Kısa içerik formatımız 90 Saniye'de geçtiğimiz hafta "Üretimsel yapay zeka nedir?" sorusunu yanıtlamış ve geçmişten günümüze üretimsel yapay zekanın gelişimini birlikte incelemiştik. Bu bölümde büyük / geniş dil modellerini anlatıyoruz.
Geniş dil modelleri (LLMs), derin öğrenmenin alt kümelerinden biridir. Üretimsel yapay zeka ile kesişim noktalarına sahip olan Geniş dil modelleri, tıpkı insanlar gibi metinleri anlamak ve üretmek için tasarlanmış bir yapay zeka modeli sınıfıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, geniş dil modeli, bir transformer yani dönüştürücü modelin çalışan haldeki daha büyük bir versiyonudur.
En bilinen örnekleri arasında GPT, LaMDA, BERT, PaLM ve LLMA yer almakta. Geniş dil modellerini bir dijital zihin gibi düşünebiliriz. Zira geniş dil modelleri, adeta insanlar gibi metni anlıyor, yeni metinler oluşturuyor ve soruları yanıtlıyor.
@webrazzi 90 Saniye'de anlatıyoruz: Büyük/Geniş Dil Modelleri Geniş dil modelleri (LLMs), derin öğrenmenin alt kümelerinden biridir. Üretimsel yapay zeka ile kesişim noktalarına sahip olan geniş dil modelleri, tıpkı insanlar gibi metinleri anlamak ve üretmek için tasarlanmış bir yapay zeka modeli sınıfıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, geniş dil modeli, bir transformer yani dönüştürücü modelin çalışan haldeki daha büyük bir versiyonudur. #webrazzi #90saniye #genişdilmodelleri
Geniş Dil Modelleri devasa miktarda metin verisi ile eğitilir. Bu ön-eğitim aşaması, dil bilgisi, bağlam ve dilin karmaşık paternlerini öğrenmelerinde modellere yardımcı olur. Bu ön-eğitimden sonra ise geniş dil modelleri belirli görevler için ince ayar yaparlar. Bu modeller, dilin altta yatan yapısını anladıkları için soruları yanıtlama, makaleleri özetleme ve dilleri tercüme etmek gibi pek çok görevi yerine getirebilir. Bu çok yönlülük, diller arası etkileşimlerin temelini oluşturur.
Bununla birlikte geniş dil modellerinin öne çıkan yönlerinden biri de üretken yetenekleridir. Sıfırdan metin oluşturabilir, hikaye yazabilir, şiir oluşturabilir ve hatta yaratıcı yazımın içinde yer alabilirler.
Geniş dil modelleri, bağlamı anlama konusunda da üstün yeteneklere sahip. Bu modeller, nüansları anlayıp, referansları tanırken, diyaloglar esnasında karşılarındaki kullanıcıya bağlamsal olarak yanıt verir. Bu durum, modellerin kurduğu etkileşimleri, insan etkileşimlerine yaklaştırır ve anlamlı hale getirir.
Bu arada geniş dil modellerinin yetenekleri bir dil ile sınırlı değildir. Birçok geniş dil modeli, farklı diller arasında kolayca geçiş yapabilir. Ayrıca modeller, tercüme gibi diller arası görevleri de yerine getirir. Bu da küresel ölçekte iletişimi mümkün kılar.
Bununla beraber geniş dil modellerinin karşılaştığı zorluklar da mevcuttur. Geniş dil modelleri, son dönemde potansiyel önyargılar ve etik sorunlar ile gündeme gelmekte. Teknoloji ilerledikçe, geniş dil modelleri, bizlere, yapay zeka ile etkileşimlerin sorunsuz ve gerçekten dönüştürücü nitelikte olduğu bir gelecek çiziyor.
Yapay zekanın yanı sıra önceki bölümlerimizde sizlerle Web3 alanında pek çok bilgi paylaştık. Web3 hakkında daha fazla bilgi edinmek için "Web3 Nedir?" , "Web3 Sözlüğü", "Web3'e nereden başlamalı?", "Akıllı sözleşmeler nasıl çalışır?" , "AR, VR ve metaverse nedir?", "NFT nedir?", Tokenomics'in temel kavramları ve DAO nedir ve nasıl çalışır? başlıklı bölümleri inceleyebilirsiniz.
90 Saniye içeriklerimizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. Dilerseniz hem bizi Instagram ve TikTok hesaplarımız üzerinden takip edebilir hem de 90 Saniye içeriklerini izleyebilirsiniz. "90 Saniye'de anlatıyoruz: Geçmişten günümüze üretimsel yapay zeka" videomuza Instagram için buradan, TikTok için ise buradan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap