Microsoft, artık dünyanın en değerli üçüncü şirketi

Microsoft, artık dünyanın en değerli üçüncü şirketi

Microsoft, uzun bir aradan sonra yeniden sahnede. Şirket, New York Borsası'nda Salı günkü işlemlerini 753 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle kapattı. Yerini Microsoft'a kaptıran Google'ın çatı şirketi Alphabet'in değeri ise yüzde 1,5 düşüş ile 739 milyar dolara geriledi.

Geçtiğimiz 12 ayda hisseleri yüzde 42 değer kazanan Microsoft, bu sayede Apple ve Amazon'un ardından piyasa değeri en yüksek üçüncü şirket oldu.

Microsoft'un piyasa değeri artışının arkasında güçlü nedenler var. Şirket, 2016 yılında, kendi içinde dördüncü mühendislik bölümü olan AI ve Araştırma Grubu'nu kurması şirkete değer kattı. Bu birimdeki çalışan sayısı ilk yılında 5.000'den 8.000 kişiye ulaştı. Bu arada şirket yapay zeka alanındaki yaıtırmlarını da sürdürüyor. Son olarak şirketin Kaliforniya merkezli girişim, Semantic Machines‘i satın aldığını duyurmuştuk.

Öte yandan Mart ayında, Microsoft  daha da fazla AI ve bulut bilişimine odaklanmak için mühendislik bölümlerini yeniden tasarladı.

Microsoft'taki bu olumlu tablonun bulut tabanlı teknolojilerdeki büyümeden ve ürün ve servis odaklı büyüme stratejisinden ve organizasyonel yapısındaki değişiklerden kaynaklı olduğu gözlemleniyor. Şu anda bu alanda bulut tabanlı teknoloji pazarında lider isim Amazon Web Hizmetleri. Ancak Microsoft'un büyüme stratejisindeki bu değişim yatırımcıları da ikna etmiş gibi görünüyor.

Bu arada şirket değerinin son 24 saatte 760 milyar dolara ulaştığını paylaşalım. Morgan Stanley hem de Evercore ISI analistlerinin öngörülerine göre şirket önümüzdeki dönemde daha da değer kazanacak. Analistler, Microsoft'un  mevcut piyasa değerinin yüzde 30 daha fazla değer kazanarak, yakında 1 trilyon doları aşacağını tahmin ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.