Oyun, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en karlı ve en çok yatırım alanlarından biri. Özellikle 2020'de Zynga, Türk oyun şirketi Peak'i 1.8 milyar dolara satın almasıyla dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi. Bir sene sonra 255 milyon Dream Games, 55 milyon Spyke Games ve 25 milyon dolarlık Ace Games'in aldığı yatırımlarla ekosistemin gücü bir kez daha kanıtlandı.
2022 yılı içinde pandemi ile gerçekleşen hızlı büyümenin ivme kaybetmesi, ekonomik durgunluk ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi gibi nedenlerle dünya genelinde büyümesi yavaşlasa da Türkiye 2022 yılında ve yeni yılın ilk dört ayında oyun pazarına yapılan yatırımlar dikkat çekiciydi. Özellikle mobil ve NFT alanında geliştirlen oyunlara yatırım ve satın almalar yapıldı. Mart ayında Türkiye oyun ekosistemi ile ilgili yaptığımız haberde Türkiye’nin oyun ekosistemine yapılan yatırımlarda 333 milyon dolarla Avrupa’da birinci sırada olduğunu belirtmiştik.
Nisan ayında yani bu ay içinde yerli mobil oyun girişimi Paxie Games, 3 milyon dolar yatırım aldı. Paxie Games'in 3 milyon dolarlık yatırım turu, Ludus Ventures liderliğinde gerçekleşti. Şirket; Direnç Çelik, Hüseyin Anıl Özmen, Refik Anıl Bulut ve Sare Başel tarafından 2021 yılında kuruldu. Paxie Games'in ilk yatırım turu aynı yılın Ekim ayında gerçekleşti. Şirket, 1 milyon dolar yatırım aldı.
Bu ayın başında bir başka yerli oyun şirketi bir yatırım haberiyle gündeme geldi. Oyun stüdyosu Pink Games, 22.9 milyon lira değerleme üzerinden yatırım aldı. Zeynep Gürkan ve Alp Gürbüzer tarafından kurulan şirket, HTML5 tabanlı oyunlar geliştiriyor. Pink Games ilk yatırımı 1.2 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleşti. İlk yatırım turunda yatırım turunda Alesta Yatırım'ın yanı sıra Geometry Venture Development ve bireysel bir yatırımcı da yer aldı.
Mart ayında oyun geliştiricisi Gulliver’s Games, 1,5 milyon dolar tohum yatırım aldığını duyurdu. Gulliver’s Games'in 1,5 milyon dolarlık yatırımı, Boğaziçi Ventures ve ABD merkezli March Capital'dan geldi. Fakat şirket, 2021 yılının Eylül ayında 750 bin dolarlık bir tohum yatırım almıştı. Alınan yeni yatırım, Gulliver’s Games'in ikinci yatırımı oldu. Doğan Akdağ tarafından kurulan şirket, geçtiğimiz yıl ilk oyunu olan Restaurant Tycoon - Idle Game’i piyasaya çıkardı. Gulliver’s Games, yeni bir proje üzerinde çalışıyor.
Ocak 2023 hızlı başladı
Yine aynı ay içinde bir başka tohum yatırım haberi geldi. Mobil oyunlara odaklanan bir girişim olan Passion Punch, 4 milyon dolarlık tohum yatırım aldı. Colendi liderliğinde yapılan yatırım turu 39 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleşti. Yatırım turuna, Colendi haricinde ise Turkcell Yeni Teknolojiler GSYF, Re-Pie Portföy ve melek yatırımcılar katıldı. 3 yıl önce kurulan Passion Punch, geliştirdiği mobil oyunlar ile 200 milyondan fazla oyuncu ulaştı.
Ocak ayında oyun teknolojilerine odaklanan Ratic, 5,27 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. 5,27 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleşen Ratic yatırımına Arisan İnce önderliğinde İnce ailesi, OXO Finans ve Alpcan Erdoğan katıldı. Ratic'e tam olarak ne kadar yatırım yapıldığı paylaşılmadı. Alınan yatırım, teknik ekibin genişletilmesinin yanı sıra Ratic Launcher ve Ratic Kit isimli ürünlerin geliştirilme süreçlerine devam edebilmesi için kullanılacağı söylendi.
Ocak ayı içerisinde mid-core PC, mobil ve konsol oyunları geliştiren yerli bir girişim olan Funverse Games, 6 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Funverse Games'in tam olarak ne kadar yatırım aldığı paylaşılmadı. 6 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleşen yatırım turuna ise Weplay Ventures, Alfin VC, Yıldız Tekno GSYO, Mediterra Capital partneri Orhan Ayanlar, Astaş Holding'den Burak Aşçı ve ismi açıklanmayan birkaç yatırımcı daha katıldı.
Bir başka yatırım ise yerli oyun şirketi YAMY Studio, UP Venture Capital’dan geldi. 4 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı. 120'den fazla mobil oyun geliştiren yerli oyun şirketi, 2020 yılında Yunus Alkan, Mikdat Doğru ve Ahmet Ferhat Akben tarafından kuruldu. Faaliyetlerini İstanbul’da sürdüren oyun stüdyosu, 2021 yılında Hoop 4 isimli oyunuyla 1 milyon indirmeye ulaşırken, 2022’de Parents Run adını verdiği oyunuyla 2 milyon barajını aştı.
İki ay sonra yani Kasım 2022'de bu kez bir satın alma haberi geldi. Yerli girişim POW Games’in iki oyunu, İngiltere merkezli Matchingham Games tarafından 10 milyon sterline satın alındı. 2021 yılında Şeyhmus Ölker ve Burak Göncü tarafından, hibrit casual puzzle oyunlar geliştirmek üzere kurulan yerli mobil oyun girişimi POW Games'in Food Match 3D ve Tile Match: Home Design Puzzle adında iki farklı oyunu bulunuyor. Hibrit puzzle mobil oyunlar geliştirmek için 2021 yılında kurulan POW Games’in Food Match 3D ve Tile Match: Home Design Puzzle adında iki farklı oyunu bulunuyor. Şirketin ilk oyunu olan Food Match iOS ve Android platformlarında 2 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmış durumda.
Ekim 2022'de Magic Games, 5 milyon dolar tohum yatırım aldı. Magic Games'in 5 milyon dolarlık tohum yatırım turu, Makers Fund liderliğinde gerçekleşti. Şirket, mobil oyunlar geliştirme hedefi ile kuruldu. Yatırım turuna, Makers Fund haricinde ise Hummingbird Ventures'tan Fırat İleri de katıldı. Çağrı Öztürk, Rüya Çelikcan ve Mert Kasar tarafından İstanbul'da kurulan Magic Games, sosyal özellikleri ile ön plana çıkan online bulmaca oyunları geliştirmeyi hedefliyor. Kurucular, daha önce Peak Games'te çalışmış.
Ağustos 2022'de NFT oyun şirketi Yin Yang Games, 1 milyon dolar yatırım aldı. 1 milyon dolarlık yatırım, Gelişim Group tarafından yapıldı. Şirket, 2021 yılının Ocak ayında İlker Onur Kaya, Alperen Kırcanoğulları, Ali Anıl Esmer ve Yiğit Karatokuş tarafından kuruldu. Oyun ve blockchain alanlarında sürdürülebilir ürün ve servisler geliştiren bir oyun stüdyosu olarak hizmet veriyor. 21 kişilik bir ekibe sahip olan Yin Yang Games, GameFi alanında projeler geliştiriyor.
Aynı ay mobil oyun girişimi Agave Games, 7 milyon dolar tohum yatırım aldığını duyurdu. Agave Games'in 7 milyon dolarlık tohum yatırım turu, Londra merkezli Balderton Capital'ın liderliğinde gerçekleşti. Tura, Felix Capital ve 500 Istanbul katıldı. Balderton Capital'ın mobil oyun ekosistemimizin en önemli girişimleri arasında yer alan Dream Games'in yatırımcıları arasında yer alıyor. Agave Games, 2021'in Eylül ayında çekirdek öncesi yatırım turunu tamamlamıştı.
Mayıs ve nisan aylarında yatırımlar yağmur gibi yağdı
Mayıs ayında yerli mobil oyun stüdyosu Cypher Games, 3,2 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Şirketin tohum öncesi yatırım turu, Play Ventures liderliğinde gerçekleştirildi. Yatırım turuna, 500 Global, Finlandiya merkezli Next Games, Elite Game Developers kurucusu Joakim Achrén ve İngiltere merkezli Tripledot Studios kurucusu Akın Babayiğit katıldı. 3,2 milyon dolarlık yatırım, girişimin ilerleyen iki yıl içinde ekibini 6 katına çıkarması ve ilk casual mobil merge oyununu geliştirmesi için kullanılacak. Cypher Games Anıl Şimşek, Tuan Çilingir, Burak Taban, Emir Kocaağa, Mert Can Özcan ve Ezgi Balkan tarafından kuruldu.
Aynı ay, mobil oyun girişimi olarak karşımıza çıkan Hyperlab, tohum yatırım turunu tamamladığı haberi gündeme geldi. 7,5 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleşen yatırım, Crysis oyunları ile birlikte büyük bir üne kavuşan Crytek’in kurucusu Avni Yerli ve ACT Capital’ın kurucusu Ali Can Temel’den geldi.
2019 yılında Abdurrahman Kurt, Berat Can, Halit Altuntaş ve Utku Bayat tarafından İstanbul'da kurulan Hyperlab, geliştirdiği bir oyunla ABD uygulama mağazalarında ilk 5 oyun arasına girerek milyonlarca mobil oyuncuya erişmeyi başarmıştı.
Mobil oyunlara yapılan yatırımlar arttı
Bir başka yatırım haberi de blockchain tabanlı yerli bir oyun projesi olan The Unfettered'den geldi. Şirket, 2,5 milyon dolar yatırım aldı. The Unfettered'ın 2,5 milyon dolarlık yatırım turu, kripto para ve blockchain yatırımları yöneten Vendetta Capital ve oyun token projelerinin yönetimini sağlayan Icetea Labs'in ortak liderliği ile birlikte gerçekleşti.
Yatırım turuna Animoca Brands, Morningstar Ventures, Bridge Mutual, Momentum6, FomoCraft, GAINS Associates, ZBS Capital, L.A.B.S. Group’tan Yuen Wong, Illuvium CEO’su Kieran, Good Games Labs, BreederDAO, PolkaCity, RBL Labs, Paribu Ventures, Cryowar, Parachain Ventures, Gate.io Labs Ex-Sony PlayStation’dan Sam Ong ve Tehmoonwalker da katıldı. The Unfettered, Anıl Evci ve Haris Sevinç tarafından kurulan Awkay Technologies'in ilk projesi olarak ön plana çıkıyor.
Nisan ayında 2021'in Aralık ayında ilk oyunu olan Fruit Match - Sweet Journey'i yayınlayan Gleam Games, köprü yatırım turunu tamamladı. Şirket, 1 milyon dolar yatırım aldı. Köprü yatırım turunun Ludus Ventures liderliğinde gerçekleşti. Yatırım turuna, Ludus Ventures haricinde ise girişim ekosisteminin önemli isimleri arasında yer alan Fatih İşbecer ve Fırat İşbecer de katıldı. 1 milyon dolarlık yatırım ile birlikte oyunlarının global pazarlama stratejisini desteklemeyi hedefliyor. Gleam Games, 2020 yılında Eser Yoğurtçu, Berkay Bekil ve Furkan Bekil tarafından kuruldu.
Aynı ay; Alican Karaman, Eren Erenoğlu ve Enver Yumrutaş tarafından 2021 yılında kurulan Mixer Games, 1.6 milyon dolar değerleme üzerinden tohum öncesi yatırım aldı. Bu turda, WePlay Ventures’ın yanı sıra Deep-tech dikeyinde yatırımlar gerçekleştiren Diffusion Capital Partners yer aldı. Şirket, puzzle-RPG türünde blockchain tabanlı ilk oyunu olan Chubby Five oyunun para birimi olan $CHU sayesinde oyuncuların oyundan gelir elde edebilmelerine olanak sağlayacak.
Mart ayında bir satın alma gerçekleşti. Yerli mobil ve web platformlarında dijital oyunların geliştirici ve yayıncısı konumunda bulunan ABD merkezli SciPlay Corporation, geniş yelpazede bir küresel oyun geliştiricisi olma hedefi doğrultusunda Alictus’u satın alacağını duyurdu. İlk etapta Alictus’un yüzde 80 hissesini 100 milyon dolar karşılığında satın alacağı söylendi. Satın almanın 5 yıl içinde tamamlanacağı söylendi. 2013 yılında Ecem Baran ve Emre Taş tarafından Ankara'da kurulan Alictus, hyper-casual oyunlarıyla kendini kanıtlamış bir geliştirici olarak ön plana çıkıyor.
Ocak 2022'de ise yerli oyun girişimi Fomo Games, 67.5 milyon lira tohum yatırım aldı. Söz konusu 67.5 milyon liralık yatırım 675 milyon TL değerleme üzerinden gerçekleşti. Yatırım, Libertus Capital tarafından yapıldı. 2021'in Mart ayında ise163 milyon lira değerleme üzerinden 17 milyon lira yatırım almıştı. Fomo Games'in yatırımcıları arasında Voodoo, Aream Group LLP, Timo Schlaefer, Fisun Koç Doğan, Micheal Kahn, Erinç Özada, Dostan Investments Limited, Alexandre Carel ve Bizler Investments Limited gibi önemli isimler yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap