Kantar Millward Brown ve WPP'nin hazırladığı 2018 BrandZ En Değerli 100 Küresel Marka değerlendirme raporu yayınlandı. Bu listede ilk 10'da yer alan En Değerli Küresel Markalar arasında Google, Apple ve Amazon gibi teknoloji şirketleri bulunuyor. 2018 BrandZ Top 100'ün toplam marka değeri ise 4.4 trilyon dolar. Bu markaların kaydettiği yüzde 21'lik rekor büyümenin 750 trilyon dolara denk geldiğini de belirtelim.
Raporda teknoloji firmalarının yanı sıra değerli markalara sahip olan Çin de büyümesiyle dikkat çekiyor. İlk 10'da yer alan Tencent ve Alibaba ile dünya sahnesinde varlığını sürdürmeye devam eden ülke, en hızlı yükselen 20 marka listesinin ilk 3'ünde yer alan markalarıyla da dikkat çekiyor. Bu arada Çin'deki büyümenin KPCB 2018 İnternet Trendleri Raporu‘nda da dikkat çektiğini hatırlatalım.
Rapor kapsamında ilk kez bu yıl, her kategori büyüme gösterirken, perakende kategorisinin, e-ticarete olan kayma nedeniyle yüzde 35 oranında artış göstermesi de dikkate değer. Gelin en En Değerli 10 Küresel Markaya yakından bakalım.
10. AT&T
Geçtiğimiz yıl listede 7. sırada yer alan telekom şirketi AT&T, marka değerinin yüzde 7'lik düşüşü ile bu yıl onuncu sırada yer alıyor. Bu düşüşün yanı sıra şirketin marka değerinin 106 milyar dolar olduğunu belirtelim. AT&T, aynı zamanda Brand Finance listesinde de yüzde 5'lik bir gerilemeye sahip.
Bu yıl telekomünikasyon kısmında kullanıcılarının bir kısmını daha küçük ölçekli firmalara kaptıran şirket, geçtiğimiz yıllarda bünyesinde CNN, TNT, HBO, Warner Bros. gibi bir çok kanalı ve web sitesini bulunduran Time Warner’ı alarak medya sektöründe faaliyet göstermeye başlamıştı.
9. Alibaba Group
Geçtiğimiz yıl bu listede ilk 14. sırada yer alan Alibaba Group, marka değerinde yüzde 92'lik bir artış sergileyerek 9. sıraya yükseldi. Alibaba Group'un marka değeri ise 113 milyar dolar. Bu yıl fiziksel perakende alanını genişletmek için 1,3 milyar dolar yatırım yapan Alibaba, sadece perakende sektörüyle de yetinmiyor. Bu yıl mart ayında Ford ile beraber yürüttüğü devasa otomobil otomatı ile gündeme gelen şirket, Nisan ayında Çinli online yemek sipariş şirketi Ele.me’yi satın almasıyla dikkat çekmişti. Bu arada Nisan ayının başlarında Alibaba Grubu’na ait bulut bilişim şirketi Alibaba Cloud'un, Türkiye’de hizmet vermeye başladığını da hatırlatalım.
8. McDonalds
Geçtiğimiz yıl listenin 10. sırasında yer alan şirket, yükselmeye devam ediyor. Marka değeri 126 milyar dolar olan Mc Donalds, bu değerde yüzde 29 yükseliş gösteriyor. Dijital dünyadaki gelişmeleri takip edip bu sürece uyum sağlamak üzere hareket eden şirket, geçtiğimiz yıl Snapchat ile yaptığı işe alım programı olan Snaplications ile dikkat çekmişti.
7. Visa
Marka değeri 145 milyar doları bulan şirket, geçtiğimiz yıldan beri listedeki yerini koruyor. Her ne kadar Blockchain teknolojisi ile birlikte ödeme sistemlerinin geleceğinde bir değişim söz konusu olsa da, Vısa marka değerini korumaya devam edecek gibi görünüyor.
6. Facebook
Geçtiğimiz yıl listenin 5. sırasında yer alan Facebook bu yıl listede 6. sıraya düşmüş durumda. Bu yıl marka değerinde yüzde 25 artış göstren sosyal ağ için bu oran geçtiğimiz yıl, yüzde 27 olarak öne çıkıyordu. Facebook, bu yüzde 2'lik gerilemeyi bu yıl yaşadığı Rusya’nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerini platform üzeriden manipüle etmesi ve Cambridge Analytica krizine borçlu olabilir. Şirketin marka değeri şu anda 162 milyar dolar.
5.Tencent
Alibaba'dan sonra ilk 10'da yer alan ikinci Çinli firma olan Tencent geçtiğimiz yıl listenin 8. sırasında yer alıyordu. 5.sıraya yükselmeyi başaran Tencent bu yıl marka değerini de yüzde 65 oranında arttırdı. Marka değeri 178 milyar dolar olan şirket, aynı zamanda elinde tuttuğu Snapchat’in yüzde 12’lik hissesiyle uygulamanın en önemli yatırımcılarından biri olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl aldığı 500 milyar dolar değerlemeyle Facebook ile yarışan Tencent, bu listede Facebook'u solluyor.
4. Microsoft
Listedeki yeni isimlerin aksine Microsoft, marka değeriyle yıllara meydan okumaya devam ediyor. Yine de geçtiğimiz yıl listenin üçüncü sırasında yer alan Micrsoft'un bu yıl dördüncü sıraya gerilediğini belirtmekte fayda var. Marka değeri 200 milyar doları bulan şirket, bu yıl marka değerinde yüzde 40'lık bir artış gösterdi. New York Borsası’nda Salı günkü işlemlerini 753 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle kapatan Microsoft, dünyanın en değerli üçüncü şirketi unvanını da kazanmış oldu.
3. Amazon
Çevrimiçi perakende sektörünün lider şirketi Amazon, bulut altyapısı ve elektronik ürünler de sunuyor. Geçtiğimiz yıl listenin 4. sırasında yer alan şirket bu yıl ilk üçe girmeyi başardı. Marka değeri 207 milyar dolar olan Amazon, marka değerini yüzde 49 arttırdı. Bu arada şirketin müzik ve video alanında yayıncılığa adım atmayı ihmal etmediğini de belirtelim. Geçtiğimiz yıllarda Whole Foods’u satın alan internet devi, dijitalden fiziksele uzanan bir yolculuğa çıkmaya devam ediyor. Bu yolculukta teslimat sürecini yenilemeye devam ettiğini de hatırlatalım.
2. Apple
Marka değeri 300 milyar doları bulan teknoloji devi, listedeki yerini korumaya devam ediyor. Marka değerini bu yıl yüzde 28 oranında arttıran şirket, bilgisayardan, mobil telefonlara, sesli asistandan, sanal gerçekliğe kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyor. Gelirinin %40’ı akıllı telefonlarından sağlayan Apple, New York Borsası’nda 1 trilyon dolar şirket değerlemesine emin adımlar ile ilerliyor.
1.Google
Geçtiğimiz yıl da listenin başında yer alan Google, zirvedeki yerini koruyor. Marka değeri 302 milyar dolar olan şirket, bu yıl geçen yıla oranla marka değerini yüzde 20 oranında arttırdı. İnternet aramaları ve bulut teknolojilerinde lider konuma sahip şirket, bu yıl özellikle Asistan projesi kapsamında dil desteği ve derin öğrenmeye yaptığı yatırımlar sayesinde ortaya çıkardığı Google Duplex ile dikkat çekti. Şirket, bunun yanı sıra Gmail'e getirdiği yeni özellikler, Google News ve Google Maps yenilikleriyle de dikkat çekti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap