Google yeni Gmail ile Microsoft'a meydan okumaya hazırlanıyor

Google yeni Gmail ile Microsoft'a meydan okumaya hazırlanıyor

Yeni tasarımıyla birlikte bir çok yeni özelliğe de kapılarını aralayan Gmail, kullanıcılarına sunduğu verimlilik odaklı yaklaşımla Outlook'a rakip olabilir. G Suite hizmetiyle yıllardır işletmelere hitap eden Google, yaptığı güncellemelerle ister istemez kendini bu 15 milyar dolarlık pazarı domine eden Microsoft'un rakibi olarak konumlandırıyor.

Bu konuda yeni Gmail'in öne çıkan özellikleri arasında gördüğümüz “gizlilik modu” nu ele alabiliriz. Kendini imha eden e-postalar atabildiğiniz gizlilik modunda alıcının e-posta içeriğini, yönlendirme, kopyalayıp yapıştırma, indirme ya da e-postanın çıktısını alma yetkisini kısıtlayabiliyorsunuz. ProtonMail‘de de karşılaştığımız bu e-posta formatı aynı zamanda Outlook'un 2007'de tanıttığı IRM isimli e-posta formatıyla aynı özellikleri taşıyor.

Bunun dışında Google'ın Gmail'e bu yeni sürümde kazandırdığı e-posta dolandırıcılığını algılama, e-posta okumak için iki aşamalı giriş ve e-postalara çevrim dışı erişim gibi özellikler de işletmelere yakınlaşmasını sağlıyor. Google'ın verimliliği arttıran araçlar üzerinde çalışarak işletmeleri hedeflemelere devam ettiği de söylenebilir. Buna yeni kenar çubuğunu örnek gösterebiliriz. Bu kenar çubuğu sayesinde kullanıcılar, Google Takvim widget’ını kullanarak gün içindeki etkinliklerini görebiliyor ve düzenleyebiliyor. Kenar çubuğu Keep’e notlar eklenmesini ve Görevler’in kullanılmasını da sağlıyor. E-postaları açmadan arşivle,mesajı sil, okundu olarak işaretle ve e-posta erteleme gibi eylemlerde bulunabilmek de aynı kapsamda değerlendirilebilir.

Bu özellikleri hatırlattıktan sonra Outlook'un e-posta, takvim, iletişim bilgileri ve görevleri her zaman aynı alanda tuttuğunu söylemekte fayda var. Hatta özelliklerini ihtiyaç halinde öne çıkardığını da belirtelim. Outlook'un iOS uygulamasında da Gmail'in şimdiye kadar sunduğunun aksine  e-posta, takvim ve iletişim bilgileri her daim bir arada sunulmuştu. Google'ın bu noktada Outlook'un özelliklerini gözterek hareket ettiğini söylemek mümkün.

Gmail'deki tüm bu geliştirmeler bir bakıma G Suite'e daha fazla kullanıcı kazandırmak için yapılıyor. Öte yandan G Suite'e ödeme yapan 4 milyon işletmeye karşılık Office 365'in 120 milyon ticari kullanıcısı olduğunu düşünürsek, Google'ın Microsoft'u örnek alması oldukça doğal. Bu arada G Suite'in geçtiğimiz yıllara oranla işletme hesaplarını ikiye katladığını hatırlamakta fayda var. Yine de Office 365 ürünüyle Microsoft pazarı domine etmeye devam edecek gibi görünüyor.  Office 365 için ödeme yapan 29.2 milyon kullanıcıya sahip olan Microsoft, Office programı için ödeme yapan bireysel kullanıcılardan çok ticari kullanıcılar üzerinden gelir elde ediyor.

Bu noktada Microsoft, Office kullanıcılarını bulut hizmetlerine yönlendiriyor. Buna karşılık Google Drive da geçtiğimiz aylarda yaptığı güncellemeyle platformda Microsoft Office kullanımını kolaylaştıran özellikler ekledi. Öte yandan Gmail'in 1.4 milyar kullanıcısı ile 400 milyon kullanıcıya sahip Outlook.com'a meydan okuduğunu söylemek mümkün.

Google şu an bu mücadelenin başlarında gibi görünse de G Suite'in kullanıldığı Chromebookları ve ABD'nin eğitim sektöründeki kullanım yaygınlığı düşünüldüğünde bir sonraki neslin tercihi olabilir. Buradaki en büyük avantaj ise öncelikli olarak masa üstüne odaklanan Microsoft'a karşı Google'ın Android platformuna sahip olması.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.