Facebook reklam ölçümlemeleri yeni etiketler ile netlik kazanıyor

Facebook reklam ölçümlemeleri yeni etiketler ile netlik kazanıyor

Geçtiğimiz aylarda reklam erişimleri konusunda tartışmalar konu olan Facebook, reklam verenlerin kampanya performansı ölçümlemelerini netleştirmeye karar verdi. Şirket daha önceki yıllarda reklam ölçümlemelerinde buglar keşfetmesi, paylaşım, ifade ve erişimlerde hatalar yapmasıyla gündeme gelmişti.

Son olarak araştırmacıların Facebook reklam erişiminin ABD nüfusundan fazla olduğunu keşfetmesiyle şirket bu konuda harekete geçmeye karar verdi. Bu şeffaflaşma hamlesiyle Facebook reklam verenlerin güvenini yeniden kazanmayı amaçlıyor. Şirket, dün bir basın toplantısı gerçekleştirerek platformda yapılan yenilikleri açıkladı. Basın toplantısında Facebook İstatistik ve Ölçümleme Başkan Yardımcısı Brad Smallwood'a, GroupM'in İcra Araştırma Direktörü Edward Gaffney eşlik etti. Gaffney'nin aynı zamanda Facebook'un Ölçümleme Kurulu'nun üyesi olduğunu da belirtelim.

İlk olarak reklam ölçümlemelerinin etiketlenme şeklini değiştiren Facebook, artık ölçümlemeleri; tahmini ve geliştirme aşamasındaki ölçümler olarak etiketliyor. Üstelik bazı reklam ölçümlemerinde ikisi birden de kullanılabiliyor.

Gaffney yaptığı açıklamada reklamcıların eskiden tahmini ölçümlemeler ile çalıştığını ancak Ölçümleme Kurulu'nda bile hangi rakamların tahmini, hangilerinin doğrudan ölçümlenmiş olduğuna yönelik bir belirsizlik olduğunu ifade etti. Dolayısıyla platformda tahmini ölçümlerin ne olduğuna dair bir açıklamaya ihtiyaç vardı. Gaffney'e göre tahmini ölçümler; bir tahminden çok daha iyi bir sonuç veriyor ancak bu sonuçların tamamen gerçeği yansıtmadığını bilmek de önemli.

Smallwood ise diğer bir kıstas olan geliştirme aşamasındaki ölçümlere dikkat çekti. Facebook bu etiketleme ile aslında reklam verenleri verilerin değişebileceği yönünde uyarıyor. Bu arada toplantıda reklam verenlerin işine yaramayan ölçümlemelerin kaldırılması da gündeme geldi. Hatta Smallwood, Facebook'un 20 ölçümlemeleyi Temmuz ayında kaldırmayı planladığını belirtti. Bu ölçümlemeler genelde gereksiz, demode, eyleme geçirilemeyen olarak tanımlanıyor ya da çok sık kullanılmıyor.

Son olarak Facebook, basın toplantısında Measure What Matters isimli bir girişime adım attığını açıkladı. Facebook, bu girişim üzerinden  çevrim içi içerikler oluşturup yüz yüze ve çevrim içi etkinlikler düzenleyerek reklam verenlere ölçümleme ve performans konusunda yardımcı olmak istiyor.

Bir süredir platformunda haber kaynağındanyayıncı yaklaşımınaiçerik anlayışından, reklamlara ve yorumlara kadar bir çok değişiklik yapan şirket, 2017’yi günlük aktif kullanıcı büyümesi ve kar oranlarında belli oranda bir kayıpla kapattı. Platforma yeni özellikler ekleyerek kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışan Facebook, reklam ölçümlemelerine getirdiği yeni yaklaşım ve yeni reklam modelleriyle markaların aklını yeniden çelmek istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.