Dizel skandalından elektrikli araçta birincilik hedefine Volkswagen'ın elektrikli ve otonom araç geliştirme ajandası

İsmi Almanca 'halkın arabası' anlamına gelen Volkswagen'in son dönemde elektrikli ve otonom otomobillere olan ilgisi biliniyor. Son dönemde yaptığı satın almalar ve ürettiği modellerle piyasada adından söz ettiriyor.
Dizel skandalından elektrikli araçta birincilik hedefine Volkswagen'ın elektrikli ve otonom araç geliştirme ajandası

ABD Çevre Koruma Ajansı 2015 yılının eylül ayında Volkswagen'in (VW) emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markaları bulunan Volkswagen Grubu, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.

2017'de 11 milyon aracın içerisine özel yazılım eklediklerini itiraf etmişti. Volkswagen, skandal için ABD devletine 4.3 milyar dolar ceza ödemeye çarptırıldı. (Ceza, 2017'de ödenmişti.) Bundan sonra Almanca 'halkın arabası' anlamına gelen araba markası, petrolün hızlı tüketimi, içten yanmalı motorların gezegeni tehdit etmesi gibi nedenlerle elektrikli araç üretmeyi kendine misyon edindi. Ama bir taraftan amaç, şirketin imajını temize çekmekti. Hatta 2025'te yıllık 1 milyon elektrikli araç satmayı ve elektro-mobilite alanında küresel lider olmak için yola çıktılar.

İlk model Las Vegas'ta tanıtıldı

Volkswagen, Las Vegas'da düzenlenen olan CES 2016 fuarında yeni elektrikli otomobil konseptini tanıtacağını söyledi. Volkswagen Grubu'nun o dönem yeni göreve gelen Başkanı Dr. Herbert Diess'ın da bir konuşma gerçekleştirdi.  Volkswagen'in yeni modeli, Internet of Things ve otomotiv sektörü arasındaki sinerjiyi de gösteren yeni elektrikli otomobili tüketiciyle buluştu. 

Beş ay sonra şirket yavaş yavaş bu konuda yaptığı yatırımlarla gündeme gelmeye başladı. Volkswagen, Uber'ın Avrupa'daki en büyük rakiplerinden Gett'e 300 milyon dolar yatırım yaptı. Volkswagen'in CEO'su Matthias Müller yaptığı açıklamada Gett'e yaptıkları yatırımın 2025 yılında otomotiv endüstrisinde mobilleşme konusunda lider olma planlarının bir parçası olduğunu açıklamıştı. Apple ve Tesla'nın elektrikli araç konusunda piyasayı değiştirip dönüştürürken, VW de diğer geleneksel otomobil üreticileri gibi bu alanda aksiyon almaktan geri kalmadı. Modular Electric Drive mimarisine sahip tamamen elektrikli aracı I.D.'yi 2020'de satışa sundu.

Aralık 2016'da Volkswagen, geleceğin otomotiv endüstrisini elektrikli ve sürücüsüz otomobillerin şekillendireceği beklentisine 13'üncü markası Moia ile cevap verdi. Buradaki amacı, Uber'e rakip olmaktı. Moia CEO'su Ole Harms kullanıcıların Uber benzeri bir uygulamayla shuttle servisleri çağırmalarını sağlayacağını söylemişti.

Mart 2017'de otomobil pazarının tüm büyük oyuncuları geleceğin teknolojisi olan sürücüsüz araçlar üzerinde çalışmaya başlamış olan rakiplerinden geri kalmak istemeyen Volkswagen tamamen sürücüsüz konsept tasarımı Sedric'i tanıttı. (Sedric adı, "self-driving car" (sürücüsüz otomobil) kelimelerinin kısaltmasından oluştuğunu hatırlatalım.) Aynı yılın Ağustos ayında Volkswagen elektrikli minibüs konsepti I.D. BUZZ'ı piyasaya çıkardı.

Bu hamle şirket için önemliydi. Çünkü Vosvos'un efsane minibüs modelinin günümüze uyarlanmış konsept versiyonu Detroit otomobil fuarında konsept modeli büyük ilgi görmüştü.

Volkswagen için en kritik yıl, 2018 idi. Önemli işbirlikleri ve satın alma haberleri ardı ardına geldi. Bu yılın Şubat ayında Volkswagen, 2016 Paris Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkardığı elektrikli aracı I.D.'nin üretimine 2019'un Kasım ayında başlayacağını duyurdu. Mart ayında Volkswagen'in konsept otonom aracı VIZZION ilk kez paylaşıldı. Mayıs'ta Apple sürücüsüz araç için Volkswagen ile iş birliğine gitti. Apple, sürücüsüz otomobilleri çalışanları için servis olarak kullanacağı söylenmişti. Apple daha önce diğer Almanya merkezli otomobil üreticileri olan BMW ve Mercedes-Benz ile iş birliğine gitmek istediğini fakat şirketlerin anlaşamadığını belirtelim.

Şirket, bir ay sonra Gett'e 80 milyon dolarlık ek yatırım turunda liderlik etti. Son yatırım ile birlikte girişimin1.4 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı. 2025 yılında otomotiv sektöründeki mobilleşme konusunda baş oyunculardan biri olmak planının bir parçasıydı. Haziran 2018'de Volkswagen'in elektrikli yarış aracı, Pikes Peak Hill Climb'da rekor kırdı.

