Facebook'un yeni algoritma değişimi ile markaların etkileşimleri düşecek

Facebook'un yeni algoritma değişimi ile markaların etkileşimleri düşecek

Geçtiğimiz günlerde yeni yıl kararlarını açıklayan Mark Zuckerberg, bu yılın kararının Facebook'u düzeltmek olduğunu açıklamıştı. Görünen o ki Mark Zuckerberg hemen işe başladı. Zira Zuckerberg, bugün paylaştığı bir gönderide Facebook'ta insanlara önemsedikleri kişilerle daha fazla etkileşim fırsatı sunabilmek için Haber Kaynağı sıralamasında değişiklikler yaptığını duyurdu.

One of our big focus areas for 2018 is making sure the time we all spend on Facebook is time well spent.

We built...

Gepostet von Mark Zuckerberg am Donnerstag, 11. Januar 2018

Bu yeni algoritma güncellemesiyle Facebook, insanların arkadaşlarıyla paylaşmak isteyeceği gönderileri tahmin edip akışın daha üst sıralarında konumlandıracak. Bunun yanı sıra Haber Kaynağı değerleri ile uyumlu olarak, insanların Facebook üzerinde geçirdikleri zamanı anlamlı kılmak adına aile ve arkadaşların gönderileri, genel içeriklere göre öncelik kazanacak.

Yani bir anlamda Snap'in geçtiğimiz kasım ayında  yeni tasarıma geçmesiyle ortaya koyduğu "sosyal"liği "medya"dan ayırmak kavramı, artık Facebook'un da gündeminde. Yakın zamanda Snapchat'in tasarımını kullanıcı alışkanlıkları odağında değiştirdiği ortaya çıkmıştı. Bana sorarsanız Facebook'un bu hamlesinin ardındaki neden de çok farklı değil.

Uzun süredir 2016 ABD Başkanlık seçimlerinin Rusya tarafından manipüle edilmesi, Facebook’un kullanıcıları depresif kıldığına yönelik bilimsel araştırmalar ve diğer yandan canlı yayınlarda intihar vakaları artış göstermesi gibi problemler uğraşan şirket, kullanıcı tabanının güvenini de sevgisini de kaybetti. Hali hazırda genç kitleye hitap etmekte zorlanırken, gün geçtikçe büyüme hızını kaybeden Facebook, kullanıcıların sevgisini geri kazanmaya çalışıyor.

Haber Kaynağı Müdürü Adam Mosseri ise yeni güncelleme hakkında:

Facebook, insanları birbirine yakınlaştırmak ve ilişkiler inşa etmek üzere kurulmuştu. Bunu gerçekleştirmenin yollarından birisi insanları kendi Haber Kaynaklarında, arkadaşları ve ailelerinden gelen anlamlı paylaşımlarla buluşturmak. Önümüzdeki birkaç ay boyunca, insanlara önemsedikleri kişilerle daha fazla etkileşim fırsatı sunabilmek için Haber Kaynağı sıralamasında değişiklikler yapıyoruz. Mark bugün yaptığı bir gönderi ile bunu anlatıyor.

Güncelleme Detayları

Facebook şu ana kadar paylaşımların Haber Kaynağında ne kadar yukarıda çıkacağını belirlemek için kaç kişinin bir paylaşıma tepki verdiği, yorum yaptığı veya paylaştığı gibi etkileşim odaklı göstergeler kullanıyordu.

Bu güncellemeyle birlikte Facebook artık etkileşim değerlerinin yanı sıra bir konuşmayı tetikleyen ve anlamlı etkileşimlere ilham veren gönderilere de öncelik verecek. Şirket bunun için kullanıcıların arkadaşlarıyla paylaşmak istediği gönderileri tahmin ederek akışın daha üst sıralarında konumlandıracak.

Örnek vermek gerekirse tavsiye isteyen bir arkadaşınızın, seyahati için mekân önerileri arayan tanıdığınızın gönderileri ya da bir haber, makale, video gibi karşılıklı yorum yapmaya ve tepki vermeye teşvik eden gönderilerin daha ön planda olacağını söyleyebiliriz.

Facebook bunun yanı sıra Haber Kaynağı değerlerini de dikkate alarak , aile ve arkadaşlarınızın gönderilerini genel içeriklere göre önceliklendirecek.

Bu güncelleme işletme sayfalarını nasıl etkileyecek? 

Tahmin edebileceğiniz üzere Facebook'ta Haber Kaynağındaki alan sınırlı. Dolayısıyla kullanıcılara aile ve arkadaşların paylaşımları ile konuşmaları tetikleyen gönderileri daha çok gösterecek olan Facebook, yayıncı ve kurumların video ve diğer gönderilerini daha az gösterecek.

Bu nedenle yakın zamanda sayfanızın  erişim, video izlenme süresi ve trafiğinin düştüğünü görmeniz mümkün. Yine de her sayfa aynı oranda etkilenmeyebilir. Zira bu düşüş sayfaların ürettikleri içerik türü ve kullanıcıların o içerikle nasıl etkileşimde bulunduğuna bağlı olarak farklılık gösterecek. Güncellemeyle birlikte en fazla düşüşü, kullanıcıların genelde tepki vermediği ya da yorum yazmadığı içerikleri paylaşan sayfaların görecek diyebiliriz.  Arkadaşlar arasında etkileşimi tetikleyen sayfalar ise bu durumdan daha az etkilenecek.

Yine de kullanıcılar  takip ettikleri sayfaların gönderilerini Haber Kaynağının en tepesinde görmeye devam edecek. Takip ettikleri sayfalardan daha fazla gönderi görmek isteyen kullanıcılar, Haber Kaynağı Tercihlerindeki “Başta Gör” seçeneğini kullanmaya devam edebilir. Böylece her zaman beğendikleri sayfalardan gönderiler görebilirler.

Haber Kaynağında daha üstte yer alacak olan Sayfa Gönderileri

Facebook, insanlar arasında iletişim başlatan sayfa gönderilerinin Haber Kaynağında daha üstte yer almasını sağlıyor. Bu konuda en başarılı içerik türlerinden biri ise Live (Canlı) videolar. Çoğunlukla Facebook’taki izleyiciler arasında konuşma başlatabilen Canlı videolar, diğer videolardan ortalama altı kat daha fazla etkileşim üretebiliyor.

Bir diğer içerik türü ise video. Facebook’ta video paylaşan pek çok üretici, tıpkı tanınmış kişilerin paylaşımlarında olduğu gibi takipçileri arasında konuşma başlatabiliyor. Facebook Gruplarında ise kullanıcılar genellikle kamusal içerikler etrafında etkileşime giriyor. Yerel işletmelerin paylaşımlarına baktığımızda da kendileriyle ilgili güncellemeler ve etkinlikleri paylaşarak toplulukları ile bağlantı kurabildiklerini görüyoruz. Son olarak Haber içeriklerinin de önemli konularla ilgili sohbet başlatmaya yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu etkileşim odaklı geliştirmelerin yanı sıra Facebook yakın zamanda yayına aldığı “engagement-bait” politikasından da vazgeçmiyor. Bu içeriklerin anlamlı bir etkileşim oluşturmadığını belirten şirket, belli ki gerçek bir konuşmanın peşinde.

Tüm sayfa içeriklerinin Keşfet sekmesine alınması ile ilgili testler yapan Facebook, henüz Sayfa gönderileri Haber Kaynağından kaldırmış değil. Ancak bu gönderilerin Haber Kaynağındaki sayıları azalabileceğini söylemek mümkün.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.