2018 İnternet Trendleri Raporu'ndan öne çıkan başlıklar

2018 İnternet Trendleri Raporu'ndan öne çıkan başlıklar

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), İnternet Trendleri Raporu'nu ortaklarından Mary Meeker‘ın adıyla yayınladı. Raporda mobilden e-ticarete ve hatta teknoloji devleri arasındaki rekabete kadar birçok farklı konuya yer veriliyor.  Bu yazıda, 294 sayfalık raporun öne çıkan başlıklarını sizlerle paylaşıyoruz.

İnternet kullanım oranı/benimsenmesi

Rapora göre 2018 itibariyle 3,6 milyar kişi internette olacak. Android telefonların ucuz olması ve WiFi erişiminin yaygınlaşması bu duruma katkı sağlayan etkenler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra web hizmetinin doygunluğa ulaştıkça bireysel hizmetlerin yeni kullanıcılar eklemekte zorlanacağı belirtiliyor.

Mobil kullanım

Akıllı telefon sipariş gönderimleri raporlarda düz bir çizgi şeklinde seyrederken ve internet kullanıcısı büyümesi giderek yavaşlarken, ABD'li yetişkinler online dünyada mobil cihazlar sayesinde daha fazla zaman geçiriyor. 2016'da günde 5,6 saat olan bu süre,  2017'de günde 5,9 saat olarak öne çıkıyor.

Mobil reklamlar 

İnsanlar mobilde vakit geçirme süresini arttırdıkça, reklam bütçeleri de mobile kaymaya başlıyor. Bu anlamda7 milyar dolarlık mobil reklam yaratıldığını belirten rapor, platformların bu reklamları alabilmek için güvenli içerikler sağlamak üzere sorumluluk geliştirdiğinin de altını çiziyor.

Blockchain 

Coinbase’in kullanıcı sayısının Ocak 2017’den bu yana neredeyse dört katına çıkmasıyla kripto para birimindeki ilgi artıyor.

Ses

Ses teknolojisi, konuşma tanımanın yüzde 95 doğruluğa ulaşmasıyla bir dönüm noktasına geldi. Bunun yanı sıra Amazon Echo satışlarının 2017 sonunda 10 milyondan 30 milyona yükselmesiyle bir satış patlaması da gerçekleşti.

Günlük Kullanım

Facebook gibi hizmetler için günlük kullanıcı büyümesi gelir kazançları için oldukça mühim. Bu noktada uygulama kullanımın düzenli bir alışkanlık haline gelmesinin şirketler için ne kadar karlı olduğunu göstermektedir.

Teknoloji yatırımı  

Teknolojide gerçekleşen kamu ve özel yatırımlar, tüm zamanların en yüksek seviyesinde seyrediyor, en büyük altı kamu Ar-Ge + sermaye masrafı harcamalarını yapan şirketlerin hepsi ise teknoloji şirketidir.

E-ticaret ve Fiziksel Mağaza Çekişmesi 

E-ticaret büyümesi hızland, şu anda perakende satın alma işlemlerinin yüzde 13'ü artık çevrim içi hale geldi ve paket sevkiyatlarının hızla artıyor. Bu durum da yeni alışveriş uygulamalarının büyük fırsatlar yakalayabileceğini gösteriyor.

Amazon

Artık daha fazla kullanıcı bir arama motorunda ürün aratmak yerine Amazon'da ürün aratmayı tercih ediyor. Yine de Amazon'un CEO'su Jeff Bezos, Facebook ve YouTube gibi platformların insanların ürünleri arzulamalarına yol açtığını düşünüyor.

Abonelik Hizmetleri

Abonelik hizmetleri devasa bir benimseme ile karşı karşıya. 2017'de Netflix'in benimsenme oranı yıldan yıla yüzde 25 oranında artış gösterirken, bu oran The New York Times'da yüzde 43 ve Spotify'da yüzde 48 artış gösteriyor. Ücretsiz bir katman yaratmak ise dönüşüm oranlarını artırıyor.

Eğitim

Çalışanlar, yeni iş dünyası gereksinimlerine ayak uydurmak ve öğrenci kredilerini ödeyebilmek için YouTube ve çevrimiçi kurslar üzerinden eğitim alma ve kendilerini yeniden eğitme arayışındalar.

Freelance çalışma

Çalışanlar planlama ve evden çalışma esnekliğine ihtiyaç duyuyor. İnternet ile birlikte hayatımıza giren Freelance çalışma şekli, toplam iş gücünden üç kat daha hızlı büyüyor. Uber, Airbnb, Etsy, Upwork ve Doordash tarafından kullanılan bu sistem 2017'de yüzde 23 büyüme gösterdi.

Ulaşım

İnsanlar artık daha az araç alıyor ve aldıkları araçları daha uzun süre kullanıyor. Bunun yanı sıra ulaşım, araç paylaşımına dönüşüyor. Bu alandaki araçların ise 2017'de iki katına çıktığı görülüyor.

İş Girişimleri 

İş hayatında kullanılan araçların daha iyi arayüzlere kavuşması Dropbox ve Slack gibi şirketlerin büyümesini sağlıyor.

Çin

Her ne kadar Amazon sektöründeki kazancıyla liderliğe sahip olsa da; Alibaba güçlü brüt alışveriş hacmiyle Çin'in dışına doğru  genişliyor.

Gizlilik

ABD'deki kullanıcılara kıyasla, Çin'deki kullanıcılar kişisel verilerini vermeye daha fazla gönüllü olduğu için Çin, bu alanda büyük bir fırsat yakaladı. En iyi 20 internet şirketinde daha fazla yer kaplayan Çin, yapay zekaya da büyük yatırımlar yapmakta.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.