Instagram, kullanıcılarını mesajlaşma bölümünde Direct'e yönlendirmeye başladı. Böylece Aralık ayından itibaren Türkiye de dahil olmak üzere 6 ülkede pilot olarak yayınlanan Instagram Direct'in daha fazla kullanıcıya kavuşması olası. Buna benzer bir ilişkinin ise daha önce Facebook ve Messenger arasında yaşandığını gördük.
Zira Facebook bundan önce de uygulama içerisinde yer alan mesajlaşma bölümünü Messenger adıyla yeni bir uygulama olarak piyasaya sunma kararı almıştı. Birçok kullanıcı bu durumdan memnun kalmamış olsa da, Messenger uygulaması milyonlarca kullanıcının telefonuna girmeyi başardı.
Instagram'ın orijinal uygulaması içinden yapılan bu yönlendirme ile Direct'i de benzer bir geleceğin beklediğini söylemek mümkün. Zamanla Windows ve iPad sürümüne kavuşan Messenger; Facebook hesabınız olmadan uygulamayı kullanabilme, Facebook arkadaşınız olmayan kişilerle mesajlaşma, ücretsiz sesli görüşme ve anlık fotoğraf paylaşımı özelliklerini de geliştirmişti. Tüm bu 3 yıllık sürecin sonunda ise kullanıcı sayısının 500 milyonu aştığı görülmüştü.
Instagram, Direct uygulamasının kullanıcı sayısı hakkında şimdilik herhangi bir veri paylaşmış değil. Ancak 800 milyon kullanıcıya sahip Instagram, 2 milyonu aşkın reklam veren ve 25 milyon aktif işletme ile gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Özellikle Hikayeler tarafında ciddi bir etkileşime sahip olan Instagram, Hikayeler özelliğinin geçtiğimiz Kasım ayında 300 milyon barajını aştığını duyurmuştu. Tüm bu rakamlar ışığında Direct'in kullanıcı sayısının da Instagram'ı hayal kırıklığına uğratmayacağını söyleyebiliriz.
Hikaye paylaşımı, grup konuşmaları ve cevap ayarlarıyla diğer mesajlaşma uygulamalarından daha dinamik bir yapıya sahip olan Direct'in, müşteri hizmetleri için de önemli bir kanal haline geldiğini söyleyebiliriz. Facebook'un, Instagram üzerinden satış yapan marka ve butikleri düşünerek Direct'i yeniden konumlandırması olası. Ne de olsa şirket sahip olduğu diğer anlık mesajlaşma uygulamaları WhatsApp ve Messenger'da benzer bir stratejiyle hareket etti.
Her ne kadar Messenger büyüme hızı olarak rakiplerinden geri kalmış olsa da geçtiğimiz yıl farklı reklam modelleri ve eklentiler ile işletmeler için önemli bir araç haline geldi. Üstelik şirketin yakın zamanda yaptığı platform 2.3 geliştirmeleriyle kişiselleştirmeyi öne çıkararak web sitelerine kalıcı bir Messenger menüsü yaratılmasını sağladı.
Şirket aylık aktif kullanıcı sayısı 1.5 milyara ulaşan WhatsApp tarafında ise işletmeler için WhatsApp Business uygulamasını yayına aldı. Böyle bakıldığında Facebook'un gelir elde etmek için mesajlaşma uygulamalarını işletme araçlarına dönüştürmesi sıklıkla rastlanan bir durum. Dolayısıyla uygulama içi yönlendirmeyle başlayan bu sürecin sonunda Direct'i bir işletme aracı olarak görmemiz mümkün.