YouTube Premium, YouTube'daki reklam verenleri nasıl etkileyecek?

YouTube Premium abonelerinin artmasıyla birlikte, reklam gösterimlerinde düşüş yaşanması bekliyor. Ve buradaki düşüş satın alma alışkanlığı olan ve para harcayan bir kullanıcı kitlesi olacak.
YouTube Premium, YouTube'daki reklam verenleri nasıl etkileyecek?

Kullanıcılara reklamsız bir YouTube deneyimi sunan YouTube Premium, yakın zamanda ülkemizde de hizmet vermeye başladı. Şimdilik hatrı sayılır bir kullanıcı tabanına erişmiş olmasa da Türkiye'de reklam verenler, YouTube Premium'un, YouTube reklam hacmini etkilemesi konusunda kaygılı. 

Zira reklamların Premium üyeleri tarafından görüntülenememesi, reklam görüntülemelerini ve erişimi düşürdüğü gibi dönüşüm oranının düşmesine de yol açabilir. Açıkçası reklam verenlerin bu kaygıları hiç de yersiz değil. Ancak bu kaygıları ele almadan önce YouTube'un Premium Hizmetine yönelik motivasyonunu incelemekte fayda var. 

YouTube neden reklam yerine abonelik satmayı tercih ediyor?  

YouTube uzun süredir, reklam verenleri platformunda tutmak için ciddi bir çaba içinde. Özellikle adı ırkçılıkla anılan PewDiePie ve ceset videosuyla topluluk kurallarını hiçe sayan Logan Paul gibi tanınmış içerik üreticilerinin ortaya çıkardığı skandallar, platformdaki moderasyon ve denetim eksikliği nedeniyle reklamlarının sakıncalı içeriklerde görünmesiyle birlikte büyük reklamcılar, uzun süredir YouTube'a karşı güvenini kaybetti.

Bir yandan Epic Games, Nestle ve Disney gibi reklam verenler platformdaki pedofiller yüzünden YouTube'dan çekilirken, YouTube alternatif bir gelir kaynağı olarak konumlandırdığı YouTube Premium'a yönelik faaliyetlerini hızlandırdı.  

E-marketer'ın yayınladığı bir araştırmaya göre YouTube'un 2019 yılında küresel olarak elde edeceği reklam gelirinin 10.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Böyle bakıldığında YouTube'un reklam gelirinden feragat etmesi anlamsız gelse de, YouTube Premium 11.99 dolar gibi basit bir fiyatlandırma ile reklamlardan çok daha fazla ve istikrarlı bir gelir kaynağına odaklanıyor. 

Toplam kullanıcı tabanı 1,300,000,000 olan YouTube, dünyanın ikinci en büyük arama motoru ve Google'dan sonra en fazla trafik alan ikinci web sitesi olarak konumlanıyor. Kullanıcı tabanının yüzde 60'ının YouTube Premium'un kullanıma açık olduğu ülkelerden olduğunu varsayarsak, YouTube 780,000,000'lik bir hedef kitleye ulaşıyor. Bu hedef kitlenin sadece yüzde 10'u YouTube Premium'u tercih ederse, şirket bu hizmet üzerinden 78,000,000 kullanıcıya ulaşıyor. 

11.99 dolar üzerinden hesaplandığında YouTube Premium şirkete aylık 935 milyon dolar kazandırıyor. Yıllık olarak 11.2 milyar dolar kazanma potansiyeline sahip olan YouTube, haliyle reklamverenler yerine Premium abonelerini tercih ediyor. 

YouTube Premium reklamcıları nasıl etkileyecek? 

YouTube premium aboneleri artış gösterdikçe, reklamların erişim ve gösterim rakamlarının düşüş göstermesi bekleniyor. Haliyle markaların YouTube reklamlarındaki dönüşümler azalırken, şirketlerin pazarlama bütçelerini yeniden gözden geçirmeleri gerekebilir. Zira geniş kapsamlı kampanyalarda tercih edilen Masthead, Pre-Roll ve Mid-Roll reklamlar yavaş yavaş eskisine oranla beklenenin altında bir performans göstermeye başlayabilir.

Bu noktada markaların YouTube'da İçerik Üreticilerle iş birliğine ağırlık vermesi söz konusu olabilir. Zira Premium aboneleri, reklam görüntülemelerinden çekilmiş olsa da, sevdikleri içerik üreticilerin videolarına erişmeye devam edecek.

YouTube Premium, İçerik Üreticilerinin gelirini nasıl etkiliyor? 

Reklamsız bir YouTube deneyimi söz konusu olduğunda ilk akla gelen konulardan biri de, bu durumun İçerik Üreticilerinin gelirine nasıl yansıyabileceği oluyor. Özellikle YouTube'un para harcamaktan çekinmeyen kitlesine içerikleri üzerinden reklam gösteremeyecek olan üreticiler, reklam gelirlerinde bir düşüşle karşılaşabilir. Yine de YouTube'un Premium abonelerinden elde ettiği geliri içerik üreticilerle paylaştığını söylemekte fayda var. 

YouTube, Premium abone tabanının izleme süresi üzerinden içerik üreticilerinin izlenme oranını hesaplayarak abonelik gelirini içerik üreticilere dağıtıyor. Yakın zamanda içerik üreticilerinin daha fazla gelir elde etmesini sağlamak için yeni özellikler yayınlayan şirket, Premium hizmetini yeni ülkelere açarak yavaş yavaş reklam verenleri devre dışı bırakmaya başlıyor.

Bu arada YouTube’un en büyük rakiplerinden biri olan Netflix’in 2018 yılında gerçekleştirdiği medya yatırımlarından elde ettiği gösterimlerin yüzde 82'sini YouTube üzerinden gerçekleştirdiğini hatırlatalım. Tıpkı Netflix gibi kullanıcılara orijinal içeriklere sunan YouTube Premium, yaygınlaşmaya devam ettikçe rakibinin ve aynı zamanda en büyük reklam vereninin ülkedeki gösterimlerinde de pay almaya paylaşacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.