2018'de daha fazla adapte olacağımız 10 teknoloji ve inovasyon trendi

2018'de daha fazla adapte olacağımız 10 teknoloji ve inovasyon trendi

Rüzgar gibi geçen 2017'de çoğu tüketici, teknolojik gelişimlerle birçok yeniliği tanıdı. Sadece birkaçı olan Akıllı Asistanlardan, görsel tanıma teknolojilerine, Artırılmış Gerçekliğe kadar insan merkezli tasarım ve iş modelleri daha fazla kendisini hissettirdi.

Önemli ajanslardan J. Walter Thompson'a bağlı The Innovation Group'un yayınladığı The Future 100: Trends and Change to Watch in 2018 raporunda  bu yıl etkilerini bir hayli hissettiğimiz ve önümüzdeki yılda daha fazla benimseyeceğimiz değişim ve trendler yer alıyor.

AR teknolojisi kitlelere ulaştı

Öncesinde genellikle küresel şirketlerin büyük bütçe harcamaları ile pazarlama kampanyalarına entegre ettiği Artırılmış Gerçeklik (AR) bugün birçok akıllı cep telefonu kullanıcısının ulaştığı bir konuma geldi. Google, Facebook gibi teknoloji devlerinin oluşturdukları platformlarda ise AR teknolojisi geliştirmek artık hem yazılımcılar hem de tasarımcılar için hiç olmadığı kadar kolay.

AR kullanımı son derece popüler olan Pokémon Go ile ivme kazandı diyebiliriz. Günümüzde oyunun dışında gerçek tüketici avantajları sağlamak için hazırlanmış önemli bir özellik haline gelen AR için  Apple CEO'su Tim Cook, "Zamanla, bu özelliklerin bir web sitesinin olması kadar önemli olacağını düşünüyorum" diyor.

Görsel tanıma teknolojileri

Görsel tanıma ve akıllı kameralara yönelik teknolojiler raporda 'Gözlerin İnterneti' olarak belirtiliyor. Görsel teknoloji girişim fonu LDV Capital'e göre önümüzdeki yıllarda pazar  en az yüzde 220 büyüyecek.

Apple, iPhone X ,ile telefon kilidini açma özelliğini yüz tanıma sistemine entegre ederek bu alanda yeni bir çığır açtı.  Perakende sektörü de dijital dönüşümünü akıllı görüntü tanıma teknolojileri ile yaşamaya devam ediyor.  Şubat 2017'de Pinterest, yeni bir lens özelliği olan 'Shazam for objects"i kullanıma açmıştı. Kamerayı herhangi bir şeye (ürünlere, sanata ve doğaya) çevirdikten sonra kullanıcılar uygulamanın görüntüsünü analiz ederek ilgili sonuçlara ulaşabiliyorlardı. Yine Amazon'un Nisan 2017'de duyurduğu Echo Look, dahili bir kameraya sahip ilk akıllı hoparlördü.

Makine öğrenmedeki gelişmeler, kameraların perakende, pazarlama ve ötesine geçebilecek en önemli araçlarla bireyleri tanıması, alışkanlıkları öğrenmesi, duyguları ölçmesi ve daha fazlasını yapabilmesi anlamına da geliyor.

Teknolojide kadın devrimi

Raporda, büyük teknoloji şirketlerinin yıllar boyunca kadınları büyük bir tüketici teknolojisi pazarı olarak görmezden geldikleri bilgisi yer alırken, artık bunun değiştiğine değiniliyor. Büyük bir pazar olan kadınların,  tüketici harcamasında 20 trilyon doları kontrol eden bir fırsatı temsil ettiği belirtiliyor.

Kadın liderliğinde başlatılan bu yeni girişim dalgası, bu  tüketici grubunun ihtiyaçlarını karşılamak için kadın merkezli, empatik bir bakış açısı ve ferahlatıcı bir tasarım estetiği ile teknik sağlık ürünleri yaratıyor. Natural Cycles, Flex kadın girişimciler tarafından kurulan ve kadınlara yönelik hizmet sunan şirketlerden sadece ikisi.

Akıllı asistanlar

Raporda 'Kulakların İnterneti' olarak yer alan akıllı asistanlar, bu yıl üzerinde çokça konuştuğumuz bir üründü. Önümüzdeki yılda da akıllı asistanlardan daha fazla bahsedeceğiz gibi görünüyor.

İnovasyon Grubu'ndan Mindshare ile ortak olarak yayınlanan "Speak Easy" adlı araştırmasına göre, global akıllı telefon kullanıcılarının üçte ikisinden fazlası, sesle aktive edilmiş televizyonların (% 69) ve ışığın (% 66)  ve neredeyse yarısı (% 45) buzdolabının kontrol edilebilmesi fikri ile ilgileniyorlar.

Bu arada ses şirketlerinin de akıllı hoparlör oyununa girmeye başladıklarını hatırlatalım. Ekim ayında Sonos, birden fazla akıllı asistanla  bütünleşebilen akıllı hoparlörü Sonos One'ı tanıtmıştı.

5G

Dünyada ilk kez 2009'da kullanıma açılan 4G'nin devamı niteliğinde olan 5G'nin teknik standartları henüz düzenlenmedi, ancak saniyede 10 gigabit veri aktarmayla 4G'den 100 kat daha hızlı olması bekleniyor. Bu, tam uzunlukta bir HD filmin indirilmesinin yalnızca birkaç saniye alacağı anlamına geliyor. 5G'nin, araçlardan buzdolabına, trafik ışıklarına cihazların anlık olarak büyük miktarda veri gönderip almalarına izin vererek İnternetin devrim niteliğindeki yerini alması öngörülüyor.

Apple, Nokia, Samsung, Verizon ve Ericsson gibi şirketlerin hepsi derin 5G araştırmalarını sürdürüyorlar. Bazıları hükümetlerle partnerlik anlaşmalarına başladılar bile. Türkiye'de de 5G teknolojisinin 2020 yılında kullanılması bekleniyor.

Üretim 2.0

Süper kişiselleştirilmiş üretim gerçeğe dönüşüyor ve alışveriş yapma biçimimizi tamamen değiştiriyor. 2017'de Adidas, Speedfactory adını alan, spesifik pazarlar için hızlı bir şekilde küçük ölçekli tasarımlar üreten ve aylar boyu süren üretimi tek bir güne sığdıran ilk otomatik fabrikasını tanıtmıştı.

Adidas'ın yanı sıra Nike da  bir ayakkabının üst kısmını insandan 20 kat daha hızlı bir araya getirebilen elektrikli yapıştırma makineleri ürettiğini duyurmuştu.

İnternet erişimi olan yeni milyarlarca insan

Akıllı telefon fiyatlarındaki düşüş sayesinde gelişmekte olan ekonomilerde yaşayan daha fazla tüketici İnternete bağlanabilecek.  Öte yandan teknoloji şirketleri de ücretsiz İnternet hizmeti sağlayabilmek için bir takım adımlar atıyorlar. Facebook, Kenya'dan Myanmar'a telekom şirketleri ile ortaklık kurarak abonelerine Bedava Temel Bilgiler'e erişim imkânı sağlıyor ve kullanıcılara veri planına bakmaksızın bazı internet servisleri sunuyor.

Destekleyici teknolojiler

Teknoloji ile engellilerin dünyada bağımsız olarak dolaşmalarına yardımcı olmak için yaratıcı bir çok yenilik hayata taşınıyor. Be My Eyes yardıma ihtiyacı olan görme engelli insanlara yardımcı olan bir uygulama. Gönüllülerin katkılarıyla çalışan uygulamadaki video aramalarında kullanıcılar yön bulma, okuma talimatları ya da ürünün son kullanma tarihi ve çok daha fazlası için sorular sorabiliyorlar.

Yine görme engelliler için üretilen giyilebilir teknolojiler de kişilerin hayatlarını kolaylaştırıyor. Bugün markaların bu alanda oynayabilecekleri rolü yeni yeni tanımaya başladıklarını söyleyebiliriz.

Çinli teknolojiler küresele açılıyor

Alibaba, yaptığı başarılı partnerlik anlaşmaları ile çok uzun zamandır Çin dışındaki bir çok pazarda yer edinen bir şirket. Raporda, yükselen Çin markalarının Batı için başarıyla yeniden markalaşabilmeleri durumunda, teknoloji peyzajı üzerinde büyük bir etki yaratacakları bilgisi yer alıyor.

Teknoloji şirketleri için zor anlar

2016 ABD Başkanlık Seçimleri'nin Rusya'nın manipülasyonuna uğradığına yönelik iddialar bu yıl Facebook, Google, Twitter gibi teknoloji şirketlerine zor anlar yaşatmıştı. Konu ciddi deliller ile mahkemeye taşınırken, teknoloji şirketlerinin önümüzdeki yıllarda hükümetlerce daha sıkı kurallara maruz kalmaları bekleniyor. 10 ya da en fazla 20 yıl sonra şirketlerin merkezlerinin web olmayacağı belirtiliyor.

Bu, adapte olacağımız bir konu gibi görünmese de yaşanan güvensizlikler tüketiciyi bir hayli huzursuz etti. Raporda, teknoloji ve inovasyonun yanı sıra  kültür, seyahat ve konaklama, marka ve pazarlama, yeme-içme, güzellik, perakende, güzellik, lüks tüketim, sağlık ve yaşam kategorilerinde de önemli öngörüler yer alıyor. Raporun tamamına ulaşmak için linki takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.