İnternet yatırımlarının çok konuşulduğu bir yılı geride bıraktık. Geçen yıl 34 internet şirketine yatırım yapıldığını paylaşmıştık. Ancak bu sene internet yatırımlarının daha fazla olacağının ilk sinyalini Ocak ayı verdi ve geçen sene de dahil olmak üzere en fazla yatırım Ocak ayında gerçekleşti.
Webrazzi'de paylaştığımız haberlerle gerçekleştirdiğimiz istatistiklere göre Ocak ayı içinde 8 internet şirketine yatırım yapıldı. Geçen sene Ocak ayında internet şirketlerine yapılan yatırımın sayısı 4 olarak gerçekleşmişti. 2012 yılının en çok yatırım yapılan ayının ise 6 yatırımla Nisan ayı olduğu belirtelim.
Ayın son güne kadar yapılan yatırımlardan Hasan Aslanoba tarafından Boni'ye yapılan yatırımın öne çıktığını paylaşalım. 1 milyon dolarla tamamlanan yatırım anlaşması, yüzde 20 hisse Boni hissesiyle gerçekleşti. Mynet'in Nasıl TV'ye ve Doğa Bilişim Holding'in İyibilir.com'a yaptığı yatırımlar da 1 milyon TL üzerinden gerçekleşerek dikkat çeken yatırım anlaşmaları arasına girdi.
Yılın ilk ayında yabancı yatırımcılar, Türkiye pazarında çok görülmediğini belirtelim. SMTP'nin, Hürtürk kardeşlerin girişimi olan PreviewMyEmail'e yatırım gerçekleştirmesiyle Ocak ayına yabancı yatırımcı girmiş oldu. Öte yandan Ekşi Sözlük'ün 59saniye ile ilk yatırımını yapması dikkat çeken detaylar arasında. Lafı çok uzatmadan Ocak ayında internet sektöründe gerçekleşen satın alma ve birleşmeleri paylaşıyoruz.
212 Capital Partners yılın ilk yatırımını Solvoyo’ya yaptı
2012 yılını yatırım konusunda iddalı bitiren 212 Capital Partners, 2013 yılına yine hızlı bir giriş yaptı ve yılın ilk yatırımını duyurdu. 212 Capital Partners yedinci yatırımını, tedarik zinciri yönetimi odaklı Solvoyo‘nun azınlık hissesi üzerinde gerçekleşti. Taraflar, yatırımla ilgili rakamları paylaşmadığı için bu konuda bilgi veremiyoruz. Kısa bir şekilde Solvoyo'dan bahsedecek olursak Solvoyo'nun, gelişmiş tedarik zinciri optimizasyonu çözümlerini, servis tabanlı yazılımlarla (SaaS) sunan bir girişim olduğunu paylaşabiliriz.
Hürtürk kardeşlerin girişimi PreviewMyEmail, SMTP tarafından satın alındı
Ayın yabancı yatırımı, toplu e-posta gönderimi ve analitiği ürünleri sunan SMTP'nin, Sendloop‘un bünyesinde bulunan PreviewMyEmail‘i satın aldığını duyurması oldu. Yatırım anlaşmasında herhangi bir rakam paylaşılmadı. Sendloop kurucuları Cem Hürtürk ve Mert Hürtürk'ün bir girişimi olan PreviewMyEmail, e-posta test ve analitik sunan bir servis. Konuyu biraz daha açacak olursak PreviewMyEmail.com, 48 farklı masaüstü, mobil ve web uygulamasında kullanıcıların e-postaları nasıl görüntüleyeceğini test ediyordu.
İyibilir.com’un çoğunluk hissesine Doğa Bilişim Holding’ten yatırım geldi
Online eğitim kategorisinde yer alan ve geçen yıl Mayıs ayında açılan İyibilir.com, Doğa Grubu iştiraklerinden biri olan Doğa Bilişim Holding’ten ilk yatırımını aldı. İyibilir.com’un çoğunluk hissesine yapılan yatırım hakkında taraflar şu ana kadar rakam paylaşmadı. Ancak bizim öğrendimiz bilgilere göre söz konusu yatırım 1 milyon TL‘nin üzerinde gerçekleşti. İyibilir.com, geçen yıl seçilen etohum 40 arasında yer almış, sonrasında Özyeğin Üniversitesi’nin destek verdiği Girişim Fabrikası’nın İş Hızlandırma Programı’na 70 proje arasından kabul edilen 4 projeden biri olmuştu.
Galata İş Melekleri’nden StilSOS’a 230 bin dolarlık yatırım geldi
Galata İş Melekleri Ocak ayında yatırım yapanlar arasındaki yerini aldı. Pek çok markanın ve tasarımcının ürünlerini bir araya getiren sosyal e-ticaret sitesi StilSOS‘a 230 bin dolar yatırım yapan Galata İş Melekleri arasında Emre Kurttepeli, Melih Ödemiş, Önder Öztarhan, Erinç Özada, Orkun Tekin, Burak Divanlıoğlu, Arif Akdağ, Uğur Şeker, Fırat İşbecer, Serkan Borançılı, Joachim Behrendt, Alemşah Öztürk ve Ziya Boyacıgiller gibi isimler bulunuyor. Temmuz 2012′de Reyhan Baylan tarafından kurulan StilSOS, şu anda 40 mağaza ve 100 bin çeşit ürünü kullanıcılarına sunuyor.
Boni’ye 1 milyon dolar yatırım geldi
Mağaza etkileşimli sadakat uygulaması olan Boni, Ocak ayına damga vuran yatırımın sahibi oldu. Erikli Su’yun eski Genel Müdürü Hasan Aslanoba’dan yapılan yatırım anlaşması yüzde 20 Boni hissesi üzerinden 1 milyon dolarla gerçekleşti. Böylece Boni, toplamda 5 milyon dolar olarak değerlenmiş oldu. Boni, alışveriş yaparken vitrin gezenleri, mağazaları ziyaret edenleri ve mağaza içi aktivitede bulunanları ödüllendiren bir kapalı alan alışveriş teknolojisi sunuyor. Şu anda sadece MarmaraPark alışveriş merkezin kullanılabilen Boni, aldığı yatırım sonrası yıl sonuna kadar 8-10 adet AVM'ye ulaşmayı planlıyor.
Mynet, Nasıl TV’yi satın aldı
"Nasıl yapılır” sorusunda hareket ederek, kullanıcılara videolu cevaplar veren Nasıl TV, Mynet tarafından satın alındı. Taraflar satın alma anlaşmasıyla ilgili herhangi bir rakam paylaşmadığı için için belirtemiyoruz. Nisan 2012′de Sebastiyan.com ile premium video hizmeti vermeye başlayan Mynet, bu satın alma sonrası Uzman TV‘ye rakip olarak video alanında daha da güçlenmiş oldu. 2011 yılının Aralık ayında kapalı beta olarak açılan Nasıl TV, 2012′nin ilk çeyreğinde kapalı beta sürecinden çıkmıştı.
59saniye’ye Ekşi Sözlük’ten yatırım geldi
Ekşi Sözlük ilk yatırımını 59saniye'ye gerçekleştirdi. Alkışlarlayaşıyorum.com’u Nokta AŞ’ye satan Fatih Aker‘in yeni projesi olan 59saniye, yatırım sonrasında Ekşi Sözlük ile eşit ortalık konumuna geldi. 59saniye’ye yapılan yatırımda şirketin 400 bin TL olarak değerlendiği bize gelen bilgiler arasında. Yatırım sonrası hisse paylaşımlarına baktığımızda ise Ekşi Sözlük AŞ yüzde 45, Fatih Aker yüzde 45 ve Başak Purut ise yüzde 10‘luk paya sahip oldu. Yatırımdan sonra Ekşi Sözlük’ün tüm video envanteri 59saniye üzerinden yöneteceği aldığımız bilgiler arasında. Yönetilecek olan video envanteriyse Fatih Aker sorumluluğunda olacak.
Ocak ayı, yapılan 8 yatırımla son iki yılda en fazla yatırım yapılan dönem oldu. Yılın geri kalanında da internet şirketlerin yatırımlarında devam edeceğini söylemek yanlış olmaz. Ancak yılın ilk yarısında yatırım her zaman daha fazla olduğunu belirtmekte de fayda var. Yabancı yatırımcının daha çok beklendiği 2013 yılında, internet şirketleri nasıl bir paya sahip olacağını bekleyip göreceğiz.