Hatırlarsanız 2021 ve 2022 yıllarının en yüksek yatırım alan yerli girişimlerini sizlere aktarmıştık. Bir yılın daha sonuna gelirken, 2023 yılında en yüksek yatırımları alan yerli girişimleri derledik. 2023 yatırımlarında ağırlıklı olarak oyun sektörü öne çıkarken, enerji ve sürdürülebilirlik alanındaki girişimlerin de yatırımcıların yüksek ilgisiyle karşılaştığını görüyoruz. Bunun yanında otomotiv teknolojileri ve süper uygulama alanına da yüksek ilgi mevcut.
Ayrıca geçtiğimiz senelere kıyasla, yatırım miktarlarında ciddi bir düşüş olduğu da gözlerden kaçmadı. 2022 yılında en yüksek yatırım alan 10 yerli girişim listesinin en düşük yatırım miktarına sahip girişimi 26.4 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yıl listeye 10. sıradan giren HockeyStack ve NetKasam girişimleri 3.2 milyon dolar aldı. Geçen yıl listede en yüksek yatırımı alan Getir 768 milyon dolar yatırım almıştı, bu yıl en yüksek yatırımı alan Insider ise 105 milyon dolar yatırım aldı. Bu durumu küresel olarak yaşadığımız ekonomik sıkışıklık ile açıklamak mümkün. Gelin, 2023'de en çok yatırım alan 10 yerli girişime birlikte bakalım.
10. HockeyStack (2,7 milyon + 500 bin dolar: 3.2 milyon dolar)
Her biri 19 yaşında olan 3 girişimci tarafından kurulan HockeyStack, 2023'ün Mayıs ayında Y Combinator’ın yeni dönemine katılmaya hak kazandı. HockeyStack, programa katılmaya hak kazanması ile birlikte Y Combinator’dan 500 bin dolar yatırım da aldı.
2020 yılında Arda Bulut, Buğra Gündüz ve Emir Atlı tarafından kurulan HockeyStack, B2B şirketlerin müşteri edinim kanallarını ve en efektif satış yollarını analiz etmesini sağlayan bir SaaS platformu olarak tanımlanıyor.
2023'ün Kasım ayında ise HockeyStack, 2.7 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna General Catalyst, Madrona, Y Combinator, Soma Capital, Austen Allred, Jude Gomila'nın yanı sıra ismi açıklanmayan bazı kişiler de katıldı.
Yatırımın yanı sıra HockeyStack, tam kapsamlı bir GTM Analytics çözümü olarak hizmet vermeye başladı.
10. NetKasam (3,2 milyon dolar)
KOBİ'lerin dijital dönüşümüne ve e-ticaret operasyonlarına odaklanan bir girişim olarak karşımıza çıkan NetKasam, 2023'ün Mart ayında yatırım aldığını duyurdu. NetKasam tarafından aktarılan bilgilere göre girişim, 3,2 milyon dolar yatırım aldı. NetKasam'ın 3,2 milyon dolarlık yatırımı, IQ Money şirketinden geldi.
2018 yılında Fatih Duygu tarafından kurulan NetKasam, geleneksel masaüstü muhasebe yazılımlarının e-ticaret yapan şirketlere yaşattığı zorlukları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
9. Passion Punch (4 milyon dolar)
Mobil oyunlara odaklanan bir girişim olan Passion Punch, 2023'ün Mart ayında tohum yatırım aldığını duyurdu. Passion Punch tarafından aktarılan bilgilere göre girişim, tohum yatırım turunda 4 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turunun 39 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleştiğini de ekleyelim.
4 milyon dolarlık tohum yatırım turu, Colendi liderliğinde gerçekleşti. Yatırım turuna, Colendi haricinde ise Turkcell Yeni Teknolojiler GSYF, Re-Pie Portföy ve melek yatırımcılar katıldı. 3 yıl önce kurulan Passion Punch, geliştirdiği mobil oyunlar ile 200 milyondan fazla oyuncuya ulaştı. Yatırımın akabinde Passion Punch tarafından paylaşılan bilgilere göre girişim, çalışma modelinde önemli bir değişikliğe gidecekti.
8. Büyütech (4,2 milyon dolar)
Otomotiv sınıfı kamera üreticisi yerli girişim Büyütech, 2023'ün Ağustos ayında 4 milyon 230 bin dolar yatırım aldı. Büyütech, bu yatırım turunu 28 milyon 230 bin dolar yatırım sonrası değerleme ile kapattı.
