Tek solukta Tesla'nın 16 yıllık macerası

Solar Roof'dan The Boring Company'ye Tesla'nın 16 yıllık sıra dışı yolculuğununun kilometre taşlarını sizin için derledik.
Tek solukta Tesla'nın 16 yıllık macerası

17 Haziran'da 16 yaşına basan Tesla, ABD otomobil pazarının en çok dikkat çeken isimlerinden biri. Özellikle çıkardığı her yeni model ile gündem yaratan Tesla, CEO'su Elon Musk'ın açıklamalarıyla sık sık konuşuluyor. Gelin Tesla'nın 16 yıllık sıra dışı yolculuğunun dönüm noktalarına birlikte bakalım. 

Tesla'nın ilk aracı 

Elon Musk, ortağı Peter Thiel ile kurduğu Paypal'ı 2002 yılında sattıktan sonra, kendi hissesine karşılık gelen 1.5 milyar dolar ile SpaceX şirketini kurdu ve Tesla'nın erken dönem yatırımcılarından biri oldu. Böylece Elon Musk, Temmuz 2003'te Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kurulan şirkete Kurucu Ortak ünvanıyla eklenmiş oldu. Tesla'nın ilk aracı olan Roadster Lotus kasaya sahipti. 2008 yılında piyasa sürülen otomobil, hızı ve havalı görünümüyle  elektrikli araçlarla iligili fikirleri baştan sona değiştirdi. 

Fabrikaya geçiş ve Toyota anlaşması 

2010 yılında Tesla, General Motors ve Toyota'nın faaliyet gösterdiği fabrikayı satın aldı. GM'nin 2009'da iflas etmesinin ardından şirketin fabrika için 42 milyon dolar ödediğini belirtelim. 

2006 yılında Toyota Tesla'nın hisselerini satın aldı. İkili, RAV4 EV aracının üretimi için güçlerini birleştirdi. Bu ortaklık 2014'de son buldu.

Model S

Şirket, 2012 yılında yenilikçi ve sade tasarımıyla dikkat çeken Model S'i piyasaya sürdü. Tıpkı Roadster gibi elektrikli araç konusunda tüketicide yerleşen algıları bozan Model S, sürücülere şirketin tasarım, mühendislik ve üretim açısından lüks bir araç sunabieceğini gösterdi. 

Hızlı Şarj İstasyonları 

Tesla'nın yükselişinde hızlı şarj istasyonlarının etkisi de büyük. Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin'de hızlı şarj istasyonlarını yaygınlaştıran şirket, sürücülerin uzun yolculuklar yapabilmesini sağladı. Tesla, bu hamlesiyle kendini diğer elektrikli araç şirketlerinden ayrışmayı başardı. 

Model X 

Tesla'nın SUV aracı Model X'in tanıtımı 2012 yılında gerçekleşti. Yukarı doğru açılan "Şahin kanatları"na sahip kapılarııyla dikkat çeken aracın piyasaya sürülmesi ise 3 yıl aldı. 

Tesla D ve Ludicrous Mode

Elon Musk'ın attığı merak uyandıran bir tweet ile gündeme gelen ve üstü kapalı olarak ilk defa 2015'de duyurulan dual motor, Model S'de yerini aldı. Bu sayede Model S 3.2 saniye içinde 0-96 km/saat hıza çıkabilme özelliğine kavuştu. Model S P85D'ye eklenen bu özelliğe "İnsane Mode" ismi verildi. Adını çift motor için kullanılan D kısaltmasından alan modeller, dört çekerli ve Tesla'nın bugüne kadar ürettiği en güçlü araçlar olarak öne çıktı.

210 km/sa'e kadar hızlanabilen Model S P85'in yeni versiyonu olan P85D'nin üst hız limiti ise 250 km/sa. Model S'in P90D ve P100D sürümlerine eklenen Ludicrous Mode ise çıtayı daha da yükseltti. Tesla'nın 9 Ekim'de tanıttığı bir başka sürpriz de araçlarına eklenen oto-pilot özelliği oldu.

Otopilot Özelliği

2015 yılında otopilot özelliğini piyasaya sürerek, sürücülere küçük bir otonom araç deneyimi yaşattı. Hala otopilot üzerine çalışmaları süren şirket, tamamen otonom bir araç üretmeye odaklansa da, şimdilik bu aracın sürücülerle buluşmadığını belirtelim. 