Ama o yıl en çok Alman otomobil devi Volkswagen, otonom araçlarla ilgili yaptığı bir satın alması çok konuşulmuştu. Google’ın eski yöneticisi Chris Urmson’ın yöneticiliğini yaptığı Silikon Vadisi şirketlerinden Aurora ile sürücüsüz araç geliştirmek için anlaşmaya vardı. Volkswagen’ın 2021 yılına kadar birçok şehirde sürücüsüz araçlardan oluşan taksi filosunu yollara çıkarmayı planlamıştı. Şirketin bu amaçla bu yıl Aurora ile birlikte üreteceği test otomobilleri de görücüye çıkarması bekleniyordu. Ancak Volkswagen için 'dev hamle' olarak nitelendirilen işbirliği bir sene sonlandı. İki tarafta bu konu hakkında yorum yapmaktan çekindi. 2018'in Ekim ayında Araç satın almayı kolaylaştıran AutoGravity'e yatırım yaptı

Tesla'ya da yatırım yapmak istedi

2018'de yakaladığı ivme 2019'da da hız kesmeden devam etti. Yılın ilk ayında, Kuzey Amerika'daki üretim tesisine elektrikli araçlar için 800 milyon dolar yatırım yaptı. Elektrikli araçlara olan ilgiyi artırmak şirket, önümüzdeki beş yıl içinde farklı tüketici segmentlerine uygun olarak 20 farklı elektrikli araç modeli üretmek istediğini açıklamıştı. Bunun için 800 milyon dolar kaynak ayıran şirket, tesisi büyütürken yaklaşık 1000 kişilik de istihdam sağlamayı hedeflemişti.

2019'da Volkswagen, elektrikli otomobil sahipleri için önemli bir sorunu çözecek olan mobil şarj istasyonlarını duyurdu. Mobil şarj istasyonlarının özellikle ihtiyaç halinde taşınabilmesi, elektrikli otomobiller için önemli bir avantaj olarak nitelendirildi. 

Aynı yıl Tesla'ya yatırım yapmak için yola çıktı. Volkswagen CEO'su Herbert Diess, günümüzün en popüler otomotiv şirketlerinden biri olan ve elektrikli otomobil denince akla gelen Tesla'ya yatırım yapmak istediği açıklandı. Herbert Diess büyük hissedarları ikna edemedi. 

2020 stratejik hamlelerin yılıydı

Haziran 2020 Volkswagen'den stratejik bir yatırım hamlesi geldi. Ford'un sürücüsüz otomobil birimi Argo AI'a 2,6 milyar dolar yatırım yaptı. Bu paranın 2,6 milyar dolarlık yatırımın 1 milyar doları nakit olarak verilmiş. Geri kalan 1,6 milyar dolar ise Volkswagen'in Münih'te yer alan 200 kişilik sürücüsüz otomobil birimine karşılık olarak sayılmıştı.

Volkswagen bir sene sonra İsveç merkezli pil üreticisi Northvolt, 2,75 milyar dolar yatırım yaptı. Elektrikli araçların kullanacağı Lithium-ion piller üretme hedefi ile kurulan Northvolt'un 2,75 milyar dolarlık yatırımı, Goldman Sachs ve Volkswagen'in ortak liderliğinde gerçekleşmişti.

Bütün bu satın almaların ışığında analistler, elektrikli araç satışlarında Volkswagen'in 2025'e kadar Tesla'yı geçeceğini düşünüyor.Volkswagen'in elektrikli aracı ID.3, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında piyasaya sürülmesine rağmen Avrupa'da en çok satan üçüncü elektrikli araç oldu. Analiz şirketi LMC, Volkswagen'in önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olmak için Tesla'yı geçeceğini ve VW'nin elektrifikasyona yaptığı büyük yatırımın karşılığını almaya başladığını söyledi.

LMC genel müdürü Pete Kelly, Tesla'nın globaldeki elektrikli araç pazar payının 2020'de yüzde 20'den 2025'te yüzde 10'a düşmesinin beklendiğini ve VW Group'un yüzde 10'un altından yüzde 15'in üzerine çıkmasının beklendiğini belirtmişti. Ayrıca Ford, Toyota, GM ve Mercedes'in de hisselerinin artacağını öngördüklerini dile getirdi.

Bu sene Mart ayında bu varsayımı doğruyacak bir hamleyle Avrupa'da devasa fabrikalar kurarak Tesla ile rekabette elini güçlendirmek için yola çıktı. Avrupa'da 2030 yılına kadar faaliyete geçecek altı fabrika kurmayı planladığını açıkladı. Bu fabrikalar ya tamamen Volkswagen tarafından ya da iş ortakları ile birlikte kurulacak. 

Birkaç gün önce ise Volkswagen'in emisyon skandalının başka bir yansımasıyla ilgili bir gelişme yaşandı. Skandalın cezasıyla finanse edilen bir elektrikli araç şarj ağı Electrify America, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki şarj istasyonu sayısını iki katından fazla artırmayı planladığını açıkladı. 2025 yılına kadar 1.800 hızlı şarj istasyonu ve 10.000 bireysel şarj cihazına iki milyar dolar yatırım yapılacağı söylendi.

Yukarıdaki tablonun geneline bakıldığında Volkswagen'in de diğer araç üreticilerine göre iddiasında daha ısrarcı olduğu ortaya çıkıyor. Ama yine de bu işin kazanını hala belli değil. Bunu zaman belirleyecek. 

Geçen haftalarda Ford ve Toyota'yı yazmıştık. Volkswagen'in diğer rakiplerinin bu konuyla ilgili yaptıklarını öğrenmek için linkleri tıklayabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.