Yatırım turuna dair duyurular esnasında Büyütech'in Gebze’deki fabrikasının yatırım sermayesinin de 2 milyon euronun üzerinde olduğu belirtildi. Büyütech'in son yatırım turunda Kros Otomotiv, Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi, Albaraka Portföy Yönetimi Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi, Farplas, Ziraat Portföy İkinci Yatırım Girişim Sermayesi, Albaraka Portföy Yönetimi, Ostim Girişim Sermayesi, Ziraat Portföy Yönetimi Birinci Girişim Sermayesi ve ARI Teknokent Proje Geliştirme yer aldı. Togg’un kamera tedarikçisi de olan Büyütech, 2021 yılında yine Farplas’tan 2,5 milyon euro yatırım almıştı.
7. Macellan SuperApp (4,7 milyon dolar)
Macellan’ın fintech alanındaki girişimi Macellan SuperApp, 2023'ün Haziran ayında ilk yatırım turunu Qinvest Portföy, APY Ventures Bilişim Vadisi GSYF, Fonangels ve CapitalTurk Holding’in de içinde bulunduğu yatırımcılardan 62,5 milyon dolar değerleme üzerinden aldığı 4,7 milyon dolarlık yatırımla tamamladı.
O dönemde konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Macellan SuperApp Yönetim Kurulu Başkanı Göktürk Yetim, 100’den fazla marka ve bu markaların 1.300 şubesinde 250 bini aşkın müşteriye hizmet verme ivmelerini hızlandıracak bu yatırımın, gelecekteki potansiyellerini kanıtlama açısından da fırsat vereceğini belirtti.
7. Salus (4,7 milyon dolar)
Listenin 6. sırasını Macellan ile birlikte Salus paylaşıyor. Kullanıcılarını merkeze alarak kapsamlı bir önleyici sağlık dünyası kurgulayan Salus, Northzone’un liderlik ettiği yatırım turunda; 500 Emerging Europe, Pitch Drive, İş Bankası 100. Yıl Girişim Sermayesi’nin yanı sıra Adam Anders (Anterra Capital), Can Yücaoğlu (MAP Yatırım), Mehmet Yılmaz (Freeletics & Zavvy), Joshua Cornelius (Freeletics & Zavvy) ve Kıvanç Semen (DataGuard) gibi melek yatırımcılardan 4.7 milyon dolar yatırım aldı.
6. Bluedot (5 milyon dolar)
Elektrikli araç kullanıcılarına özel ödeme platformunu kullanıma sunan yerli girişim Bluedot, 2023'ün Haziran ayında 5 milyon dolar yatırım aldığını açıkladı. Girişimin yatırım turuna Y Combinator, Leap Forward, Operator Stack, LACI Impact Fund, Caffeinated Capital, Ford Driventure, ScaleX ile Plaid, Stripe ve Moonpay'den melek yatırımcılar katıldı. Şirket ayrıca Bu yılın başında aldığı pre-seed yatırım aldı ancak yatırıma dair finansal detayları açıklanmadı.
6. Hopi (5 milyon dolar)
Boyner Grup çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Hopi, finansal teknolojiler alanındaki iddiasını Param ortaklığı ve yatırımı ile güçlendirdi. 2023'ün Nisan ayında Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner’in katılımı, Param CEO’su Emin Can Yılmaz ve Hopi CEO’su Yalın Özcan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında, ortaklık ve iş birliğinin detayları paylaşıldı.
Paylaşılan bilgilere göre Param, 100 milyon dolar değerleme ile Hopi'ye yatırım yaptı. Yatırım kapsamında azınlık bir hisse satışı gerçekleşti. Ticaret sicilde yer alan bilgilere göre yatırım miktarı yaklaşık 2.5 milyon dolar oldu. Hopi ayrıca Ticaret Sicil'de yer alan bilgilere göre; Eylül ayında yaklaşık 2.5 milyon dolarlık bir yatırım daha aldı.
Param ve Hopi ortaklığı kapsamında kredi kartsız taksit olarak adlandırılan BNPL hizmetleri sunulacağı aktarıldı. Ayrıca uygulama üzerinden sunulacak ‘Kredi Kartsız Taksit’ ürünü yapay zeka algoritmaları sayesinde her kullanıcıya kişisel limit atanacağı açıklandı.
5 - Linktera (5,13 milyon dolar)
Finans, bankacılık, medya, ulaşım, lojistik, e-ticaret ve kamuya dijital dönüşüm ve danışmanlık hizmeti veren bir girişim olarak karşımıza çıkan Linktera, yatırım aldığını duyurdu. Linktera tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, 100 milyon TL yatırım aldı. Bu da o günün kuruyla yaklaşık 5,13 milyon dolara denk gelmekte.
