Alman Madvertise, Mobilike'ın çoğunluk hissesini satın aldı [Son Dakika]

Alman Madvertise, Mobilike'ın çoğunluk hissesini satın aldı [Son Dakika]

Türkiye'de online reklam alanındaki yatırımlara bir yenisi daha eklendi ama bu kez mobil reklam tarafında. Türkiye'nin önde gelen mobil reklam ajansının Mobilike'ın çoğunluk hissesi Berlin merkezli madvertise tarafından satın alındı.

2009 yılında Şekip Can Gökalp ve Volkan Biçer tarafından kurulan Mobilike, Türkiye mobil reklam pazarında sadece akıllı telefon ve tabletlere odaklanarak yüzde 50'den fazla pazar payına sahip olduğunu dile getiriyor. Yatırım hakkında bilgi aldığımız Mobilike kurucularından Şekip Can Gökalp, yaklaşık 2 senedir iletişim ve işbirliği halinde oldukları marvartise'ın Mobilike'ın çoğunluk hissesini satın aldığı paylaştı.

Mobilike hakkında bilgi vermek gerekirse, Türkiye’deki mobil internet kullanıcılarının yüzde 90’ına erişim imkanı sağlıyor ve büyük medya kuruluşlarının da dahil olduğu geniş bir yayıncı ağı ile çalışıyor. Aldığımız rakamlara göre de aylık 300 milyon sayfa gösterimini aşan bir ağı yönetiyor. Mobil video ürünleri ve zengin içerikli interaktif reklamlar gibi yenilikçi uygulamalar da kullanıyor.

Madvertise ise 6 ülkedeki ofisleri (Berlin, Hamburg, Londra, Madrid, Barselona, Milan, Paris) ve 90 çalışanıyla aktif olan bir mobil reklam platformu. Kendi geliştirdiği mobil reklam sunucu teknolojisiyle Avrupa'da ilk 5 içinde yer alıyor. Early Bird ve Blumberg Capital'dan yatırımları olan şirket gerçek zamanlı planlama platformu, konum bazlı kitle hedefleme olanakları gibi teknolojilerle hizmet sunuyor.

Madvertise geliştirici ve yayıncılara da mobil uygulamaları ve mobil siteleri üzerinden para kazanma olanağı sağlıyor.

Yatırım neden geldi?

Yatırımın gerçekleşmesindeki haklı sebepleri düşünecek olursak, Mobilike'ın 2009’dan bu yana gösterdiği büyüme (100'ün üzerinde büyüme) , sahip olunan pazar payı, Türkiye'deki genç nüfus ve akıllı telefon yaygınlığının hızla artmasını sayabiliriz. Zira Madvertise'ın Mobilike’la birlikte aylık yaklaşık 2 milyar sayfa gösterimine ulaşmayı planlıyor ve Madvertise CEO’su ve kurucu ortağı Carsten Frien Avrupa'daki pazar payını büyütmek için bu yatırımın önemli olduğunu söylüyor.

Türkiye'de mobil reklam pastası ne kadar?

IAB'nin 2011 yılı raporuna göre, Mobilike'ın aktif olduğu alanın 6 milyon TL'lik bir hacmi var. Toplam 700 milyon TL'nin üzerinde olduğu paylaşılan dijital reklam pazarı için çok küçük (yüzde 1) olsa da bunun bir fırsat olduğunu sektördeki hemen herkes biliyor olmalı. Diğer yandan Mobillike mobil reklam pazarının 8 milyon TL civarında olduğunu tahmin ediyor.

Mobilike'ın kurulduğu dönemde Volkan Biçer'in Yahoo!'da ve Şekip Can Gökalp'ın ise Netlog'da çalıştığını biliyoruz. Genç kurucuların geleceği düşünerek atmış oldukları adımın hedefine ulaştığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Ekibin yatırım sonrası hedefi ise Avrupa, Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın dahil olduğu coğrafyada pazar liderliğine olmak.

Bu arada Türkiye'de teknoloji ve internet şirketlerinin satın alma ve ortaklıkları konusundaki gelişmenin bir göstergesi olarak bu yatırımın da temsilciliğini üstlenen Çalışkan & Kızılyel hukuk bürosunun geçtiğimiz 15 ay içerisinde sektörle ilgili 15’den fazla anlaşmada rol aldığını paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.