YouTube'un 2018 özeti videosu YouTube'da en çok dislike alan video oldu

YouTube'un 2018 özeti videosu YouTube'da en çok dislike alan video oldu

YouTube’un bir yıl boyunca platformda neler olduğunu özetlediği YouTube Rewind 2018, platformun en beğenilmeyen videosu oldu. Justin Bieber’ın 10 milyon dislike’a sahip Baby videosunu geçen YouTube Rewind 2018, an itibariyle 11 milyon dislike almış durumda. 

Baby’nin 8 yıldır platformda olduğunu düşünürsek YouTube Rewind’ın durumu pek de iç açıcı değil. Görünen o ki; YouTube’un reklamverenleri kendine çekmek için yaptığı bu videolar muhtemelen platformdaki topluluğun çok da beğenisini kazanmıyor. 

ilk olarak 6 Aralık’ta yayınlanan YouTube Rewind videosu, platformda yoğun tepkilerle karşılaştı. Hatta daha önce YouTube Rewind videolarında yer alan içerik üreticisi  Marques Brownlee YouTube’a yüklediği bir video ile YouTube Rewind 2018’in neden bu tepkiyi aldığını açıkladı. Bu arada diğer YouTuberların kendi Rewind versiyonlarını yayınladığını da belirtelim. 

Brownlee videosunda bu başarısızlığın nedenini şöyle açıkladı:

Bence YouTube Rewind’ın problemi en azında benim gördüğüm kadarıyla oldukça basit. YouTuberlar, içerik üreticileri ve izleyiciler platformu farklı bir şekilde görüyor, platformu ortaya koyan YouTube ise onu bambaşka bir şey olarak görüyor.

Bir YouTube temsilcisi ise baby videosunu tahtından etmeyi amaçlamadıklarını belirterek konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

Dürüst geri bildirimler kötü olabilir ancak biz insanları dinliyoruz ve bu konuyu bu kadar önemsedikleri için onlara karşı müteşekkir hissediyoruz. YouTube’un sihrini tek bir videoda yakalayabilmeyi denemek, bir şimşeği şişeye hapsetmeye denemeye benziyor.

Ayrıca bu süreçte içerik üretmenin gerçekten ne kadar zor olabileceğini öğrendik ve bu durum, her gün içerik üreten YouTube içerik üreticilerine olan saygımızı ve hayranlığımızı arttırdı. Geri bildirimler gelmeye devam ediyor ve belki de en popüler “Rewind dislike” tepkisi videosunu listeleyerek yayınlalayabiliriz.

2011 ve 2014 yılları arasında platformdaki kültürü koruyarak Rewind videoları yapan YouTube'un, içerik platformundan bir eğlence sektörü öğesine dönüşmesi de Rewind'ın gitgide bir pazarlama hamlesine dönüşmesine yol açtı.

Bu anlamda YouTube topluluğunun tarafından en çok izlenen ve gündem yaratan içerik üreticileri PewDiePie, Shane Dawson ve Logan Paul'un da videoda yer almaması YouTube'un topluluktan koptuğunun bir simgesi olarak görüldü. Yine de YouTube açısından bakarsak ırkçılıkla anılan PewDiePie ve ceset videosuyla topluluk kurallarını hiçe sayan Logan Paul'un Rewind'da yer alması, bu isimlerin fikirlerini desteklediği anlamına gelebilirdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.