2022'de en çok yatırım alan 10 yerli girişim

Bir yılın sonuna gelirken, 2022 yılında en yüksek yatırımları alan yerli girişimleri derledik. Listeye yatırım miktarı açıklanan girişimleri dahil ettik.
2022'de en çok yatırım alan 10 yerli girişim

Hatırlarsanız geçtiğimiz senenin en yüksek yatırım alan yerli girişimlerini sizlere aktarmıştık. Bu sene de bir liste derlemek istedik. Son dönemde yerli girişimlerin global etkilerinin daha yüksek olduğu su götürmez bir gerçek. Listeye baktığımızda da bunu görebiliyoruz. Özellikle globale açılmış olan, global hedefleri olan girişimler yatırımcıların daha fazla ilgisini çekiyor gibi görünüyor. Oyun sektörü son dönemde ciddi anlamda yükselişte, bunun etkilerini yapılan yatırımlar da hissetiriyor. Aynı zamanda SaaS çözümleri ile online marketin yanı sıra, Covid-19'dan sonra sağlık girişimlerine olan talebin de arttığını söylemek mümkün.

Lafı daha fazla uzatmadan gelin, bu sene en çok yatırım alan yerli girişimleri inceleyelim. Son olarak, listeye yatırım miktarı açıklanan girişimleri dahil ettiğimizin altını çizmekte fayda var.

10- Logiwa (26.4 milyon dolar)

Depo yönetim yazılımı firması olarak faaliyet gösteren ve Çağdaş Yıldız ile Erhan Musaoğlu tarafından kurulan yerli girişim Logiwa, Seri B turda 26.4 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Valor Siren Ventures, Spider Capital, Runway Venture Partners, LaunchCapital, NewRoad Capital Partners, BAM Elevate, Prologis katıldı.

Yatırım turu iki farklı süreçte gerçekleşti. İlk olarak temmuz ayında 16,4 milyon dolar; ikinci olarak da kasım ayında 10 milyon dolar yatırım alındı. 

9- Ace Games (33 milyon dolar)

2019 yılında, Webrazzi okuyucularının yakından tanıyacağı Hakan Baş tarafından mobil oyunlar geliştirme hedefi ile kurulan Ace Games, bu sene Playtika'dan 25 milyon dolar yatırım aldı. 

Ace Games, ayrıca Re-Pie Portföy'den de "Ace Games GSYF" üzerinden 8 milyon dolar yatırım aldı. Böylece girişimin bu sene aldığı toplam yatırım miktarı 33 milyon dolara ulaştı.

2020 yılında Serial Burgla‪r‬ ve Prison Life‪!‬ oyunlarını kullanıma sunan Ace Games, 2021 yılında ise Mix and Drin‪k oyunu ile ABD App Store'unda tüm kategorilerde diğer uygulamaları geride bırakarak ilk sırada yer almıştı. Ace Games, hem iOS hem de Android platformları için oyunlar geliştiriyor.

8- Kaiyo (36 milyon dolar)

Türk girişimci Alpay Koraltürk tarafından kurulan ve ikinci el mobilya satışına odaklanan girişim Kaiyo, bu sene 36 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu, Edison Partners tarafından yönetildi. Moderne Ventures, Lerer Hippeau ve Max Ventures da diğer katılımcılar arasında yer aldı. 

Koralturk, eski adıyla Furnishare olarak bilinen Kaiyo'yu 2014'te kurdu. İkinci el mobilya satışına odaklanan şirket, önce sadece e-ticaret işiyken artık pazar yeri olarak konumlanıyor. 

7- Manc (50 milyon dolar)

2019'da kurulan ve 2020 yılında ilk oyununu yayınlayan Manc Games, oyun içi varlığı olan Mancium için GEM Digital Limited'den (GEM) 50 milyon dolar yatırım aldı

Manc Games’in kripto para birimi Mancium Token, geçtiğimiz mart ayında satışa sunulmuştu. Manc Games'in oyun içi token'ı olan Mancium, yeni nesil halka açık bir blockchain ağını temsil ediyor. Mancium Token, Manc ekosistemine güç sağlayan uygulama içi satın alımlar, özel oyun içi etkinlikler ve Manc Academy'yi destekleme gibi tüm işlemlerde kullanılabiliyor.

6- n11.com (50 milyon dolar)

Hatırlarsanız Getir, n11.com'a stratejik ortak olmuştu. Getir bu kapsamda, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarından n11.com'a 50 milyon dolar yatırım yaptı. Şirketin 3'te 1'i için 50 milyon dolar ödendiğini göz önüne aldığımızda n11.com'un şirket değerlemesi 150 milyon dolar olmuştu.

