Facebook'a

Son bir aydır platformunda anlamlı diyaloglar yaratmak istediğini belirterek bir çok değişiklikle karşımıza çıka Facebook, şimdi de yorumlarda "dislike" benzeri eksileme butonunu test ediyor. Facebook, eksileme butonunun sadece sınırlı sayıda sayfa içeriğinin yorumlarında test edildiğini doğruladı.

Yorumları eksileme butonu bir çok soruyu da beraberinde getiriyor. Bunlardan öne çıkanlar ise eksileme butonu moderasyonunun nasıl yapılacağı, bu eksilemenin sansürle ilişkisi ve eksilemenin ifade ve basın özgürlüğü kavramlarını nasıl etkilediği. Bunlara karşılık bir Facebook sözcüsü basına yaptığı açıklamada eksileme butonunun arkasındaki motivasyonun; insanların bir yorumun uygunsuz, kaba veya aldatıcı olduğunu Facebook'a bildirmesinin kolay bir yolunu yaratmak olduğunu söyledi.

Aynı şekilde Facebook'un yaptığı açıklama da şöyle:

Biz bir beğenmeme butonu test etmiyoruz. Biz, sayfaların herkese açık içeriklerine yapılan yorumlar hakkında insanların bize geri bildirimde bulunabilmesi için yeni bir özellik keşfediyoruz. Bu özellik ABD'deki az sayıda insana gösteriliyor.

Christina Hudler'ın Twitter'da paylaştığı ekran görüntülerine göre eksileme butonunun daha çok şikayet et özelliği gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Bir yorum için eksileme butonuna bastığınızda öncelikle yorum gizleniyor. Ardından karşınıza yorumu şikaet edebilmeniz için  "Saldırgan", "Aldatıcı" ve "Konu Dışı" seçenekleri çıkıyor. Bu seçenekler arasında bir tercih yapan kullanıcılar böylece Facebook'un yorum hakkında bir fikir edinmesine yardımcı oluyor. Yorum uygunsuz bulunabileceği gibi sahte bir habere yönlendiriyor ya da konuyla alakasız bir içerik sunuyor olabilir.

Facebook bu kısa dönemli testin yorumun, içeriğin ya da sayfanın değerini düşürmeyeceğini ifade ediyor. Yani yorumların şikayeti Sayfa'nın etkileşim oranını etkilemiyor. Üstelik bu eksileme butonu yorumu yapan kişiye değil sadece Facebook'a geri bildirimde bulunmanızı sağlıyor. Kısacası yaptığınız eksileme yorumun sahibi dahil olmak üzere hiç bir kullanıcı tarafından görüntülenemiyor. Eksileme butonunun çalışma prensibi tıpkı şikayet etme mekanizması gibi çalışıyor.

Eksileme butonu şu an için  dil ayarları ingilizce olan ABD'deki Android kullanıcılarının yüzde 5'inin karşısına çıkıyor. Sadece herkese açık Sayfa içeriklerinde aktif olan bu buton, Grup içeriklerinde, tanınmış kişilerin içeriklerinde ve kullanıcıların oluşturduğu içeriklerde mevcut değil.

Geçen yıl günlük aktif kullanıcı büyümesi ve kar oranlarında ciddi anlamda kan kaybeden Facebook, platformunu yenilemek adına haber kaynağıyayıncı yaklaşımıiçerik ve reklamlarda hayati değişiklikler yaptı. Sosyal ağ içinde yer alan topluluğun beğenmeme butonu istekleri karşısında kayıtsız kalan şirket, ifadeleri piyasaya sürerek bir denge yakalamaya çalışmıştı. Şu an test edilen eksileme butonu, beğenmeme butonuna çok yakın bir anlayışa sahip olsa da topluluğun ihtiyaçlarından çok Facebook'un kendi moderasyon problemine getirdiği yeni bir çözüm olarak yorumlanabilir.  Ne de olsa  kullanıcıların yanlış haberlere sürüklenmesi şirketi  2016 ABD Başkanlık seçimlerinin Rusya tarafından manipüle edilmesi krizinin odak noktası haline getirmişti. Aynı şekilde saldırgan yorumlar da bir çok kişinin sosyal ağlardan uzaklaşmasını tetiklemişti.

Bu anlamda yorumların eksilenmesi iyi bir çözüm olsa da şimdiye kadar Facebook'un şikayet edilen ırkçı, cinsiyetçi ve şiddet içeren içerikleri kaldırma konusunda da başarılı olduğu söylenemez. Yeni test ettiği butonla ciddi bir moderasyon yükünün altına giren Facebook, sanırız daha önce olduğu gibi bu mekanizmada da yapay zekadan faydalanmak isteyecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.