor. Şirket, gerçek zamanlı yapay zeka kameraları ve çalışanlar için giyilebilir cihazlar dahil olmak üzere, uçtan uca kapsamlı çözümler sunuyor.
Trio Mobil, 250'den fazla çalışanı ile 65 ülkede ve 5 kıtada faaliyet gösteriyor. Girişim, yerli Ar-Ge ve üretim olanaklarına da sahip. Trio Mobil'in müşterileri arasında Coca-Cola, Unilever, Beko, PepsiCo, Mercedes-Benz, Ford ve B/S/H da yer alıyor.
Bu arada Temmuz ayında Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun Trio Mobil’deki hisselerinin satışını gerçekleştirdiğini hatırlatmakta da fayda var.
9. Huma ve Arf (38 milyon dolar)
Eylül ayında paylaşılan bilgilere göre; Ödeme Finansmanı (PayFi) ağı Huma ve bu alanda çözüm sunan Arf'ın iş birliği ile kurulan şirket, 38 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Distributed Global öncülük ederken, Hashkey Capital, Folius Ventures, Stellar Development Foundation ve İş Bankası’nın kurumsal girişim sermayesi kolu TIBAS Ventures da tura katılan isimler oldu. Söz konusu turun bir kısmı, Huma platformundaki yüksek getirili RWA varlıklarına yatırım olarak gerçekleşti.
Her ölçekte işletmeden, dünyanın her noktasındaki bireylere kadar dünyanın büyük bir çoğunluğu ödeme finansmanına bağımlı yaşıyor. Kredi kartları, uluslararası para transferleri gibi birçok ödeme finansmanı araçlarında yaşanan tıkanıklıklar geleneksel finansal kurumlar tarafından çözülemeyince likidite açığı da her geçen gün katlanıyor. Alınan bu yatırım ile Arf ve Huma finansal sektörde en yaygın ihtiyaçlarından biri olan ödeme finansmanına erişime temelli ve güçlü bir çözüm getirecek ve PayFi’in geniş kitlelere yayılmasını sağlayacağını açıklamıştı. Arf kurucu ortağı ve CEO'su Ali Erhat Nalbant'ın Arf ve Huma'nın yakın zamanda attığı adımları ve gelecek planlarını paylaştığı Webrazzi Fintech 2024 oturumunu izleyebilirsiniz.
8. Picus Security (45 milyon dolar)
Eylül ayında paylaşılan bilgilere göre; Picus Security, Riverwood Capital liderliğinde 45 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin yatırım turunda Earlybird Digital East Fund (Bek Ventures) da yer aldı. Picus’un toplam yatırım miktarı ise 80 milyon dolara ulaştı. Picus Security, yeni gelen yatırımı ürün inovasyonunu geliştirmek, uluslararası operasyonlarını genişletmek ve satış-pazarlama stratejilerini güçlendirmek için kullanacağını açıkladı.
2013 yılında Aycan İrican, Hamdi Alper Memiş, Süleyman Özarslan ve Volkan Ertürk tarafından San Francisco'da kurulan Picus, siber saldırı simülasyonu teknolojileri alanında faaliyet gösteren siber güvenlik şirketi olarak hizmet veriyor. Picus Security; siber güvenlik ekiplerine, çeşitli bağımsız güvenlik araçlarından gelen verileri bir araya getirerek daha net bir siber risk resmi sunuyor. Bu, kuruluşların kritik güvenlik açıklarını önceliklendirmesine ve bu açıkları doğrulamasına yardımcı oluyor.
8. Midas (45 milyon dolar)
Nisan ayında paylaşılan bilgilere göre; yerli yatırım uygulaması Midas, Portage Ventures liderliğinde gerçekleşen A serisi yatırım turunda 45 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna katılım gösterenler arasında International Finance Corporation, Spark Capital, Earlybird Digital East Fund (Bek Ventures) ve Revo Capital yer aldı. 2021 yılında 1 milyon dolar tohum yatırım alan Midas, tohum turunu 2022 yılında 11 milyon dolar ile kapatmıştı. Borsa İstanbul ve TEFAS fonlarında yatırımlar yapmanızı sağlayan Midas, bu yıl içinde yatırım platformuna kripto seçeneğini de ekledi.
Türk ve Amerikan hisse senedi alım satımına odaklanan Midas'ın günlük işlem hacmi 2021 yılında 1 milyon doları geçmişti. 2022 yılında ise 1. yılını kutlayan Midas, 100 bin kullanıcıya ulaşmıştı. 2022'nin sonunda ise 500 bin kullanıcı rakamını aşmıştı.
Midas'ın girişim yolculuğunu yakından incelemek isterseniz, Midas Kurucu ve CEO'su Egem Erarslan'ın Webrazzi Summit 2024 oturumunda aktardıklarını izleyebilirsiniz.
7. Spyke Games (50 milyon dolar)
Mayıs ayında paylaşılan bilgilere göre; Spyke Games, oyun geliştirmeye odaklanan Moon Active şirketinden yaklaşık 50 milyon dolar yatırım aldı. Alınan yeni yatırım ile birlikte Spyke Games'in bugüne kadar aldığı toplam yatırım ise 100 milyon doların üzerine çıktı. Gerçekleşen yatırım ile birlikte Spyke Games şirketinin yüzde 15,86 oranındaki hissesi de Moon Active'e geçmiş oldu.
2021 yılında Rina Onur Şirinoğlu (CEO), Remi Onur (COO), Barkın Başaran (CPO), Fuat Coşkun (CTO) ve Mithat Madra (CMO) tarafından İstanbul'da kurulan Spyke Games, mobil oyunlar geliştiriyor. Spyke Games'in geliştirdiği oyunlar arasında ise Royal Riches, Blitz Busters ve Tile Busters yer alıyor.
Ayrıca Spyke Games, 2022 yılının Ocak ayında Griffin Gaming Partners'tan 55 milyon dolar tohum yatırım almıştı. Girişimin yolculuğu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Spyke Games kurucu ortağı ve CEO'su Rina Onur Şirinoğlu'nun Webrazzi Summit 2024'teki oturumunu izleyebilirsiniz.
6. Prolific Machines (55 milyon dolar)
Düşük maliyetlerle yeni proteinler oluşturmak için ışıktan yararlanan fotomoleküler platformuna sahip biyoteknoloji girişimi Prolific Machines, liderliğini Fonterra'nın VC kolu The Ki Tua Fund'ın yönettiği B1 turunda 55 milyon dolar yatırım aldı. Haziran ayında açıklanan turda ismini gördüğümüz diğer şirketler ise BreakthroughEnergy Ventures, Mayfield, SOSV, Shorewind Capital, Darco Capital, Conti Ventures, In-Q-Tel (IQT) oldu.
Prolific Machines, Deniz Kent, Max Huisman ve Declan Jones tarafından, gıda ve ilaç üretiminde daha verimli ve sürdürülebilir yollara odaklanmak amacıyla 2020 yılında kuruldu. Prolific Machines, 2020 yılında kurulduğu günden bu yana, hücreleri ışıkla büyütmek ve kontrol etmek için bir fotomoleküler biyoloji platformu geliştirerek üreticilerin gıda ve ilaç endüstrileri için hücresel tarımda ürünler yaratmasına olanak tanıyor.
5. Intenseye (64 milyon dolar)
intenseye tarafından Şubat ayında aktarılan bilgilere göre şirket, B serisi yatırım turunda 64 milyon dolarlık önemli bir yatırım aldı. intenseye'ın 64 milyon dolarlık B serisi yatırım turu, global yatırım ekosisteminin önemli oyuncuları arasında yer alan Lightspeed Venture Partners’ın liderliğinde gerçekleşti.
Yatırım turuna, Lightspeed Venture Partners haricinde ise şirketin mevcut yatırımcıları arasında da yer alan Insight Partners, Point Nine ve Air Street Capital da katıldı. Alınan 64 milyon dolarlık yeni yatırım ile birlikte girişimin bugüne kadar aldığı toplam yatırım miktarı 90 milyon doların üzerine çıktı.
2018 yılında Sercan Esen ve Serhat Cillidag tarafından kurulan intenseye, bilgisayar görüşü temelli bir yapay zeka İSG platformu olarak hizmet veriyor. Tesislerdeki mevcut kameralara bağlanarak İSG liderlerinin görünmeyen riskleri görmelerini ve iş yerlerini 7/24 analiz etmelerini sağlayan intenseye, yüksek doğruluk oranıyla çalışan 50'den fazla yapay zeka İSG modeliyle riskleri belirleyip analiz edebiliyor. intenseye'ın, A serisi yatırım turunda 25 milyon dolar yatırım aldığını 2021 yılının Eylül ayında sizlere aktarmıştık.