Linktera'nın 100 milyon TL'lik yatırımı, Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi şirketi olan Letven Capital’dan geldi.
4. Fazla (6 milyon dolar)
Fazla Gıda'nın 212 liderliğinde 26 milyon lira yatırım aldığını 2021 yılının Temmuz ayında sizlere aktarmıştık. İsim değişikliğinin ardından yoluna Fazla olarak devam eden girişim, 2023'ün Haziran ayında yeni bir yatırım daha aldığını duyurdu. Fazla tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, 6 milyon dolar yatırım aldı.
6 milyon dolarlık yatırım turu, Esor Investment ve 212 liderliğinde gerçekleşti. Yatırım turuna, Esor Investment ve 212 haricinde ise TTGV, Türkiye Kalkınma Fonu, Founder One ve melek yatırımcılar katıldı. 2017 yılında şirkete ilk yatırımı yapan Techstars ve bir önceki turda yer alan Atlantic Food Labs de bu turda devam yatırımı gerçekleştirdi.
6 milyon dolarlık yatırım turunun 43 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleştiğini de ekleyelim. 2016 yılında Arda Eren ve Olcay Silahlı tarafından Fazla Gıda ismi ile kurulan girişim, 2022 yılının Aralık ayında düzenlediği lansman sonrasında yoluna Fazla olarak devam etti.
3. Inavitas (12,5 milyon dolar)
2012 yılında kurulan ve enerji izleme ve yönetiminde akıllı çözümler sunan inavitas, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin bağlı ortaklığı Alfasolar Teknoloji Yatırımları A.Ş'den 12.5 milyon dolar yatırım aldı. KAP'te yer alan bilgilere göre; INAVITAS Enerji Anonim Şirketi sermayesinin yüzde 30'una tekabül eden bir bölümünün, 12.5 milyon doları yatırım bedeli karşılığında edinilmesi hususunda, Alfasolar Teknoloji Yatırımları A.Ş ve INAVITAS Enerji Anonim Şirketi'nin mevcut pay sahipleri ile bir pay alım ve iştirak sözleşmesi imzalandı.
Sermaye artırımı ve mevcut payların devralınması suretiyle Alfasolar Teknoloji tarafından toplamda 6.5 milyon dolar devir bedeli ve 6 milyon doları emisyon primli sermaye artırımı gerçekleştirdi. Şirketin yaptığı açıklamaya göre bu yatırım, Avrupa ve ABD pazarlarında büyüme stratejisinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Aynı zamanda, sağlanacak yatırımların yeni ürün geliştirme süreçlerinde kullanılması planlanıyor.
2. Getir Finans (50 milyon dolar)
Türkiye İş Bankası ve Getir arasındaki iş ortaklığı kapsamında İş Bankası, 2023'ün Ekim ayında Getir Teknolojik Hizmetler A.Ş.'ye 50 milyon dolar yatırım yapacağını bildirdi.
O dönemde paylaşılan bilgilere göre İş Bankası, GetirFinans’a yapacağı 50 milyon dolarlık girişim sermayesi yatırımı ile şirkete yüzde 20 ortak olacaktı. Böylelikle henüz faaliyete geçmeyen GetirFinans’ın değerlemesinin aldığı ilk yatırımla birlikte 250 milyon dolara ulaşmış olduğunu da ekleyelim.
1. Insider (105 milyon dolar)
Insider, 2023'ün Mayıs ayında portföyünde Volkswagen ve Barclays gibi şirketler bulunduran mevcut yatırımcıları QIA ve Esas Holding'den 105 milyon dolarlık bir yatırım daha aldığını duyurdu. Sequoia’nın liderlik ettiği bir önceki yatırımla birlikte, Insider'ın aldığı toplam fon miktarı 274 milyon dolara ulaştı.
Insider, yatırımdan kısa bir süre önce G2'ye göre Dünyanın En İyi 6. Yazılım Şirketi seçilmişti. Bu yatırım, Insider'ın şirket birleşmesi ve satın alma odaklı stratejisini hızlandırırken, şirketin pazarlamacıların ihtiyaçlarına göre günden güne yeni kanallarla geliştirdiği endüstri lideri platformunu güçlendirmeye ve çığır açan teknolojileri ürünlerine entegre etmelerine destek oldu.
Güncelleme: Haber yayınlandıktan sonra Fimple, APY Ventures liderliğinde gerçekleşen köprü yatırım turunda KT Portföy, Tera Portföy ve melek yatırımcılara yeni bir melek yatırımcı daha ekleyerek 3.5 milyon dolar yatırım aldığını açıkladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap