Deloitte Türkiye, 2012 satın alma ve birleşme raporunu yayınladı

Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan 2012 yılı Birleşme ve Satın Alma Raporu yayınlandı.
Deloitte Türkiye, 2012 satın alma ve birleşme raporunu yayınladı

deliotte-2012-satın-alma-birlesme-raporu-logo

Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan 2012 yılı Birleşme ve Satın Alma Raporu yayınlandı. Geçen senenin aksine yerli yatırımcıların daha aktif göründüğü raporda, satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki artışın dikkat çektiğini paylaşalım. İnternet şirketlerine yapılan yatırımların da listede geniş şekilde yer aldığını söyleyelim.

İlk olarak Türkiye'de, 2012 yılı içerisinde gerçekleşen satın alma ve birleşme anlaşmalarının genel tablosuna göz atalım. Raporda yer alan bilgilere göre 2011 yılında 237 anlaşmada 15 milyar dolarlık bir hacim yakalanırken, 2012 yılında 259 anlaşmada 28 milyar dolarlık hacme ulaşıldığını görüyoruz.

Söz konusu dönemler arasında anlaşma sayısı bakımında yüzde 10, anlaşma hacmi bakımından ise yaklaşık yüzde 90'lık büyümeden söz etmek mümkün. Paylaştığımız bu rakamların içinde tüm sektörler bulunuyor. Ancak rapordaki tablodan da görüldüğü üzere 5.7 milyar dolara denk gelen otoyol ve köprü ihaleleri yüzde 20 oranla en fazla yatırım yapılan sektör olarak belirtiliyor. 

İlk 50'de iki internet şirketi var

Yukarıda paylaştığımız rakamlara tüm sektörlerin dahil olduğunu bir kez daha hatırlatalım. İşin internet yatırımları tarafında iki anlaşmanın Deloitte raporuna damga vurduğunu söyleyebiliriz. 2012 yılı içerisinde gerçekleşen hacim olarak en büyük ilk 50 yatırım arasında Yemeksepeti'nin General Atlantic'ten aldığı 44 milyon dolarlık yatırım ve Mackolik.com'un ise Perform Group'tan aldığı 22 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor. Söz konusu yatırımlarla Yemeksepeti 30'uncu, Mackolik.com ise 43'üncü sırada yer alıyor.

Öte yandan Deloitte'un listesinde internet şirketlerine yapılan 24 yatırım bulunuyor. Ne yazık ki Yemeksepeti ve Mackolik yatırımları haricindeki anlaşmalarda bedel bilgisi paylaşılmamış durumda. Ayrıntılı olarak incelemek için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.

deliotte-2012-satın-alma-birlesme-raporu-tablo3-logo

2012 yılı içerisinde sizlerle paylaştığımız diğer, Micro Ödeme, Mobilike, Lidyana, Enmoda.com, 41?29!, Evmanya, Sporcum.com, Arcademonk, euro.message, Cloud Arena, Ideasoft, Hazinem.com, Balerin.com, Biacayip.com, Unnado.com, Butigo.com, HemenKiralik.com ve Gimora yatırımlarını sayabiliriz. Listede 6 yatırımla 212 Capital Partners'ın, 3 yatırımla Tiger Global Managment'ın dikkat çektiğini de paylaşalım.

2012 yerli yatırımcıların yılı oldu

Yazı başında da belirttiğimiz gibi 2011 yılına göre 2012 yılında yabancı yatırımcıdan daha çok yerli yatırımcılar daha fazla anlaşma imzalamış durumda. Paylaşılan bilgilere göre 2012 yılı içinde 140 yerli yatırımcı anlaşma sağlarken, 119 yabancı yatırımcı Türkiye'de anlaşma gerçekleştirmiş. Söz konusu anlaşma sayısında ABD, Almanya ve İngiltere'nin ön plana çıktığını söyleyelim.

Anlaşma hacmi olarak yine yerli yatırımcıların ön plana çıktığını görüyoruz. Yerli yatırımcılar Türkiye'deki şirketlere 13.2 milyar dolar yatırırken, yabancı yatırımcılarda bu rakam 8.8 milyar dolar civarında bulunuyor.

deliotte-2012-satın-alma-birlesme-raporu-tablo-png

Fitch'in not arttırımı etkisini göstermeye devam edecek

Deloitte'un raporundan görüleceği üzere Türkiye'deki satın alma ve birleşme anlaşmaları hızlanarak devam ediyor. Tüm sektörlerden yaşanan bu gelişme içinde internet sektörünün de yer almasını önemli olarak görüyoruz. Özellikle Fitch'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinden sonra 2013 yılında daha fazla anlaşmanın yapılabileceğini öngörüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.