Yeni güncellemenin Tesla Model S ve Model X için yayınlanana otopilot özelliği ile otomobiller bazı durumlarda sürücüye ihtiyaç duymadan kendi başlarına gidebilme imkanına kavuştu Aynı şeklide otomobillerin, yapay zeka algoritmalarıyla risk ve tehlike algılayarak ona göre manevra yapabilldiğini de belirtelim. Yine de otomatik pilot güncellemesi, otomobilleri tamamen "sürücüsüz otomobil" haline getirmedi.

O dönemde sürücüler, arabayı otoyolda kullandırmak, şerit değiştirmek, trafiğe göre hızı ayarlamak gibi işleri otomatik pilota yaptırabiliyordu.

Gigafactory 1

2016 yılında Nevada'da açılan pil üretim merkezi, Tesla'nın ABD'deki ikinci fabrikası oldu. Tesla pil üretiminde Panasonic ile ortaklık yapmaya karar verdi. Çeşitli laboratuvarları bünyesinde barındıran  olmanın yanında Gigafactory, başka firmalar için elektrikli otomobil pili üretme potansiyeline de sahip olmasıyla dikkat çekmişti. Tesla'nın 510 bin metrekare alana yayılan bu dev tesisle,  2020'de yıllık 35 gigawatt-saatlik üretim kapasitesine ulaşması bekleniyordu. Şu an için bu konuda herhangi bir resmi açıklama yapılmış değil ancak belirtilen bu rakamın 2013'te tüm dünyadaki lityum iyon pil üretimine eşit olduğunu hatırlatalım. 

Model X

Tesla, 2015 yılında Model X için üretimi sürecinin tamamlandığını duyuran şirket, ön sipariş almaya başladı. "Falcon Wings"  ve özel arka koltuklarıyla Model X'in üretimi şirket için zorlu bir süreç haline gelmişti. Bir süredir Model X için ön sipariş alan şirket, toplamda 20.000 ön sipariş aldıklarını açıkladı. Şirket ayrıca tanıtım gününden itibaren sipariş veren kullanıcıların ise otomobillerine 8-12 ay içerisinde kavuşabileceklerini de ekledi. 

Solar Roof

2016 yılında birleşme için Solarcity'ye 2,8 milyar dolarlık teklif veren Tesla, hissedarların Musk'ı desteklemesiyle, satın alma sürecini tamamladı. Birleşmenin ardından şirket, 2017 yılında Tesla Solar çatı panellerini ömür boyu garantiyle ön siparişe açtı. 2017'den günümüze gelindiğinde, Tesla bu alanda beklenen ilerlemeyi kaydedemiş olsa da en azından yalnızca araç üretimine odaklanan bir firma olmaktan çıktı. 

The Boring Company 

Elon Musk'ın vizyonuyla birlikte şimdiye kadar ürettiği ürünlerle çevreci bir yaklaşıma sahip olan Tesla, Boring Company ile bunu pekiştirdi. Şehirlerin trafik problemine çözüm üretmeyi amaçlayan Boring Company, tünellerle yer altında otomobilleri taşıyacak elektrikli patenler geliştirmeye odaklandı. 2017 yılında Los Angeles'da tünel kazmaya başlayan şirket, tünellerin ayrıca Hyperloop da barındıracağını da belirtti. 

Model 3 

31 Mart'ta yeni elektrikli otomobili Model 3'ü tanıtan Tesla, elektrikli otomobilleri ana akım hale getirmek adına en büyük adımı atmış oldu. 35 bin dolardan başlayan fiyatlarla ön siparişe açılan Model 3, daha büyük kitlelere ulaşmak için Türkiye ile bilrikte Brezilya, Güney Afrika, İrlanda, Hindistan, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur ve daha birçok ülkede ön sipariş kapsamında satışa sunuldu.

Tesla Semi ve Sürpriz Roadster 

Teslanın elektrikli tırı Tesla Semi 2017'de tanıtıldı. Tanıtım günü defalarca ertelenen şirketin yeni aracı, merakla bekleniyordu. Hatta birkaç kez yollarda da görüntülenmişti. Etkinlikte Tesla Semi'iyi tanıtmakla da yetinmeyen Tesla, sürpriz yaparak yeni Roadster modelini de tanıttı.

0'dan 100 km hıza sadece 5 saniyede çıkabilen Tesla Semi, rakipleri ile karşılaştırıldığında oldukça hızlı bir tır. Toplamda 40 ton yük çekebilen Tesla Semi, 40 ton çektiği senaryolarda 0'dan 100 km hıza 20 saniyede ulaşabiliyor.

