YouTube içerik üreticilerinin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak

YouTube VidCon etkinliğinde içerik üreticilerinin daha fazla gelir elde etmesini amaçlayan Super Stickers'ı, Kanal Üyeliklerinde Seviyeleri ve Merch Shelf'te yeni ortaklıkları tanıttı.
YouTube içerik üreticilerinin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak

İçerik üreticisi odaklı AR reklamlarını yayına almaya hazırlanan YouTube, VidCon etkinliğinde platformundaki içerik üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi için tasarladığı yeni araçlarını tanıttı. Geçtiğimiz yıl Vidcon etkinliğinde SuperChat, Kanal Üyeliği ve Merch özelliklerini duyuran şirket, bu yıl itibariyle bu özelliklerin ulaştığı rakamları da paylaşmayı ihmal etmedi.

90 binden fazla kanalın Super Chats özelliğinden faydalandığını açıklayan YouTube, bazı yayıncıların dakika başına 400 dolar kazandığını da belirtti. Super Chat'in YouTube'daki yaklaşık 20 bin kanalın bir numaralı gelir kaynağı olarak konumlandığını belirten şirket, kullanım oranının ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 65 oranında artış gösterdiğini açıkladı. 

Super Stickers 

Bu ivmesini bir adım ileri taşımak üzere hareket eden YouTube yeni Super Stickers'ı tanıttı. Önümüdeki bir kaç ay içinde kullanıma sunulacak olan bu yeni özellik, hayranların canlı yayın ve prömiyer esnasında animasyonlu çıkartmalar satın alabilmesini sağlıyor. Böylece hayranlar içerik üreticilere, yapılan yayını ne kadar beğendiğini gösterebiliyor. 

Super Stickers'ın Twitch sohbetlerinde kullanılan Bits emotes and cheermotes animasyonlu çıkartmalarına benzediğini söyleyebiliriz. Yine de YouTube'un Super Stickerları görünüş ve hissiyat olarak Twitch'teki çıkartmalardan farklı olmayı başarıyor. Aynı zamanda Super Stickerlar'ın hem farklı dil seçeneklerini hem de başta oyun, moda ve güzellik, spor, müzik ve yemek olmak üzere farklı kategorileri desteklediğini belirtelim. 

Kanal Üyeliklerinde seviye dönemi 

Bu özelliğin yanı sıra YouTube, geçen yıl tanıttığı kanal üyeliği özelliğine getirdiği yenilikleri de açıkladı. Kullanıcılar şimdiye kadar 4.99 dolar ödeyerek kanala üye olabiliyordu. Bu üyelikle birlikte eşsiz rozetlere, yeni emojilere ve özel canlı yayınlara erişebilen kullanıcılar aynı şekilde ekstra videolara ve duyurulara da ulaşabiliyordu. 

YouTube yaptığı duyuruda üyeliklere seviyeler getirdiğini açıkladı. Uzun süredir beklenen seviyeler özelliği sayesinde içerik üreticileri, üyeliklere farklı ücretlendirmeler getirebilecek. Üyeliklere 5 farklı ücretlendirme tanımlayabilecek olan üreticiler, bu ücretler karşılığında farklı ürünler sunabilecek. Özelliğin bir süredir Fine Brothers Entertainment'ın REACT kanalı dahil olmak üzere seçilen kanallarda test edildiğini belirtelim. YouTube içerik üreticilerin kanala iki tane daha pahalı üyelik seçeneği ekledikten sonra kanalın gelirlerini 6 katına çıkardıklarını belirtti. 

Yeni Merch Shelf Ortaklıkları 

Ayrıca daha önce içerik üreticilerin tişört, şapka ve telefon kabı satışı yapmasını sağlayan Merch self özelliği için Teespring ile anlaşan YouTube bu konudaki ortaklarına yenilerinin eklendiğini de duyurdu. Bu özellik için Crowdmade, DFTBA, Fanjoy, Represent ve Rooster Teeth ile anlaşan YouTube, Merch shelf, Super Chat ve Channel Memberships özellikleri sayesinde geçtiğimiz yıldan bu yana binlerce kanalın gelirini ikiye katladığını belirtti. 

Learning Playlists 

Bu arada şirketin, gelir getiren özelliklerin dışında platformun ilham verici ve eğitici içeriklerine odaklandığını da belirtelim. Bu kapsamda Learning Playlists özelliğini tanıtan YouTube, kullanıcıların öğrenim sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor. Öğretici içerik üreten yayıncılar bu özellik sayesinde videoları konsept ve seviye odaklı bölümlere ayırabilecek. Aynı şekilde bu içeriklerde sağ panelde görünen içerik önerileri de devre dışı bırakılacak.  Özelliğin şu anda Khan Academy, TED-Ed, The Coding Train ve Crash Course'un da dahil olduğu içerik üreticileri tarafından test edildiğini belirtelim.

YouTube Giving

Son olarak şirketin son bir yıldır test etmekte olduğu bağış toplama aracı YouTube Giving'in beta sürümünden çıkrak kullanıcılara açılmaya hazırlandığını belirtelim. Önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek olan özellik ABD'deki binlerce içerik üreticisi tarafından kullanılabilecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.