Basına sızan veriler Snapchat'in neden yeni tasarıma geçtiğini ortaya çıkarıyor

Basına sızan veriler Snapchat'in neden yeni tasarıma geçtiğini ortaya çıkarıyor

Snapchat, 2017'de 3D Bitmoji, 3D World Lenses, Maps ve Context Cards gibi bir çok yeni özelliği kucaklarken yeni bir tasarıma da geçiş yaptı. Ancak dün basına sızan verilere göre kullanıcılar, Snapchat'i öne çıkan özgün özellikleri için değil öncelikli olarak mesajlaşmak ve birbirlerine fotoğraf göndermek için kullanıyor.

Size özel Bitmoji'niz ile konum paylaşmanızı sağlayan Snapchat Haritalar özelliği Haziran'da piyasaya sürüldüğünde 30 milyon günlük kullanıcıya sahipti. Üstelik kullanım oranı cumartesi günleri yükselişe geçiyordu. Bu da özelliğin tıpkı Snapchat'in planladığı gibi kullanıldığını gösteriyordu. Snapchat haritaları insanların boş zamanlarında arkadaşlarının ne yaptığını görmesi ve onlarla spontane bir şekilde buluşabilmesi için oluşturmuştu.

Ancak Eylül ayında bu kullanım oranı 19 milyona düştü. Bu rakam, 178 milyon günlük kullanıcıya sahip olan Snapchat'in yüzde 11'ini temsil ediyor. Yeni tasarıma geçilmesinin nedenlerinden biri Snap'in Haritaları yeni keşfet sekmesine ekleyerek yeni tasarımda daha fazla öne çıkarmak istemesi olabilir.

Yine de Keşfet sekmesi aslında kullanıcıların pek de önemsemediği bir yayıncılık mecrası olarak kullanılmaya devam ediyor. Daily Mail, Vulture, ve The New York Times gibi yayıncıların günlük programlar sunduğu Keşfet 38 milyon günlük kullanıcıya sahip. Hatta kullanıcı sayısından memnun olmayan CNN'in 4 ay önce Snapchat üzerinden yayınlamaya başladığı haber programını yayından kaldırdığını geçtiğimiz ay  yazmıştık. Nisan ayı ve Eylül ayı arasındaki veriler, kullanıcıların sadece yüzde 21'inin günlük olarak Keşfet'i kullandığını gösteriyor.

Snap ise bu konu hakkında yorum yapmıyor.

Basına sızan verilerde sadece olumsuz rakamlar yer almıyor. Veriler aynı zamanda kullanıcıların Snap'te günde ortalama 34 mesaj gönderdiğini de gösteriyor. Bu etkileyici rakam Snap'in sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu gösteriyor. Üstelik günlük olarak Snap gönderen kişilerin sayısında da zamanla artış gözlemleniyor. Snapchat'in kamera kullanımı ise herkese açık gönderiler paylaşma ve mesaj gönderme alanlarında büyüme gösteriyor.

Mesajlaşma uygulamaları her ne kadar sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olsa da her zaman gelir getirmiyor. Buna gösterebileceğimiz en güzel örneklerden biri de Messenger. Mark Zuckerberg'in tüm çabalarına rağmen Messenger'ın büyümesi rakiplerine kıyasla oldukça yavaş. Bu da uygulamadan gelir elde etmek için Facebook'un ürünü bir işletme çözümü olarak konumlamasına, çapraz paylaşıma açmasına ve hatta oyun platformuna dönüştürmesine yol açıyor.

Ortaya çıkan veriler Snapchat'İn yeni tasarımın arkasında yatan nedenin kullanıcı alışkanlıkları olduğunu gösteriyor. Kasım ayında duyurulan yeni tasarım, kullanıcıların çok az bir kısmında aktif. Kullanıcıların arkadaşlarının attığı mesajları ve Snapleri tek bir yerde toplamak, etkileşim oranını ve reklam tarafını olumlu yönde etkileyebilir. Aynı zamanda Keşfet sekmesine Haritaları da dahil etmek, kullanıcıların Keşfet'i daha fazla ziyaret etmesini sağlayabilir. Bu yönden reklam gösterimlerinde bir artış da sağlanabilir. Bu esnada Snapchat'in basına sızan anılar, geofilters, lensler ve sesler gibi diğer özelliklere ait verilerini görmek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.