Tesla'nın o dönem için yeni spor modeli olarak konumlanan Roadster ise  0'dan 100 km hıza 1 ,9 saniyede, 0'dan 160 km hıza 4,2 saniyede çıkabiliyordu.. Tanıtılan modelin sadece giriş modeli olduğunu  altınız çizen Elon Musk, maksimum hızın 400 km'nin üzerinde olduğunu da belirtmişti.

SpaceX Falcon Heavy ve Tesla Roadster

Elon Musk'ın diğer girişimi SpaceX'in ürettiği Falcon Heavy, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Dünyanın en güçlü roketlerinden biri olarak konumlanan Falcon Heavy'nin fırlatılışının en ilginç yanı ise rokette Tesla marka bir spor arabanın yer almasıydı.

Tüm dünyada izlenen Fırlatma, hem medya hem de sosyal medyada ses getirdi. O dönemde 19 milyondan fazla takipçisi bulunan Musk'ın Twitter hesabından paylaştığı video kısa sürede 13 milyondan fazla görüntülendi. 193 binden fazla kişinin konuştuğu tweeti 487 binden fazla kişi favorilerine ekledi.

Model Y 

Tesla'nın 2020'nin sonbaharında satışa sunulması planlanan aracı Tesla Model Y, 15 Mart 2019'da resmi olarak tanıtıldı. İlk olarak 2017 duyurulan Model Y, tanıtımda farklı seçenekler ile karşımıza çıkmıştı. 39 bin dolardan satışa çıkması planan Standart Tesla Y serisinin yanı sıra Tesla Y'nin uzun menzilli versiyonu da bulunuyor.  Tek seferlik şarj ile 480 kilometre yol kat edebilecek uzun menzilli Tesla Y'nin fiyatı ise 47 bin dolar.

Tesla Model Y’de sunulan bir diğer versiyon ise Dual Motor AWD seçeneği olmuştu. Performans artımını hedefleyen bu seçenek, aynı zamanda sürüş menzilinin 450 km’ye düşmesine yol açtı. 0-100 km/s hıza 4.8 saniyede ulaşan Tesla Model Y Dual Motor AWD, en fazla 217 km/s hıza ulaşabilecek.

Megapack 

Sürdürülebilir enerji kapsamındaki çalışmalarını devam ettiren Tesla, 2019'da Megapack'i duyurdu. Megapack, şebeke ölçeğinde bir enerji depolama ürününüydü. Megapack, doğalgaz fiyatlarının yükselmesine yol açan elektrik santrallerine bir alternatif olarak konumlanıyordu. Megapack'in Üretim kapasitesi sayesinde kullanıcılar tarafından daha yaygın olarak kullanılan doğalgaz ürünlerinin yerine geçmeyi hedeflediğini belirtelim.

Cybertruck 

Tesla, Kasım 2019'da Cybertruck adı verilen yeni pick-up aracını tanıttı. Zırhlı bir araç olan Cybertruck'ın dış aksamı ultra sert paslanmaz çelikten oluşuyordu. Araç, güçlendirilmiş olarak nitelendirilen camlara sahip olsa da şirketin kırılmaz camlar konusundaki iddiası tanıtım etkinliğinde yerle bir oldu. Tanıtım sırasında yapılan dayanıklık testinden geçemeyen Cybertruck  dayanıklılık konusunda kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu.

Tüm bunlara rağmen aracın teknik özelliklerinin dikkat çekici olduğunu söylemek mümkün. Tesla Cybertruck, yaklaşık 2.9 saniyede 100 km/sa hıza çıkabiliyor. Farklı batarya seçenekleri olan araç, 400 kilometre, 480 kilometre ve 800 kilometre gibi farklı menzil seçeneklerine sahip.

Şirketin Gelecek Planları 

Ocak 2019'da Şangay'da yeni bir Gigafactory'nin temellerini atan Tesla, Çinli bankalardan 1.4 milyar dolar kredi aldı. Bir yıldan kısa bir sürede fabrikayı tamamlayan şirket, Çin'de ürettiği Model 3 araçlarını diğer araç modellerinden daha uygun fiyata sunmayı planlıyor.

2019 yılının sonlarına doğru şirket, Gigafactory 4'ün Berlin yakınlarında kurulacağını açıklamıştı. Bu fabrikanın ise yılda 500 bin araç üretmesi planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.