Gerçekleşen 50 milyon dolarlık yatırımın ardından Getir, n11.com'un yüzde 33,3 hissesinin sahibi oldu. Getir yatırımının öncesinde n11.com'un iki hissedarı bulunuyordu. Şirketin hissedarları konumunda bulunan Güney Kore merkezli SK planet ve Doğuş Holding'in hisseleri ise eşitti.

5- Spyke Games (55 milyon dolar)

Peak Games, Zynga, Riot Games gibi Türkiye ve dünyanın en önemli oyun şirketlerinde çalışmış değerli isimler ile Peak Games kurucu ortağı ve 500 Istanbul yatırım fonundan tanıdığınız Rina Onur Şirinoğlu tarafından kurulan Spyke Games, tohum yatırım turunda toplamda 55 milyon dolar yatırım aldı. 

Spyke Games'in 55 milyon dolarlık tohum yatırımı Griffin Gaming Partners tarafından yapıldı. Söz konusu 55 milyon dolarlık yatırımın içinde 5 milyon dolarlık tohum öncesi yatırım da bulunuyor. Spyke Games, toplamda 55 milyon dolar ile tohum yatırım turunu kapatmış oldu, ancak Griffin Gaming Partners, son sermaye artırımında Spyke Games'e 250 milyon dolar değerleme ile 50 milyon dolar yatırım yaptı.

4- Insider (121 milyon dolar)

Insider, bu sene, QIA'in liderliği üstlendiği Seri D yatırım turunda 212, Riverwood Capital ve Sequoia Capital'dan 121 milyon dolar yatırım aldı. Şirket, bu yatırımla unicorn statüsüne ulaştı. 

15’ten fazla yapay zeka algoritmasına sahip olan platform, bu algoritmalar sayesinde müşteri segmentlerinin dönüşüm sağlama, satın alma ve kaybedilme olasılıklarına yönelik tahminlerde bulunarak; dijital pazarlama uzmanlarının müşteri deneyimlerini iyileştirmelerini sağlıyor.

3- BillionToOne (173,5 milyon dolar)

Oğuzhan Atay'ın kurucuları arasında yer aldığı BillionToOne, bu sene ilk olarak mart ayında gerçekleşen Seri C yatırım turunda 125 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu, Adams Street Partners ve Hummingbird Ventures'ın ortak liderliği ile gerçekleşti. Girişim, Seri C'nin devamı olarak geçtiğimiz haftalarda da 48,5 milyon dolar yatırım aldı. Turda, TIME BioVentures, Norwest Venture Partners, Neotribe Ventures, Libertus Capital, Hummingbird Ventures (Fund II), Fifty Years, Baillie Gifford, Adams Street Partners gibi isimleri görmek mümkün.

2016 yılında David Tsao, Oğuzhan Atay ve Sukrit Silas tarafından Kaliforniya'da kurulan BillionToOne, hastalıkların hassas bir şekilde teşhis edilmesine odaklanan bir çözümler sunuyor. BillionToOne tarafından geliştirilen moleküler sayma teknolojisi, hastalıkların çok daha hassas bir şekilde tespit edilmesini sağlıyor.

2- Dream Games (255 milyon dolar)

Dream Games, bu sene, Seri C yatırım turunda 255 milyon dolar yatırım aldı. Alınan 255 milyon dolarlık yatırım ile birlikte Dream Games'in değerlemesi ise 2,75 milyar dolar olarak açıklandı. Dream Games, alınan yeni yatırımlar birlikte 1 milyar dolara değerle ulaşmasının ardından henüz 1 yıl bile geçmeden değerlemesini neredeyse 3 katına çıkarmış oldu.

C serisi yatırım turuna Index Ventures liderlik etti. Index Ventures'ın haricinde ise Makers Fund, BlackRock, IVP, Kora ve Balderton Capital gibi önemli firmalar da yatırım turuna katıldı. 255 milyon dolarlık yeni yatırım ile birlikte Dream Games'in bugüne kadar aldığı toplam yatırım ise 468 milyon dolara ulaşmış oldu.

1- Getir (768 milyon dolar)

Getir, son yatırım turunda aldığı 768 milyon dolar yatırımla 11,8 milyar dolar değerlemeye ulaştı ve decacorn ünvanı aldı. Mubadala Investment Company’nin liderlik ettiği son yatırım turunda Abu Dhabi Growth Fund (ADG), Alpha Wave Global, Sequoia Capital ve Tiger Global, Getir’in yatırımcıları arasında yer aldı.

Geçen yıl mart ayında unicorn unvanını alan Getir, dünyadaki unicorn şirketlerinin listelendiği CB Insights’ın yayınladığı verilere göre dünyadaki 1.052 unicorn şirket arasında son değerleme ile 36. sıraya yükselmişti. Getir, bugün itibarıyla 3 kıtada, 9 ülkede kullanıcılarına hizmet veriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.