Volkswagen, elektriki araç paylaşım servisi MOIA'nın otonom dolmuşunu tanıttı

Volkswagen, elektriki araç paylaşım servisi MOIA'nın otonom dolmuşunu tanıttı

Volkswagen, MOIA adını verdiği elektrikli araç paylaşım hizmetinin en önemli parçasını tanıttı. Geçtiğimiz gün Techcrunch Disrupt'ta tanıtılan elektrikli ve otonom özellikleri bulunan bu araç (bizim dolmuşlarımızdan) ince detaylarıyla oldukça beğeni topladı. Kullanıcıların mobil uygulama aracılığıyla kalkış ve iniş noktalarını belirleyebildiği bu aracın otonom olmasının yanında, tek kişilik koltukları, led aydınlatmaları, şarj istasyonları ve kablosuz bağlantı gibi özellikleri oldukça ilgi çekiyor.

2018 yılında Hamburg'da 200 araçla hizmet vermeyi planladıklarını belirten MOIA CEO'su Ole Harms, 2025 yılına kadar Avrupa ve Amerika'da 1 milyon araca ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=y2X1ehdJQSI

Her ne kadar otonom bir araç paylaşım hizmeti olmayı hedefliyor olsa da MOIA'nın ilk olarak öne çıkarmayı istediği özellikleri otonom olması değil çünkü henüz yasal düzenlemeler buna uygun değil. Bunun yanında şu anda 30 dakikada yüzde 80 şarj olabilme, tek pil ile 300 km gidebilme, gürültü ve hava kirliliği yapmama gibi özelliklerine vurgu yapıyorlar. Yetkililer, otonom özelliğe gerek kalmadan bu işletmenin hala karlı olabileceği belirtiliyor.

Yaklaşık 230 metrede bir duraklar kurmayı planladıklarını belirten Harms, "kamu kurumlarına tam saygıyla çalışıyoruz" diyerek toplu taşıma sistemlerine rakip olmadıklarını, zaten bir toplu taşıma kullanan kişileri daha küçük bir havuzda toplamayı amaçladıklarını belirtiyor. Tabi ki bu hizmet taksi çağırmak veya Lyft, Uber kullanmaktan daha ucuz olacak.

Volvo, Ford, GM ve daha birçok büyük otomobil markası elektrikli ve otonom araç çalışmaları yanında bireysel veya Uber/Lyft gibi firmalarla ortaklık yaparak araç paylaşım hizmeti alanında da çalışmalarına hız vermiş durumda. Volkswagen bu anlamda oldukça hızlı hareket ederek liderliği almış durumda. Şirketin COO'su Robert Henrich, "bu aracın geliştirilmesinde birçok fikir entegre ettik fakat şimdiden gelecek versiyonları için çalışmaya başladık" diyor.

Teknolojinin hayatımıza bir ihtiyaç olarak soktuğu otomobil sahipliği olgusunun böylelikle değişmeye başlıyor olması oldukça sevindirici bir gelişme. Umarım çok daha hızlı bir şekilde bir kültür olarak yaygınlaşır ve büyük şehirlerin en büyük bir problemi olan trafik için de çözüm olmuş olur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.