Tesla D ile dünyanın en hızlı araçları arasına giren şirketin yeni rotası sürücüsüz otomobiller

Tesla D ile dünyanın en hızlı araçları arasına giren şirketin yeni rotası sürücüsüz otomobiller

Tesla'nın elektrikli araçlarında yeni rotası sürücüsüz otomobiller. Elon Musk'ın 2 Ekim'de attığı tweet'le birlikte, yeni aracı D ile "bir şey daha" duyurmasını beklediğimiz Tesla'nın sürprizi araçlarına eklenen oto-pilot özelliği oldu.

Elon Musk 9 Ekim'de düzenlenen geniş katılımlı bir etkinlikte merakla beklenen D'yi tanıttı. Adını çift motor için kullanılan D kısaltmasından alan modeller, dört çekerli ve Tesla'nın bugüne kadar ürettiği en güçlü araçlar olma özelliğinde. Örneğin yeni P85D, sıfırdan 96 km/sa hızına 3,2 saniyede çıkıyor. Bu, bugüne kadar üretilen en hızlı araçlardan biri olan McLaren F1'ın da skoru aynı zamanda.210 km/sa'e kadar hızlanabilen Model S P85'in yeni versiyonu olan P85D'nin üst hız limiti ise 250 km/sa.

D yükseltmesiyle birlikte Tesla'nın bütün Model S'leri de artık D modeli olarak gelecek. Çift motor özelliği 60 kWh (60D modeli) ve 85 kWh (85D modeli) aküye sahip modellerin fiyatında 4 bin dolarlık artışa mal olurken, Tesla'nın performans aracı P85'in 105 bin 570 dolar olan fiyatı 120 bin 170 dolara çıktı. Ancak Tesla bunun karşılığında S modellerinin performansında ciddi ilerlemeler kaydetmiş. Zira, P85D ve 85D tek şarjla yaklaşık 443 km yol alabiliyor. 60D için sürüş mesafesi 362 km'ye çıkmış. Tesla, 60D ve 85D modellerini 2015 Şubatta, P85D modelini ise Aralık ayında piyasaya sunmayı planlıyor. tesla otopilot

Sürücüsüz Araçlar

Tesla'nın sürücüsüz otomobiller üzerinde çalıştığı bir sır değil ve bir yıldan uzun süredir Elon Musk dahil hemen herkesin konuştuğu bir konu. Dün Los Angeles'ta düzenlenen etkinlikta Tesla bu yöndeki ilk somut geliştirmesini de tanıttı. Eklenen ultrasonik radar sayesinde etrafını görebilen araçlar, Musk'ın deyimiyle artık oto-pilot özelliğine sahip olarak gelecek. 

Sis ve kar gibi hava koşullarında etrafını görebilen araçların, trafik işaretlerini, yayaları, algılayabilmesi; bu verileri GPS ve gerçek zamanlı trafik bilgileriyle birlkte kullanabilmesi planlanıyor. Tesla'nın sürücüsüz otomobillerle ilgili başta düzenlemeler olmak üzere belirsizlikler nedeniyle henüz bu kadar kapsamlı bir dönüşüme gitmediğini söyleyen Musk, sürüş sırasında uyuyakalırsanız aracınızınen azından sizi eve sapasağlam bırakabileceğini belirtiyor. Otopilot özelliğindeki araçlar, özel mülkiyetinizde olduğunuz sürece, gelip sizi olduğunuz yerden alabiliyor. Yani Tesla, sürücüsüz araçlar için daha temkinli bir yaklaşımla, otopilot özelliklerini güvenlik öncelikli olarak kullanmış. Oto-pilot özelliği Tesla'nın son iki hafta içinde üretilen araçlarına halihazırda eklenmiş ve Model S'in gelecek modellerinde kullanılabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.