4. Colendi (65 milyon dolar)
Mayıs ayında paylaşılan bilgilere göre; Colendi, Seri B turda aralarında Citigroup'un girişim sermayesi kolu Citi Ventures'ın da bulunduğu bir grup yatırımcıdan 700 milyon dolar değerleme üzerinden 65 milyon dolar yatırım aldı. Colendi'nin kurucu ortağı ve CEO'su Bülent Tekmen, Seri B tura Citi Ventures'ın yanı sıra Migros, Sepil Ventures, Re-Pie Asset Management, Finberg ve Hedef Holding katıldı. Tekmen, mevcut yatırımcıların da bu turda yer aldığını da söyledi.
Türkiye'de 17 milyon kullanıcısı bulunan Colendi, 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor ve bu hedefe Pakistan ve Endonezya gibi büyük nüfuslu gelişmekte olan pazarlarda genişleyerek ulaşmayı planlıyor. Bu yıl Colendi Bank'a dijital bankacılık faaliyet izni verildiğini de hatırlatalım. Colendi'yi yakından incelemek isteyenlerin, Bülent Tekmen'in katıldığı Webrazzi Fintech 2024 oturumunu izlemesinde fayda var.
3. BillionToOne (130 milyon dolar)
Haziran ayında BillionToOne, 130 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Şirketin değerlemesi 1 milyar doların üzerine çıktı. Şirketin D serisi yatırım turu Premji Invest tarafından yönetildi. ABD merkezli şirketin yatırım turunda Neuberger Berman, Adam Street Partners, Baillie Gifford, Hummingbird Ventures, Civilization Ventures, Libertus Capital ve Fifty Years yer aldı.
BillionToOne, 2016 yılında David Tsao, Oğuzhan Atay ve Sukrit Silas tarafından kuruldu. Şirket, sağlık sektöründe hastalıkların hassas teşhis edilmesini hedefleyen özel teknolojiler geliştiriyor. Özellikle prenatal tarama ve onkoloji teşhislerinde kullanılan bu teknolojiler, DNA moleküllerini tek baz çifti hassasiyetinde sayabilme kabiliyetine sahip.
Oğuzhan Atay'ın kurucuları arasında yer aldığı sağlık girişimi BillionToOne'ın C serisi yatırım turunda 125 milyon dolar yatırım aldığını daha önce sizlere aktarmıştık.
2. Getir (250 milyon dolar)
Haziran ayında Getir tarafından yapılan açıklamaya göre şirket, 250 milyon dolar yatırım aldı. Yeni yatırım ile birlikte şirketin ortaklık yapısında da önemli değişiklikler gerçekleşti. Yatırımın ardından Getir'in Türkiye'deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetim ve çoğunluk hissesi Mubadala Investment Company'e geçti.
Yatırımın açıklandığı dönemde n11, BiTaksi, GetirAraç, Getirİş ve FreshDirect Nazım Salur'un yönetiminde kalmıştı. Eylül ayında ise Getir'in tek kontrolünün Mubadala tarafından devralınması için Rekabet Kurumu'na başvuruldu. Rekabet Kurumu, Getir'in tek kontrolünün Mubadala tarafından devralınmasına onay verdi. Bu arada Eylül ayında Getir'in, n11'i Borancılı Teknoloji'ye devrettiğini de ekleyelim. Son olarak Getir'in bu yıl yurt dışı operasyonlarını kapattığını açıkladığını da belirtmekte fayda var.
1. Insider (500 milyon dolar)
Kasım ayında paylaşılan bilgilere göre; markaların, dijital kanallar arası kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri sunmasını sağlayan pazarlama teknolojisi platformu Insider, General Atlantic liderliğinde gerçekleşen Seri E yatırım turunda 500 milyon dolar yatırım aldı.
Insider, 2022 yılında 121 milyon dolar yatırım olarak unicorn şirket seviyesine yükselmişti. Şirket, 2023 yılında da 105 milyon dolar yatırım almıştı. Son yatırım turu ise Insider'ın bugüne kadar aldığı en yüksek yatırım olarak karşımıza çıkıyor.
Yapılan anlaşmalar neticesinde, Insider yatırımcılarının bir kısmı mevcut Insider hisselerini devrettiler. Bu çıkışlar ile birlikte, Insider’a yatırım yapan melek yatırımcılar 1700 kat çarpanla Türkiye’nin en yüksek yatırımcı çıkışını gerçekleştirdiler.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap